Annonce
Kultur

Slutspurt efter de grønne valnødder

Valnøddetræer bliver høje og flotte, så enten skal man søge de lavthængende frugter eller bruge en stige. Og det er nu, at du skal ud. Foto: Michael Bager

Efter en varm sommer er det sidste udkald, hvis man vil lave valnøddesnaps til jul. Madredaktøren gik på jagt i kronerne og i kælderen efter den glemte snaps på marehalm.

Annonce

Valnødder: De er ovale og stærkt eftertragtede. Men først når den grønne farve er skiftet til det brunlige med sorte pletter, og de falder mod jorden. Valnøddetræerne i parken nær madredaktørens hjem får om få uger besøg fra morgen til aften af midaldrende mænd og kvinder, som trækker søgende rundt under kronerne med blikket skiftevis vendt mod de grønne grene og jorden i buskadset. Konkurrencen om at sikre sig friske nødder er stor, men i begyndelsen af august kan snapseentusiasten have dem for sig selv.

Til gengæld er det efter en lang og tør sommer ved at være sidste udkald for at sikre sig en håndfuld valnødder til årets kryddersnaps, for med varmen er skallen inde under frugtkødet begyndt at hærde - faktisk kan snapsen allerede nu få en lidt skarpere smag end ellers - så vi taler om slutspurten på jagt efter valnødder til snaps. Men blot en stor håndfuld umodne nødder sikrer smag til en essens, når de kommer i godt selskab med en flaske Brøndum eller endnu bedre en billig flaske vodka fra det lokale supermarked, som er mere neutral i smagen end en krydret snaps.

Snaps i litteraturen

Snapselitteraturen på dansk er omfangsrig og strækker sig fra 1973-klassikeren "Brændevin, bjesk og bitter" af Hans Lyngby Jepsen, som også findes E-bog på Saxo.com over Bjarne Nielsen Brovst rigt illustrerede "Kryddersnaps" fra 2012 til makkerparret Carsten Kyster og Niels Stærups moderne snapsebog "Kryddersnapse og hvad dertil hører" fra 2014 med sin anvendelige kombination af 90 opskrifter til en stribe klassiske og opdaterede snapse og endelig Niels Stærups egen "150 kryddersnapse".

Skallen hærder under frugtkødet, og farven skifter smukt fra det grønlige til det sorte, når essensen udvikler sig. Foto: Michael Bager
Annonce

Få minutters arbejde

Valnøddesnapsen skal trække i fire til seks måneder - opskrifterne varierer - og dermed kan man med kendskabet til et lokalt valnøddetræ og nogle få minutters arbejde sikre sig hjemmelavet snaps til en julefrokost, hvor valnøddesnaps ifølge litteraturen skulle gøre sig godt til sild.

De overskårne nødder er et smukt syn i den klare væske, hvor farven changerer fra det grønlige til det sorte over tid. Herefter skal essensen nemlig fortyndes til den endelige valnøddesnaps, som af mange entusiaster bliver betragtet som kongen af kryddersnaps. Om forholdet er 1 til 10 eller 1 til 6 afhænger af opskriften, den enkelte essens og ejerens præferencer, men et godt råd er at smage sig frem som i ethvert andet tilfælde, når det handler om mad og drikkevarer.

En stor håndfuld er nok til årets kryddersnaps, og valnødder kan som mange andre smagsgivere fryses ned til senere brug. Foto: Michael Bager
Annonce

De glemte glas

Valnøddetræer er mest udbredt i Østdanmark og på Fyn, og dermed kan vestjyder risikere at køre langt eller ty til andre muligheder. Heldigvis kan man lave snaps på det meste fra naturen - det handler mere om, det giver mening - og kryddersnaps på marehalm en oplagt mulighed, når man ikke har langt til første klitrække eller som madredaktøren var på ferie i det vestjyske en sommer.

Den største fare ved hjemmelavet snaps - i hvert fald for denne skribent - er, at man glemmer sin essens, og sidste uges produktion af valnøddesnaps blev en oplagt lejlighed til at granske de glas med essens på valnødder og marehalm, som siden sommeren 2014 har levet et stille liv på en hylde over fryseren i kælderen. Jo, valnøddeessensen blev vendt jævnligt over de første måneder, men herefter glemt - akkurat som essensen med de lange strå fra klitrækken i Fjand.

Annonce

Slåen og enebær

Marehalm smager ikke af så meget, så her betyder fire års lagring mindre i forhold til en kraftigere smagsgiver som valnødder, så eksperimentet er som at finde en hengemt flaske bordeaux fra halvfemserne. Heldigvis er kryddersnaps et godt terræn for eksperimenter, og fire år er kun et blink med øjet for en valnøddesnaps under udvikling, hvis man skal tro snapseeksperten Niels Stærup, som giver tips på disse sider.

Et andet godt tip er i øvrigt at køre i Ikea efter patentglas med tæt gummipakning, når man skal sikre sig opbevaring af essenser fra efterårets urter, bær og frugter, for kryddersnaps kan man lave på alt fra de grønne egeknopper til slåen, havtorn og enebær. Og produktion af snaps har det med at udvikle sig ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce