Skjern

Slagter i Skjern mangler lærlinge: Risikerer at skulle geare ned

- Vi mangler to lærlinge og søger på livet løs. Vi snakker med de ungarbejdere, vi har lige i øjeblikket og prøver at overtale dem til det. Men lige nu har vi ikke kunnet overtale dem, siger slagtermester Michael Kirkeby Andreasen. Arkivfoto.

Der er mangel på slagterlærlinge rundt om i landet. I øjeblikket tæller de kun 100, lyder det fra brancheorganisation. En af de ramte er Slagter Kirkeby i Skjern, som frygter at måtte geare ned, hvis ikke kurven vendes.

Skjern: Der bliver mangel på faglærte i fremtiden, og en af de faglærte er slagtere. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I perioden 2015 til 2017 er antallet af elever på slagteruddannelsen faldet med 10 procent. Det sker, selvom den gennemsnitlige dansker ifølge Danmarks Statistik med et årligt kød- og pålægsforbrug for 8000 kroner holder godt gang i kødsalget, så har det ikke givet flere lyst til lære slagterfaget.

Hos brancheorganisationen Danske Slagtermestre kender man alt til problemet med for få lærlinge. I øjeblikket er der kun 100 slagterlærlinge ude i butikkerne, forklarer Ulrik Olesen, marketingchef hos Danske Slagtermestre.

- Det er generelt for alle håndværksfagene, at der mangler elever. Og den pulje er vi også røget i. Vi kunne godt tænke os, at flere af de unge mennesker kommer ud og får en håndværksmæssig uddannelse, siger Ulrik Olesen.

Det kan mærkes hos slagterbutikkerne rundt omkring. En af de ramte slagterbutikker er Slagter Kirkeby i Skjern. Her har man haft stor gavn af lærlingene, som efter endt uddannelse bliver tilbudt ansættelse i slagterbutikken. Men det gamle billede af slagterlærlingene er ved at krakelere, lyder det.

- I øjeblikket mangler vi faktisk to styk. Der er stort set ikke nogen ansøgninger, når vi søger lærlinge. Vi har næsten hele tiden haft tre lærlinge, men når de to af dem er udlært her først i det nye år, får vi et slip, hvor vi gerne ville have haft en ny i gang. Men det har ikke været muligt, siger Michael Kirkeby Andreasen.

Han forklarer, at butikken plejer at ansætte sine lærlinge efter endt uddannelse. Men uden nye lærlinge, ingen slagtersvende til at holde forretningen kørende.

- Hvis ikke kurven bliver vendt ret hurtigt, hvor vi får nogle lærlinge, så kan vi godt lægge to og to sammen. Så må vi geare ned, siger han.

Der er langt mellem slagterlærlingene for tiden. En af de slagterbutikker, der kan mærke problemet er Slagter Kirkeby i Skjern, som frygter at måtte lukke grene af virksomheden ned. Arkivfoto.

Infoaften og virksomhedspraktik

Det kan umiddelbart være svært at se, hvor de nye lærlinge skal komme fra. Men Michael Kirkeby Andreasen har en idé fra sin egen tilværelse.

Han havde som yngre fået sig et fritidsjob som opvasker hos en slagter, og det fik slagtererhvervet til at dukke op på hans radar, da han skulle vælge uddannelse.

Sådan er det også startet for flere af lærlingene hos Slagter Kirkeby gennem årene. Men de nuværende opvaskere har ikke lysten, så derfor skal kendskabet til erhvervet udbredes, mener han.

- Når du siger ordet slagter, så er mange unge mennesker ikke helt med på, hvad det indebærer. De tror, vi går rundt i gummistøvler, og blodet sprøjter op og ned af væggene. Men det grove arbejde er på slagterierne. Vi laver meget mere mad og finish på varerne, og der er mange muligheder for at blive selvstændig eller leder, hvis man har en drøm om det. Det har vi ikke været gode nok til at fortælle de unge. Det må vi være ærlige om, siger han.

Løsningen kunne findes i en virksomhedspraktik, hvor de unge, der måske er kørt skoletrætte, kan prøve kræfter med erhvervet.

En anden løsning, som Michael Kirkeby Andreasen overvejer, er at holde en info-aften.

- Her kan de interesserede unge og deres forældre kan komme forbi til en snak og en rundvisning, så de kan se, hvad det er, vi laver. Jeg tror, det er noget nær den eneste måde at øge interessen på, siger slagtermesteren.

0/0
Annonce
Skjern For abonnenter

Hjerteblodet var ikke tykt nok: Så gav Faster Andelskasses direktør repræsentantskabet et chok

Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

Jubilæum: En hel slægt har været kunder i Faster Andelskasse i 100 år

112

Nyt om containerbrand: Gerningsmænd forsøgte også at futte scene af

112

Ingen grund til bekymring: Brand ved Kirkeskolen er opklaret

Skjern

Anlæggets scene ramt af hærværk

112

Sær serieforbrydelse: En halv snes færdelsskilte stjålet

112

Politiet efterlyser vidner til containerbrand

Skjern

Graveren: Sjældent at finde to kranier i en grav

Skjern

Erhvervsrådet vil med ny fælles portal styrke det vestjyske fødevareerhverv