Annonce
Erhverv

Skjern Paper: Her produceres fremtidens bæredygtige papir

Direktør Jørgen Thomsen fastslår, at Skjern Papers målsætning er at blive en så miljøvenlig virksomhed som muligt; det efterspørger kunderne. Foto Poul Osmundsen.
Her er bæredygtighed ikke en floskel; Danmarks eneste tilbageværende papirfabrik holder det meste af Skjern varm med spildvarme og genbruger produktionsvandet igen og igen.

SKJERN: Engang var papirproduktion en proces, der lå næsten så langt fra begrebet "bæredygtighed", som man kunne forestille sig. Det var enorme mængder af vand og varmeenergi, der skulle til for at producere papir, og udledningen af spildprodukter fra fremstillingsprocessen var stor.

Sådan er det ikke længere. I alt fald ikke på Danmarks eneste tilbageværende papirfabrik, Skjern Paper. Her er bæredygtighed ikke en kliché; det er daglig virksomhedspolitik, fastslår direktør Jørgen Thomsen.

Der bruges stadig megen vand og varmeenergi for at fremstille papir; men i dag holder overskudsvarmen fra Skjern Paper folk i Skjern varme, vandet genbruges 15-20 gange, og spildevandet renses så grundigt, at det ikke er en belastning for omgivelserne.

At Skjern Paper er kommet dertil, har krævet en målrettet, årelang indsats og investeringer for mange millioner kroner; til gengæld har virksomheden i den grad sikret sig det moralske ejerskab til salgssloganet, "Sustainable paper of the future" - "Fremtidens bæredygtige papir".

Vi fik et helt andet miljøimage, som vi kunne mærke, at kunderne begyndte at efterspørge. I dag er vi kendt i branchen som en "grøn" virksomhed.

Jørgen Thomsen, direktør for Skjern Paper

Begyndte tidligt

- Der er efterhånden mange år siden, vi fik fokus på bæredygtighed. Også længe inden, miljøsektoren begyndte at vinde mere og mere frem, siger Jørgen Thomsen.

- Man kommer ikke uden om, at vi er en energitung virksomhed; det gælder både med hensyn til forbrug af el og dengang også naturgas. Vi eksporterer 95 procent af produktionen og er udsat for en skarp konkurrence, så vi har selvfølgelig gennem mange år haft knivskarpt fokus på, hvordan vi kan reducere energiforbruget i forhold til, hvor mange tons papir, vi kører ud af maskinen.

- Vort problem dengang var, at papirfremstilling producerer meget spildvarme under tørringsprocessen; men på grund af afgiftssystemet hang investeringerne i en genanvendelse af spildvarmen slet ikke økonomisk samme med udbyttet. Det var først, da afgiftssystemet blev ændret, vi kunne se en idé i det.

Annonce

Store investeringer

I 2010 skete der for alvor et gennembrud.

- Da investerede vi i en varmeveksler på vores gasfyr, så vi kunne hive noget energi ud af røggassen. Det var ikke så meget, det drejede sig om, men det var den spæde start; der blev lagt nogle rør ud, så vi kunne begynde at levere til Skjern Fjernvarme, siger Jørgen Thomsen.

- Så kom afgiftsændringen, og den fokuserede meget på industriel fjernvarme - altså den varme, virksomheder lukkede ud i Guds frie natur. Man ændrede ikke bare afgiftssatserne til el til varmepumper men også muligheden for at få udfaset de fossile brændstoffer. Man kunne begynde at søge tilskud til investeringer, hvis man kunne dokumentere, at dette var en begyndende udfasning af fossile brændstoffer eller industriel fjernvarme.

- I 2012 investerede vi 23 millioner kroner i varmepumper; det var faktisk det største anlæg af sin art i Danmark på det tidspunkt. Vi syntes, det var fuldstændig tåbeligt, at vi ikke udnyttede spildvarmen, siger Jørgen Thomsen.

- Skjern Fjernvarme lavede en større ændring i rørføringen, så en stor del af deres returvand gik ind over vores varmepumper, og så brugte vi varmeafkastet fra tørreprocessen til fjernvarmen. Det betød, at i 2014 kunne vi levere 40.000 MW, hvilket forsynede 2000 husstande i Skjern med varme.

I 2018 blev kontrakten med Skjern Fjernvarme fornyet, og endnu flere investeringer i udnyttelsen af overskudsvarmen betyder, at Skjern Paper nu kan dække to tredjedele af byens varmebehov.

Skjern Paper investerede i 2014 desuden i et stort flisanlæg, der har mindsket gasforbruget til nærmest ingenting. Det har betydet en reduktion af CO2-udslippet med 95 procent.

Vandforbruget er desuden blevet mindsket med mere end en femtedel over de sidste fem år, og i 2018 blev 98,4 procent af affaldsmængden fra virksomheden genbrugt.

