Hvide Sande

Skud fra motorbåd skal skræmme skarven væk fra fjorden

Nu bliver der erklæret krig mod laksen ved slusen i Hvide Sande. 27 jægere skal ud med motorbåd og skyde fuglene og forhåbentlig skræmme dem væk fra området. Arkivfoto

27 jægere i hver sin motorbåd skal skyde skarven i Ringkøbing Fjord. Det sker for at skræmme skarven væk fra slusen i Hvide Sande, da fuglene spiser fjordens små laks.

Hvide Sande: Den er gal med skarven igen. Erfaring og undersøgelser viser, at skarven nupper en stor del af de unge laks, og det skal der nu laves om på.

Thomas Mosgaard er biolog hos Ringkøbing-Skjern Kommune. Han har nu fundet 27 jægere, som skal nedlægge fuglen i Ringkøbing Fjord. Det begynder den 22. april og løber tre uger frem. Her vil jægerne sidde i hver deres motorbåd og skyde skarven ned.

- Vi håber, at skarven bliver skræmt væk, og at de efter et stykke tid opfatter en motorbåd som et faresignal. På den måde kan vi forhåbentlig slippe af med den, og få en bedre laksebestand. Det er vigtigt, at vi bruger mange forskellige både, så skarven tror, det er alle både, der er farlige, siger Thomas Mosgaard.

Jagten på skarven foregår indenfor en radius af tre kilometer fra slusen i Hvide Sande. Her forsøger de små laks, at komme ud i havet. Omkring 30 procent af de unge laks dør ved slusen, og skarven står for en stor del af jagten.

- Sidste år fandt vi ud af, at det særligt er de sidste fem meter inden slusen, hvor der er høj dødelighed for laksen. Det er svært for den at komme igennem, og samtidig er der en stor flok skarver, som spiser dem, siger Thomas Mosgaard.

Skarven

En skarv er omkring 90 centimeter høj med et vingevang mellem 130 og 150 centimeterSkarven blev udryddet som ynglefugl i Danmark i 1870'erne, da fiskere landet over var trætte af den. Siden da er fuglen kommet tilbage af flere omgang, og i 1980 blev den fredet. I dag menes der at være omkring 30.000 ynglende par i landet

Skarven er yngledygtig, når den er tre-fire år gammel. Den bygger rede af kvister og grene i løvtræer eller ved på jorden ved kysten. Den lægger æg omkring maj måned. Naturstyrelsen olierer mange af æggene ved Ringkøbing Fjord, så der ikke kommer nogle fugle ud af dem

Kilde: Den Store Danske, Naturstyrelsen

400 meter og ynglende fugle

Det er ynglesæson for skarven i øjeblikket, men Thomas Mosgaard forsikrer, at det ikke bliver et problem.

- Omkring 90 procent af skarvenes æg ved Ringkøbing Fjord er olierede af Naturstyrelsen. Det vil sige, at der ikke kommer noget ilt ind til ægget, og at der derfor ikke kommer fugleunger ud af dem. Det er meget vigtigt for mig som biolog, at vi ikke skyder skarv med unger, siger Thomas Mosgaard.

Han har opstillet en række regler for jagten i på Ringkøbing Fjord. For eksempel skal jægerne skyde ud mod vandet, når de sejler tæt på land.

- Der foregår med haglgevær, og der er en sikkerhedsafstand på 400 meter. Der vil højest være to både ude af gangen, så det bliver nemt at holde styr på hinanden. Jeg håber, vi hurtigt kan se effekten af motorbådene, siger Thomas Mosgaard.

Reguleringen af skarv ved slusen i Hvide Sande er en del af et større projekt for at sikre flere laks. I efteråret og vinterperioden bliver der reguleret skarv omkring Skjern Å, da det er der laksene gyder.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Hvide Sande For abonnenter

Se billederne fra indvielsen af Danmarks største vindmøllepark

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce