Annonce
Livsstil

Skoler smelter sammen: - Det er praktisk undervisning, der er til at tage og føle på

Tronsøskolen i Grindsted er en kombination af efterskole og fri fagskole. Begge skoler har en meget praktisk tilgang til undervisningen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tronsøskolen i Grindsted er både efterskole og fri fagskole, men de to skoletyper er smeltet så meget sammen, at mange af eleverne dårligt ved, om de er elever under den ene eller den anden skoleform.
Annonce

Tronsøskolen ligger i den jyske by Grindsted. Skolen deler matrikel, kantine og teknisk personale med Grindsted Landbrugsskole, men ellers er det to selvstændige skoler med hver sin administration og lærerstab.

- Skolen er bygget som landbrugsskole og husholdningsskole for 60 år siden. I  2015 kom der ny lovgivning for husholdningsskoler, der kom til at hedde frie fagskoler, og så startede vi efterskolen op året efter. Efterskolen og fagskolen er en kombinationsskole, fordi vi er under samme lovgivning, fortæller Toni Hessner, der er forstander for Tronsøskolen.

Om de unge er elever på efterskolen eller den frie fagskole gør ingen forskel i hverdagen, og de er blandet på kryds og tværs. Mange ved dårligt nok, om de er elever under den ene eller den anden skoleform, for de tænker ikke over det.

- Vi har 9. og 10. klasse på efterskolen og 10. klasse og erhvervslinje på fagskolen, så vi har to 10.-klasser, og i princippet er de ens, bortset fra, at der er noget lovgivningformalia, der skal være på plads på vores frie fagskole, nemlig at en tredjedel skal være praktisk undervisning. Men det er den altså også på vores efterskole, forklarer forstanderen.

Den største forskel er, at de, der går på fagskolens erhvervslinje, har mulighed for op til seks ugers praktik om året. Og så har de mulighed for at få merit og begynde direkte på grundforløb to på erhvervsskolerne.

Annonce

Halvdelen går erhvervsvejen

Et af de frie fagskolers hovedmål er at gøre eleverne interesserede i at tage en erhvervsrettet uddannelse.

- Hos os er der cirka halvdelen, der går erhvervsvejen, og halvdelen går videre til gymnasiet. Ser man isoleret på den frie fagskole, tager 78 procent en erhvervsuddannelse, siger Toni Hessner.

Tronsøskolen

Ligger i Grindsted og har plads til 130 elever.

Det er en kombination af efterskole og fri fagskole.

Efterskolen tilbyder 9. og 10. klasse, og den frie fagskole tilbyder 10. klasse og erhvervslinje.

Eleverne kan vælge mellem følgende linjer: teknik, metal & auto, gokart, Tronsø Equestrian (ridelinje), landbrug og e-sport racing.

Efterskolernes og de frie fagskolers aften er aflyst i år. Du kan i stedet få en rundvisning på skolen på udvalgte datoer i januar og februar.

På hjemmesiden www.tronsoeskolen.dk kan du finde både datoer og tilmeldingsoplysninger.

Derudover har frie fagskoler lov til at tilbyde enkeltfagsprøver, så eleverne kan nøjes med at gå til eksamen i dansk eller matematik, hvis de kun mangler at hæve eksamenskarakteren i et enkelt fag.


Jeg tror, de er draget af, at vi har meget praktisk undervisning, der er til at tage og føle på.

Toni Hessner, forstander på Tronsøskolen


- Man kunne have den formodning, at mange af vores elever har fået karakteren 02, men så udtalt er det alligevel ikke. Det er vi glade for, for det giver en god mangfoldighed og indsigt i andre unges liv, at de er forskellige fagligt og socialt, siger forstanderen og tilføjer, at Tronsøskolen har elever fra hele landet.

- Jeg tror, de er draget af, at vi har meget praktisk undervisning, der er til at tage og føle på, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Sport

Divisionsforening presser kulturministeriet for at få forsamlingsforbuddet hævet til 50: Sker det, kan RIF spille i danmarksserien om tre uger

Annonce