Skjern

Slut med vildheste på Kalvholm

Vildhestene har været et trækplaster for turister, der besøgte Skjern Enge. Nu er hestene kørt væk, for forpagtningsaftalen er udløbet. Arkivfoto: Tommy Kofoed

Forpagtningsaftalen på de kendte vildheste ved Skjern Å er udløbet, og Naturstyrelsen kigger efter nye muligheder for afgræsning. Forpagteren undrer sig over manglende vilje.

SKJERN: I seks år har vildhestene været en turistattraktion ved Skjern Å, men nu er det foreløbig slut. De otte vildheste, der var ved Kalvholm er nu kørt væk, og skovrider Ulrik Lorenzen, Naturstyrelsen Blåvandshuk, fortæller at forpagtningsaftalen er udløbet, og at den ikke bliver fornyet. Årsagen vil han ikke nærmere ind på.

- Det er et spørgsmål mellem os og forpagteren, siger Ulrik Lorenzen.

Til foråret bliver der annonceret en ny forpagtningsmulighed, da Naturstyrelsen gerne vil have afgræsset arealerne på Kalvholm som hidtil.

- Så får vi at se, hvem der har det bedste tilbud. Det vigtigste er det dyrevelfærdsmæssige, for det er et barsk område, siger Ulrik Lorenzen, hvis indtryk er, at hestene har haft det fint nok på arealerne.

Om det bliver heste eller køer, der kommer til at græsse på Kalvholm i fremtiden, er ikke afgjort endnu. Det må tiden og tilbuddene vise.

Tabte turistkroner

Forløbet undrer Carl-Aksel Frost, Dejbjerg, der har haft forpagtningsaftalen. Han peger på, at vildhestene har været en publikumsmagnet for de besøgende ved Skjern Å, og har hørt fra flere, at det første, som gæsterne spørger efter er, hvor de kan se vildhestene.

- Så er spørgsmålet, hvem det går værst ud over. Er det mig, naturen eller kommunen og alle de turistkroner, det har givet for næsten intet arbejde, siger Carl-Aksel Frost, der peger på, at vildhestene har været med til at generere 2,7 millioner kroner i turistindtægter.

Det mener han, at man har set stort på, da afgørelsen om ikke at forlænge aftalen blev truffet, og nu er det andre steder, der får gavn af de otte heste.

- Jeg har fundet et andet sted udenfor kommunen. Der er heldigvis folk nok, som kan se potentiale i de heste, konkluderer Carl-Aksel Frost.

Selvom hestene er væk fra Skjern Enge, er der stadig mulighed for at se vildheste i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der går en lille flok ved Skavenhus, som går på et privat areal, og som også er særdeles populære hos de besøgende der.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce