Annonce
Hvide Sande

Slut med plante-plage i Klegod: Nu fjernes bevoksning med rynket rose

Thue Amstrup-Jørgenen fra grundejerforeningen i Klegod glæder sig til at få fjernet et areal med rynket rose, der skæmmer gevaldigt i klitterne ud mod havet. Foto Johan Gadegaard.
En hektar hybenroser i yderste klitrække fjernes; det er grundejerforeningen, der selv betaler for rydningen, og formanden håber, at det kan inspirere andre - både grundejerforeninger og private - til at gøre det samme.
Annonce

KLEGOD: Det startede med en lille plet buske, men forbløffende hurtigt var 1000 kvadratmeter af den yderste klitrække i Klegod for enden af Fladsbjergvej dækket med rynket rose, og skulle det ikke gå endnu værre, måtte der gribes ind.

Grundejerforeningen ville ikke vente på, at "det offentlige" tog sig af sagen, og satte sig for at fjerne den invasive art, der i de senere år har bredt sig skæmmende omfang langs Vestskysten.

- Vi har nogle vedtægter, der siger, at vi skal sikre nærområdets natur, så derfor besluttede vi at gøre noget ved sagen, siger foreningens formand, Thue Amstrup-Jørgensen.

Onsdag gik det så løs. En kraftig maskine fra en maskinstation gik i gang med at fræse og findele planter og rødder med en såkaldt biorotor. Uheldigvis gik der dag ikke ret lang tid, så knækkede en aksel, og arbejdet måtte indstilles for dagen.

Da Dagbladet kiggede forbi Klegod, var en del af bevoksningen dog blevet fjernet, og tilbage var bare klittens sand og nogle iturevne og skrællede roddele.

Den rynkede rose står som en utilgængelig og ucharmerende mur midt i klitlandskabet.
Annonce

Tilskud fra grøn pulje

- Når vi har fået fjernet krattet med maskinen, venter vi for at se, om der kommer nye skud, og dem kan vi grave op med håndkraft. Derefter er det meningen, at der skal plantes marehalm i sandet, siger Thue Amstrup-Jørgensen.

At komme så langt har ikke været lige til for grundejerforeningen.

- Det har taget os et halvt år at få tilladelse til at rydde arealet, fordi sagen krævede dispensation fra naturbeskyttelsesloven, og derfor skulle i høring i flere forskellige instanser, fortæller han.

Til gengæld kan han og grundejerforeningen glæde sig over, at projektet har fået støtte fra grøn pulje, så foreningen ikke hænger på hele regningen selv.

- Vi har haft sommerhus herude siden 60'erne, og har gennem årene kunnet se, hvordan rynket rose har bredt sig. Ikke bare i klitterne men også på folks private grunde. Vi håber, at vi kan inspirere andre - både private og andre grundejerforeninger - til også at fjerne rynket rose, siger Thue Amstrup-Jørgensen.

Gør man det ikke, kan det nemt gå som i Søndervig, frygter han: At den invasive art nærmest overtager det hele.

Når biorotoren har været der, er den sejlivede plante skåret i småstykker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Kurt fra Holmsland gjorde det: Hole-in-one i strid vestenvind

Annonce