Annonce
Ringkøbing

Skoleelever skal til erhvervsfestival i Lem

10. oktober slår Smedenes Hus i Lem dørene op til endnu en erhvervsfestival. 15 virksomheder og uddannelsessteder står klar til at fortælle om 20 uddannelser. Arkivfoto: Jonas Kollerup
Torsdag 10. oktober skal elever fra Lem Stationsskoles 7.-.9 klasse lære mere om, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse. Formålet er at få flere til at vælge uddannelse på et oplyst grundlag, lyder det fra skoleleder.

LEM: Det går ret godt med at få unge til at tage en erhvervsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det mener i hvert fald skoleleder Marianne Kipker fra Lem Stationsskole.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er man med sine 27,4 procent af en ungdomsårgang allerede over målsætningen fra erhvervsuddannelsesreformen fra 2014, som lyder, at 25 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse.

Men på Lem Stationsskole vælger flertallet af eleverne en gymnasial uddannelse, når folkeskolen er ovre, men det forsøger man at ændre på med en erhvervsfestival torsdag 10. oktober.

- Vi har jo ret meget industriarbejde i kommunen, så vi holder erhvervsfestival for at få børnene og deres forældre til at få indblik i, hvad der foregår på en erhvervsuddannelse, så de kan vælge uddannelse på et oplyst grundlag, siger Marianne Kipker og forklarer, at en erhvervsuddannelse er ikke bare for folk, der får karakteren 02.

- Folk skal få indblik i, hvad en erhvervsuddannelse går ud på, og hvor meget arbejde der skal lægges i det, siger hun.

Derfor åbner erhvervsdirektør i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Hans Jørn Mikkelsen, erhvervsfestivalen klokken 16. Frem til klokken 19.30 kan omkring 100 elever i 7. til 9. klasse og deres forældre komme forbi Smedenes Hus i Lem og blive klogere på 20 uddannelser fordelt på 15 virksomheder og uddannelsessteder.

Det er anden gang, man holder erhvervsfestivalen. Modsat fra sidste år bliver der denne gang bedre mulighed for, at eleverne kan prøve og røre ting, som de forskellige uddannelser beskæftiger sig med.

Men også eleverne er der sat højere krav til; De er nu instrueret i at stille spørgsmål til mindst én uddannelse og lære dens indhold, for de skal fremlægge om uddannelsen i skolen bagefter.

- Også selvom de måske ikke tænker, at det er en uddannelse, de selv skal igennem, fortæller Marianne Kipker.

Selvom det er anden gang, man afholder erhvervsfestivalen, så kan man endnu ikke sige noget om, hvorvidt det har fået flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Men måske kan dagen påvirke dem, der går i 9. klasse, for de er afsted for anden gang. Men om ikke andet kan man sige, at eleverne nu vælger uddannelse på et mere oplyst grundlag, siger Marianne Kipker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce