Annonce
Ringkøbing

Skraldespands-revolutionen venter lige om hjørnet: Nye todelte beholdere til borgerne i august

Formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S), er overbevist om, at den nye affaldsordning bliver en succes. Her kan man se, hvordan den nye spand er inddelt i to rum til henholdsvis madaffald og restaffald. Foto Poul Osmundsen.
Ringkøbing-Skjern Kommune begynder fra august at levere de nye todelte affaldsbeholdere for at gøre klar til den nye affaldsordning, hvor madaffald skal sorteres fra restaffaldet.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: John G. Christensen (S) er ikke i tvivl.

- Det skal nok blive en succes, fastslår formanden for teknik- og miljøudvalget med overbevisning i stemmen.

Vi befinder os på genbrugspladsen i Ringkøbing, hvor John G. Christensen viser de nye affaldsbeholdere frem for Dagbladet. Her på genbrugspladserne kan borgerne nemlig se de forskellige størrelser, der tilbydes.

De fleste af os nøjes formentlig med spanden på 240 liter; den skulle dække behovet for en almindelig husstand.

Den nye spand er er inddelt i to rum; den ene til madaffald, den anden til restaffald - altså det, der er tilbage, når du har sorteret madaffaldet, papir, glas, plast, metal og miljøfarligt affald fra. Det skal man som hidtil aflevere på genbrugspladserne eller i de "molokker", der er opstillet rundt omkring i byerne i kommunen.


en affaldsordning, vi nu udruller, er kun første skridt på vejen; i 2023 skal borgerne også sortere genanvendelige materialer "ved kilden", og på sigt ønsker regeringen, at vi skal sortere i 10 forskellige fraktioner.

John G. Christensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget.


- Den affaldsordning, vi nu udruller, er kun første skridt på vejen; i 2023 skal borgerne også sortere genanvendelige materialer "ved kilden", og på sigt ønsker regeringen, at vi skal sortere i 10 forskellige fraktioner.

Annonce

Vi halter bagefter

Formålet er at få andelen af det affald, der genanvendes, øget kraftigt.

- Som det er nu, halter vi bagefter andre kommuner, når det handler om genanvendelsesprocenten. Vi forventer, at med den nye affaldsordning vil procenten stige markant, siger John G. Christensen.'

I øjeblikket genanvendes 28-32 procent af affaldet i Ringkøbing-Skjern Kommune, og John G. Christensen regner med, at når næste etape indføres, kommer vi op over 50 procent genanvendelse.

Når han er sikker på, at ordningen nok skal blive en succes, skyldes det også hans egne erfaringer.

- Vi har en ejendom i Himmerland, og der er vi gået over til en affaldsordning, hvor vi kildesorterer endnu flere fraktioner. I starten var jeg da lidt irriteret over det, må jeg indrømme, men vi vænnede os hurtigt til det, og i dag synes jeg, det er helt naturligt at sortere på den måde, siger han.

Annonce

35.000 beholdere

Det er noget af en manøvre at få fordelt 35.000 affaldsbeholdere og gøre klar til at tage dem i brug, og det er kommunens folk, der sørger for, at de nye affaldsbeholdere bliver bragt ud til borgernes adresse.

Man kan få affaldsbeholdere i forskellige størrelser, passende til ens behov. I øjeblikket kan man se de forskellige modeller på kommunens genbrugspladser. Foto Poul Osmundsen.

- Den proces går i gang fra august og frem, siger Mette Dahl Vestergaard, der er projektmedarbejder i kommunens afdeling for genbrug.

Frem til den nye ordning træder i kraft, skal man fortsætte med at bruge den gamle beholder. Når den er tømt for sidste gang, vil dette blive markeret på beholderen, og så er det tid til at tage den nye to-delte beholder i brug.

- Vi skal have et større puslespil til at gå op, så vi beder om, at man frem til den sidste tømning i den gamle ordning blot opbevarer den nye affaldsbeholder, siger Mette Dahl Vestergaard.

Når den nye ordning er i gang, kan man enten vælge at beholde den gamle affaldsbeholder og bruge den til andre formål, eller man kan indlevere den til genbrug på én af kommunens genbrugspladser. Den nye beholder ejes af kommunen.

I øvrigt kan man på genbrugspladser i kommunen lige nu se udstillinger med inspiration til, hvordan man kan bygge beholderskjul til den nye todelte affaldsbeholder.

I samarbejde med Huset Venture er der lavet to forskellige bud på skjul - dels et vedligeholdelsesfrit i lærketræ og fiberplader og et skjul i trykimprægneret fyrretræ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce