Annonce
Debat

Skræmmebilleder: Mange danskere har en aktie i den grønne omstilling af landbruget, Kristian Pihl Lorentzen

Når man kører en tur op igennem Jylland med udsigt til kornmarker og græssende kvæg på størstedelen af turen, er der næppe nogen tvivl om, hvor stor en rolle landbruget spiller for os som befolkning, skriver debattøren. Foto: Tue Sørensen

Læserbrev: Mange danskere har noget på spil, når vi taler om grøn omstilling af det danske landbrug. Slagterimedarbejderen, der er afhængig af dansk svineproduktion for at kunne betale husleje, julegaver og fodboldstøvler til børnene. Chaufføren, der fragter danske fødevarer ned gennem Europa for at få mad på bordet, samt den unge klimaaktivist, der ønsker store forandringer – ikke mindst i vores landbrug, som kommer til stå for mere end en tredjedel af Danmarks udledning af klimagasser i 2030.

Når vi i regeringen har valgt at vente med at fremlægge vores landbrugsudspil og i stedet indlede landbrugsforhandlingerne med en virtuel konference for både partierne og landbrugs- og klimaorganisationer, har det været for at skabe et fælles fundament, som vi kan forhandle ud fra i den kommende tid. Det er der brug for på et område fyldt med dilemmaer og forskellige interesser. Derfor har vi heller ikke ønsket at fremlægge en liste med krav, inden vi overhovedet har sat os ved forhandlingsbordet.


Vi skal som regering både kunne favne klimaaktivisten og landmanden.


Dialogens vej er ikke ”et udtryk for taktisk spilfægteri” eller ”lurepasseri”, som Kristian Pihl Lorentzen (V) ellers har skudt os i skoene her i avisen. Tvært imod handler den om at favne bredt og finde varige løsninger i fællesskab. Vi skal som regering både kunne favne klimaaktivisten og landmanden.

Lorentzen tegner desuden et skræmmebillede af en rød blok, som han mener truer dansk landbrug med krav, der vil betyde en defacto nedlukning af landbruget. Det er skudt langt over målet at tale om en nedlukning af et erhverv, der alene i det primære landbrug beskæftiger 50.000 mennesker. Selvfølgelig skal vi ikke smide gode danske job ud med badevandet.

Vi har i regeringen fremlagt syv bærende principper, som skal danne rammen for den kommende tids forhandlinger. Og det første princip understreger netop, at vi skal udvikle og ikke afvikle landbruget. Når man kører en tur op igennem Jylland med udsigt til kornmarker og græssende kvæg på størstedelen af turen, er der næppe nogen tvivl om, hvor stor en rolle landbruget spiller for os som befolkning. Ikke mindst økonomisk. Og det skal det blive ved med, men vi skal udvikle landbruget ved hjælp af nye teknologier og løsninger, så vi kan producere smartere.

Regeringens syv principper skal sikre, at vi finder løsningerne for landbruget et sted, hvor der både er fokus på udledning af klimagasser, biodiversitet og vandmiljø, uden at vi går på kompromis med arbejdspladser, landbrugets overlevelse eller for den sags skyld flytter klimaproblemerne over grænsen. Det håber vi at partierne vil bakke op om, så vi i fællesskab kan lave en bred aftale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Annonce