Annonce
Ringkøbing-Skjern

Skoleleder efter 14 dage med hjemmeskole: Mange familier er ved at være pressede

Skolelederen på Tim Skole mener, det vil tage et stykke tid at samle op på det tabte efter skolernes midlertidige lukninger. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Tekniske udfordringer og stor vilje til at samarbejde og få hjemmeskolerne til at køre har præget de første fjorten dage med lukkede skoler, beretter skolelederen på Tim Skole. Han forudser, at det kommer til at tage noget tid at indhente det tabte.

TIM: I dag er det 14 dage siden, at landets skoler, institutioner og uddannelser officielt lukkede ned, og hjemmeskolerne åbnede.

Det er dog stadig folkeskolerne, som undervisningspligten hviler på og ikke forældrene. Alligevel er fjernundervisningen afhængig af, at forældrene skaber de rette rammer, fortæller Jan Jensen, der er skoleleder på Tim Skole.

- Det er jo helt anderledes, må vi sige. Vi har ikke været gearet til at lave fjernundervisning på det led før. Vi har selvfølgelig arbejdet på nettet med eleverne, men det her er en anden situation. Vi er jo også afhængige af, at forældrene er involverede i den her del af processen. Det er helt anderledes, men min fornemmelse er, at det egentlig går okay, men jeg kan godt mærke, at der er mange familier, der er ved at være pressede. En uge over de sådan normale rammer kan man godt klare, men jeg synes, det er flere, der er kommet på banen i denne uge, som er pressede. Det kan jeg godt mærke, siger han, da han bliver bedt om at gøre status på de første 14 dage med at holde en skole kørende, som fysisk er lukkede for andet end nødpasning.

Han understreger, at forældrene gør en stor indsats for at få hele hjemmeskolesituationen til at fungere.

Annonce

Når lærerne kommer tilbage, har vi et stykke arbejde i at være forberedte på en lignende situation en anden gang. Jeg vil ikke sige, vi er taget med bukserne nede om hælene, men jeg kan da se de her ting, vi kan gøre bedre.

Jan Jensen, skoleleder Tim Skole

Forstærker det svære

Overordnet set går det ifølge Jan Jensen også godt med at holde hjulene i gang.

- Jeg synes faktisk, at det efter omstændighederne går fint. Der er selvfølgelig udfordringer, men jeg synes, det er en oplevelse af, at det her er noget ekstraordinært. Derfor er der også en vilje til at finde konstruktive løsninger.

Så det er ikke sådan, at der er frustrerede forældre, som er ved at blive tossede over at skulle det her?

- Jo, det er der også nogle, der er. Mange af de ting, vi oplever i hverdagen, bliver ekstra forstærkede. Mange af de børn, der har det svært, får det jo ikke nemmere. Mange af de elever, der har brug for helt klare, strukturelle rammer, har det ikke nemmere, når de laves om, så de frustrationer ligger der jo. Men jeg synes, alle forsøger, siger Jan Jensen.

Tekniske udfordringer

En af de største udfordringer, skolelederen oplever i den nye hverdag, kredser sig om teknikken, og hvilke platforme der kan bruges til fjernundervisningen.

- Når lærerne kommer tilbage, har vi et stykke arbejde i at være forberedte på en lignende situation en anden gang. Jeg vil ikke sige, vi er taget med bukserne nede om hælene, men jeg kan da se de her ting, vi kan gøre bedre. Det handler også om at være enige om, hvilke platforme man bruger. Vi har nogle, der bruger Office 365, nogle, der bruger Aula og nogle, der bruger Meebook, og det kan godt være svært for forældrene at finde rundt i alle de her platforme. Der er et arbejde, vi skal have gjort fremover for at være rustede til lignende situationer, siger han.

En anden udfordring i den tekniske del er, at eleverne har vidt forskellige forudsætninger elektronisk set.

- Vi kan godt se, at det trods alt er en verden, hvor man ikke er forpligtet på at have computer, net-opkobling og så videre, når man sender sine børn i skole. Det fungerer jo forskelligt fra sted til sted. Jeg kan høre, at nogle af de udfordringer, vi også får, er, når vi sender noget ud til download, så blokerer det simpelthen hele forbindelsen. Det er på mange måder, vi ikke rigtig er gearet til den her situation. Vi bliver udstillet på nogle områder – også teknisk, siger Jan Jensen.

Undervisning under corona

  • Eleverne har pligt til at deltage aktivt i den nødundervisning, som skolen stiller til rådighed samt løse de opgaver, som lærerne stiller, mens skolerne er lukket.
  • Forældrene kan ikke pålægges hjemmeundervisningsopgaver. Det er dog forældrenes ansvar at følge med i, hvad skolen melder ud.
  • Skolerne skal dagligt være i kontakt med de familier, hvor eleverne ikke får eller forventes at få den nødvendige støtte til undervisning i hjemmet under skolelukningen.
  • Friskoler, efterskoler og privatskoler skal også give nødundervisning.
  • Hvis skolelukningerne forlænges så længe, at det kommer til at gå ud over folkeskolens afgangsprøver, vil der blive fundet en løsning, så alle kan få deres eksamen.
  • Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Tager tid at samle op

Dynamikken fra klasselokalet er ikke helt let at genskabe i fjernundervisningen, og derfor handler det for mange af elevernes vedkommende om at dygtiggøre sig indenfor det, de allerede kender til.

Jan Jensen forudser derfor, at der vil gå et godt stykke tid, før eleverne har samlet op på det tabte.

- Uanset hvad vil det her selvfølgelig være noget, vi skal tage hensyn til fremover i vores planlægning. Der bliver en hel del at samle op på også ind i det næste skoleår. Det er jeg ret overbevist om. Hvor lang tid vi kan køre det her, ved jeg ikke. Vi må tage det, som det kommer, og så må vi sige, at det jo er et vilkår for os, og så må vi tage den derfra. Jeg er sikker på, at alle vores forældre og forvaltning har en forståelse for, at det er en ekstraordinær situation, og at det fremover afspejler de krav og ressourcer, der skal i spil, siger skolederen på Tim Skole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Ringkøbing-Skjern

800.000 kroner i spil: Musikskolechef er i tvivl om mulighed for tilbagebetaling

Annonce