Annonce
Ringkøbing-Skjern

Små skoler kan have store styrker

Lokalsamfundene vil bevare deres skoler, og er klar til kamp. Billedet her er fra Fjelstervang, hvor børne- og familieudvalget var på besøg i juni for at drøfte skolens elevtal. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Hvis politikerne skal se på skolestrukturen, skal de tage nærhed og de små skolers indhold ind i ligningen, lyder det fra skolebestyrelsesformændene på de tre mindste skoler i kommunen.

RINGKØBING-SKJERN: Hvis politikerne skal overveje skolestrukturen, skal de lægge regnearkene væk og prøve at kigge på indholdet. For en klasse med 28 elever er ikke altid lykken for den enkelte elev.

Sådan lyder det fra skolebestyrelsesformændene på de tre mindste skoler i kommunen, der længe har været i dialog med politikerne om fremtidige tiltag for at få elevtallet op.

- Vi kan rumme elever, som vil have det svært på en stor skole. Blandt andet har vi haft en del elever fra Tarm, der er blomstret op, siden de er kommet til Ådum, siger Torben Lund Hansen, formand for skolebestyrelsen i Ådum.

Han peger på, at det i den sidste ende kan blive dyrt for kommunen, hvis man nedlægger de mindste skoler. For hvis børn, der har det svært med store klasser, ikke trives, så bliver det en udgift at skulle rette op på det.

I Højmark er der i den seneste tid blevet solgt en del huse, som unge familier har købt. De har endnu ikke skolesøgende børn, men det kommer, og derfor ser skolebestyrelsesformand Mette Fjordside Hindhede da også optimistisk på elevgrundlaget i fremtiden.

Hun vurderer, at det er nærheden, der har fået de unge til at bosætte sig i Højmark, og det er netop nærheden, der er skolens helt store styrke.

I Fjelstervang er der et stærkt sammenhold, og i de kommende år kan Fjelstervang blive et tilbud for folk, der skal arbejde på supersygehuset i Gødstrup, da boligpriserne her er væsentligt lavere end i eksempelvis Snejbjerg, og transporttiden er stort set den samme.

- Man skal ikke bare se på tal, men også på, hvad der tilbydes, siger Hanne Hansen, formand for skolebestyrelsen i Fjelstervang.

Annonce

Klar til kamp

Skolebestyrelsesformændene kan berette om skoler, der har forskelligt indhold og dermed også forskellige styrker.

I Fjelstervang har skolen i dag stor fokus på udendørs undervisning, og Hanne Hansen peger på, at det er ret unikt i forhold til andre skoler.

Ådum har gennem de senere år tiltrukket mange familier med østeuropæisk baggrund, som er kommet til Danmark for at arbejde i blandt andet landbruget, og det gør, at der på skolen efterhånden er opbygget en stor viden om, hvordan man bedst lærer eleverne dansk, når de ikke har det som modersmål i hjemmet. Tilmed er der i løbet af sommerferien kommet fire elever mere til, og nu er elevtallet oppe på 68.

Højmark Skole har - trods sin størrelse - altid haft nemt ved at rekruttere lærere. En opslået lærerstilling plejer at trække op mod 25 ansøgninger.

Derfor er den enslydende melding fra de tre formænd også, at der er noget at kæmpe for, og at de er klar til at gøre en indsats for at bevare skolerne.

- Vi er stadig positive, og i Fjelstervang bliver der ved med at være skole, indtil det modsatte er bevist. Vi er naturligvis realistiske, men vi har også tiltro til udvalget, siger Hanne Hansen.

- Vi kæmper 100 procent, og vi vil gerne høres, fastslår Mette Fjordside Hindhede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Sur lillebror måtte hentes af politiet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Pludselig kunne der alligevel udstykkes: Sælger føler sig snydt for halvanden million i sommerhushandel

112

Muligt hævntogt: Kvinde fik smadret sin bil

Danmark For abonnenter

Tyskere og nordmænd vil også være med: Kamp om pladsen i det danske ferieland

112

Narkokøb endte med en på låget

Annonce