Annonce
Videbæk

Skolebørn plantede klimatræer i Troldhede

Troldhede: Forleden lød startskuddet til et samarbejde mellem Brandinggruppen og Nr. Vium-Troldhede Skole. De fem forskellige klimatræer, som Brandinggruppen har fået sponsoreret af Ringkøbing-Skjern Kommune skulle nemlig plantes.

Klimatræerne symboliserer fem problemstillinger, som Brandinggruppen og Nr. Vium-Troldhede Skole har valgt i fællesskab. Det er: CO2, plastik-problemerne, regnskovene, økosystemerne og håbets træ for kommende generationer.

Mellemtrinseleverne fra Nr. Vium-Troldhede Skole gik inden træplantningen en kort rute gennem Troldhede by med nogle forskellige skilte, der gjorde opmærksom på de problemstillinger, som børnene finder spændende at dykke ned i og blive klogere på hen over foråret.

Eleverne skal hen over foråret arbejde med at tilegne sig en større viden, så de har en faglig ballast at forstå klimaproblematikkerne ud fra, samtidigt skal eleverne prøve om de kan finde mulige fremtidsløsninger på nogle af de nævnte problemstillinger.

Brandinggruppen og Nr. Vium-Troldhede Skole afslutter projektet til foråret, hvor de i fællesskab igen vil afholde en happening og afsløre, hvad eleverne er nået frem til.

Annonce
Mellemtrinseleverne fra Nr. Vium-Troldhede Skole gik inden træplantningen en kort rute gennem Troldhede by med nogle forskellige skilte, der gjorde opmærksom på de problemstillinger, som børnene finder spændende at dykke ned i og blive klogere på. Privatfoto
Eleverne var på gaden med skilte med alle tidens rigtige meninger. Privatfoto
Eleverne var på gaden med skilte med alle tidens rigtige meninger. Privatfoto
Eleverne - og en enkelt nisse - tog fat i spaden. Privatfoto
Eleverne hjalp med at plante træer. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce