Annonce
Videbæk

Klimakamp i Troldhede: Skole planter træer og demonstrerer

Eleverne i Nr. Vium-Troldhede Skole maler plakater til fredagens klimademonstration. Privatfoto
Nr. Vium-Troldhede Skoles elever forbereder i disse dage en fredagsdemonstration - som dog kommer til at foregå uden fravær.

Nr. Vium: Brandinggruppen og Nr. Vium-Troldhede Skole planter klimatræer. Det sker fredag 6. december klokken 12.30 på skolen, hvor der også vil blive en demonstration.

- Brandinggruppen i Troldhede vil gerne gøre en forskel for klimaet, det gør vi i samarbejde med Nr. Vium-Troldhede Skole, lyder det fra gruppen.

- Vores idé med projektet er, at vi får lært vores børn, at de skal tænke noget mere på klimaet, samtidig med at vi får spredt budskabet endnu mere omkring de klimaudfordringer, som vi alle står overfor.

- Vi kontaktede derfor Ringkøbing-Skjern Kommune for at høre, om de ville sponsere fem forskellige klimatræer. Vi vil jo gerne prale af, at vi bor i Naturens Rige, så den idé var kommunen helt med på.

Børnene får mere kendskab og undervisning omkring de fem problemstillinger, som Brandinggruppen og Nr. Vium-Troldhede Skole har valgt: CO2, økosystemet, regnskovene, plastikforurening samt Håbets træ for kommende generationer.

Annonce

Hvad kan vi selv gøre?

Eleverne arbejder blandt andet med problemstillingerne ud fra tanken: For ikke at blive angste og handlingslammede, skal vi finde ud af, hvad og hvordan vi selv kan gøre forskel. Til foråret vil de dykke ned i de forskellige problemstillinger og forsøge at udarbejde både planer for, hvad vi hver især selv kan gøre for at forbedre klimaet, samt gætte på forskellige opfindelser og fremtidsløsninger.

Eleverne vil i forbindelse med det faglige udarbejde tekster, tegninger, små film med mere, som det vil være muligt at se via QR-koder, der skal sættes op ved de fem klimatræer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Saferoad gør byrummet sikkert

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce