Annonce
Videbæk

Små klubber har succes med fælles fodbold for årgang 2008

Årgang 2008 er blevet døbt De jyske Brassere. De skulle finde en fælles spilletrøje og enedes om at tage fra øverste hylde, nemlig den gule brasilianske farve. Drengene bestemmer selv, om de vil have navn og nummer på trøje. Og vælger i øvrigt også selv nummer, så der er indtil flere 10’ere og 7’ere på holdet i form af Messi og Ronaldo. Privatfoto
De seneste to år har fodbolddrenge, årgang 2008, fra Videbæk og opland spillet sammen. Det giver bedre træning og har også sociale fordele.

VIDEBÆK: For tre år siden var der ingen 8-mandshold for årgang 2008-drenge i fodboldklubberne i Videbæk, Vorgod-Barde og Fjelstervang. Men nu stiller de tre klubber med to 8-mandshold og et 5-mandshold, der går under fællesnavnet De jyske Brassere.

Det skyldes nogle forudseende trænere, der var bekymret for klubbernes fremtid og udviste rettidig omhu.

- Nu har vi omkring 30 aktive spillere, fordi Nr. Vium og Troldhede også er kommet med, fortæller Henrik Hammelsvang, fodboldtræner fra Fjelstervang.

Han var med til at tage initiativet for nogle år siden, hvor han ved en kamp mødtes på sidelinjen med andre trænere fra samme årgang, der havde lignende udfordringer.

- Når man kun havde fem-seks spillere på en årgang, og de spiller på forskelligt niveau, så søger de mest ambitiøse videre til andre større klubber i f.eks. Vildbjerg og Ikast, mens resten ofte vælger at stoppe. Det er et mønster, der gentager sig, fortæller Henrik Hammelsvang.

Annonce
På lørdag er der sæsonafslutning for årgang 2008. Det foregår med en kamp i Videbæk og en fællestur til Baboon City i Herning, som forældre har sponseret og efter sigende også bagt kage til. Drengene har de seneste to år haft flere sociale arrangementer udover fodboldtræningen. Privatfoto

Bredere og bedre træning

Så for to år siden blev de tre klubber enige om at slå træningen for årgang 2008 sammen, før de risikerede, at klubberne måtte lukke hold. For når børnene bliver ældre, skal de stille med 8-mandshold for at deltage i turneringer.

- Vi indkaldte forældrene og forklarede, at vi gerne ville tilbyde fælles træning, der gik på skift mellem de tre klubber. De var med på ideen, og det var ikke raketvidenskab at få det planlagt, siger Henrik Hammelsvang.

Så en uge træner drengene i Videbæk, en anden i Fjelstervang og en tredje i Vorgod-Barde. Når Nr. Vium og Troldhede finder en træner til deres drenge, kommer der også træning her. Det har de fordele, at når der både er flere trænere og spillere, kan drengene deles op efter niveau og tilbydes træning, der passer til dem både fysisk og teknisk. Desuden kan klubberne nu stille med hold i både C- og A-rækken.

Projektet, der egentlig blot var et forsøg, har ikke modtaget støttekroner. Men opbakningen fra forældre har været altafgørende og heldigvis stor. Rent praktisk betaler drengene kontingent i deres egen klub, og forældrene står for transporten. Spillertrøjer betaler drengene og deres forældre selv for.

Kommende klassekammerater

- En bagdel ved træningen er, at forældrene skal køre mere, men de er gode til at gå sammen, ligesom vi trænere ofte har nogle drenge med i bilen, forklarer han og roser forældrenes store opbakning.

- Vi håber, at vi kan holde drengenes fodboldglæde intakt, så de fortsætter udviklingen og kammeratskabet mange år frem, siger Henrik Hammelsvang.

Og fordele er der endnu flere af. Især socialt, hvilket glæder både børn og voksne.

Man er som træner ikke længere alene om opgaven, men har fået kolleger, så det er blevet en sjovere opgave at være træner, forklarer Henrik Hammelsvang.

Desuden skal fodbolddrengene, der bor i samme skoledistrikt, samles på Videbæk Skole, når de skal i 7. klasse.

- Inden 7. klasse mødes de et par gange om året med deres kommende klassekammerater. Vi kan høre, at drengene nu glæder sig til det og synes, det er vildt sjovt, fordi de allerede kender drenge fra de andre skoler. Så de er et skridt foran socialt, siger Henrik Hammelsvang, der håber, at initiativet og de gode erfaringer vil brede sig som ringe i vandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce