Annonce
Debat

Skræmmende mundbind og manglende familiekontakt: Corona set med hjemmesygeplejerskens briller

Foto: Katrine Becher Damkjær

Gennem mere end et år har coronaen sat sit præg på vores liv sammen med borgerne. Allermest tydeligt blev det i julen. Vagter i julen plejer at være præget af hygge, varme og en del chokolade fra borgere og deres pårørende. Det er en indbringende måned, hvis man er til søde sager. Men det var lidt tamt sidste år.

Det er ikke uvant, at man ser nissehuer, nissestrømper, måske en nissebroche på uniformen. Vi plejer at have lister med borgere, der skal hjem til familien til juleaften, eller som skal til en julefrokost. Nytårsaften er ikke af stor betydning, den har de haft mange af, og det er ”bare en aften”. Men julen, den byder på varme, hygge, familie og MAD. Det er ikke uvant, at vi oplever problemer med kvalme og forstoppelse i juledagene. Der bliver spist igennem, når Fru Jensen skal til julefrokost hos sønnen og alle børnebørnene. Der ryger også en enkelt snaps ned og et godt glas rødvin.


Annonce

Vi har haft værnemidler og afstand, hvilket har været meget grænseoverskridende. Jeg var i aftenvagt den dag, der blev indført mundbind. Jeg havde nær skræmt livet af en borger, med mine hele 158 centimeter... Måske lignede jeg en bankrøver med mit mundbind.


Det har været anderledes i år. Fru Jensen har ikke været hjemme, den fæle Corona har været på besøg. Vi har haft værnemidler og afstand, hvilket har været meget grænseoverskridende. Jeg var i aftenvagt den dag, der blev indført mundbind. Jeg havde nær skræmt livet af en borger, med mine hele 158 centimeter... Måske lignede jeg en bankrøver med mit mundbind. Det er svært, at mundaflæse et mundbind, især når hørelsen ikke er, hvad den har været. Det var ikke en særlig rar oplevelse for nogen af os. De skulle lige vænne sig til det, vores borgere. Men selvom man har overskredet pensionsalderen, er forandring ikke ufremkommelig.

Julen plejer at være præget af lettere forvirring, for hvornår kommer Hr Hansen hjem fra familien? Har de ringet, så vi kan hjælpe ham i seng. Sidder Hr Petersen selv? Har vi bestilt julemad til ham? Er der blevet kordineret med Esbjerg hjemmepleje, at Fru Nielsen kommer ned til søsteren til jul, så de kan få den fornødne hjælp. Hr Jensen er kommet hjem til barnebarnet i Ringkøbing. Jeg giver insulin, og en hjælper springer til, når familien ringer om, at han skal på toilettet.

Alle mine kollegaer giver sig lige det ekstra. Det er skønt, når det hele går op i en højere enhed og vores borgere har det godt. Jeg bliver som sygeplejerske kaldt ud til ubehag og kvalme, der er blevet spist for meget fed julemad. Indlæggelser på grund af især lungebetændelser og andre infektioner, er også kendt. Det er sådan, det er, og vi ved, hvad vi skal gøre.

Jeg er sikker på, at jeg taler på alle mine kollegaers vegne, når jeg siger, at vi savner den nære kontakt, krammet og berøringen. En borger forklarede mig corona med, at hun følte sig fængslet i eget hjem.

Jeg vil gerne takke mine fantastiske kollegaer. I har været familien i år. I har kompenseret og givet varme og nærhed. En social og sundhedshjælper / -assistent eller en sygeplejerske er ikke bare en omsorgsperson med høj faglighed. Vedkommende er også en velkendt erstatning for den manglende omsorg fra familien, som corona har udelukket.

Har jeg savnet forstoppelsen, lungebetændelserne, forkølelserne og influenzaen? Nej, det har jeg bestemt ikke. Men det har ramt mit hjerte, at mine borgere ikke har haft hyggen og familien i år. Næste år står vi klar med diverse midler mod forstoppelse, behandling og pleje ved forkølelser, lungebetændelser og influenza. Det har vi gjort før, uden den store omtale. Det er det, vi kan, os i hjemmeplejen og jeg er stolt af jer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Debat

Tid til at lade batterierne op

Annonce