Fakta

Virksomheden blev etableret i 1965 og er i dag den sidste tilbageværende papirfabrik i Danmark. Den beskæftiger 75 mand.

Skjern Paper producerer på basis af genbrugspapir. 92-93 procent bliver solgt til eksport. En mindre del bliver solgt til blandt andet emballagevirksomheden Smurfit Kappa i Varde.

De fleste produkter ender som paprør inde i toiletpapir- og køkkenruller eller som papfyld i laminatprodukter, for eksempel ringbind.

Papirfremstilling er energitungt. Derfor har fabrikken sit eget flisanlæg til fremstilling af damp. Det har reduceret CO2-udledningen med 89,2 procent sammenlignet med den gamle gasfyrede kedel.

I 2012 fik man installeret Danmarks største varmepumpe, sådan at overskudsvarmen i dag kan leveres direkte til fjernvarmeforbrugerne i Skjern By. I dag kan Skjern Paper levere langt over halvdelen af den varme fjernvarmen sender ud til forbrugerne.

Skjern Papers hjemmeside: skjernpaper.com.

Annonce

En grøn profil

Økonomisk har alle disse investeringer kunnet hænge godt sammen, og det er selvfølgelig afgørende vigtigt, påpeger Jørgen Thomsen; i en branche, hvor den internationale konkurrence er så hård, er der ikke råd til investeringer, der belaster bundlinjen. Men et andet afkast på investeringen har været mindst lige så vigtigt, understreger direktøren:

- Vi fik et helt andet miljøimage, som vi kunne mærke, at kunderne begyndte at efterspørge. I dag er vi kendt i branchen som en "grøn" virksomhed. Jeg tør godt sige, at Skjern Paper hører til blandt de mest bæredygtige papirfabrikker i Europa.

Den grønne profil skabes ikke "blot" af mindsket udslip af CO2, genbrug af spildvarme og genbrug af produktionsvand. Skjern Paper lægger også vægt på, at alle produkter fra fabrikken som udgangspunkt kan genanvendes efter endt brug.

Alle produkter fremstilles af 100 procents genbrugspapir og leveres som FSC-certificerede, hvilket sikrer, at træets oprindelse kan spores hele vejen frem til forbrugerne; alt sammen vigtige faktorer i arbejdet med den cirkulære økonomi, hvor materialer og produkter så vidt muligt holdes kørende i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt.

Fabrikken blev miljøcertificeret efter ISO 14001 standard i 1998, og har siden udbygget med et ISO 5001 energicertifikat og et ISO 9001-certifikat, der viser, at Skjern Paper kan levere produkter i en ensartet og stabil kvalitet til kunderne.

Erhvervsprisen kort

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk.

Der var i år nomineret fem kandidater: Hotel Fjordgården, Skjern Paper, Strandbygaards, Vestjyllands Andel og Runi. Udgangspunktet for prisen er taget i Ringkøbing-Skjern Kommunes erhvervsmæssige styrkepositioner; fødevarer, turisme, produktionsindustri og grøn energi. I år er de nominerede fundet inden for området grøn energi og cirkulær økonomi.

Det er i år ottende gang, prisen uddeles

Annonce

Fremtiden: Endnu mere grøn

At bestræbelserne har en positiv virkning, er Jørgen Thomsen ikke i tvivl om.

- Det er én af grundene til, at vi er her endnu, siger han.

Derfor ser fremtiden også endnu mere grøn ud, understreger han. Der skal løbende investeres i at gøre produktionen mere effektiv og at mindske CO2-udledning, energiforbrug og andre miljøpåvirkninger.

- Vi er nået langt, men vi kan altid nå endnu længere. Lige nu er vi på vej med en totalrenovering af papirmaskinen; én af vore udfordringer er nemlig at kunne øge produktionsvolumen, siger Jørgen Thomsen.

Men når man kombinerer den grønne profil med virksomhedens øvrige styrkesider - stabilitet, pålidelighed, fleksibilitet og evnen til at kunne levere med kort varsel - står Skjern Paper stærkt, fastslår han.

Vandet, der går til papirproduktion i Skjern, genbruges mellem 15 og 20 gange, før det sendes til renseanlægget. Foto Skjern Paper.
Spildvarmen fra papirproduktionen kommer i høj grad borgerne i Skjern til gode. Foto Skjern Paper.
Dette imponerende anlæg er ét af de største i Danmark - hvis ikke det største - til genbrug af industriel varmeenergi.
Gennem de seneste år har Skjern Paper været i stand til at reducere CO2-udslippet fra produktionen markant.
Skjern Paper har investeret mange millioner i at genbruge mest muligt af spildprodukterne fra den energikrævende papirsproduktion.
Skjern Paper er Danmarks eneste tilbageværende papirfabrik. Arkivfoto Thomas Maxe.
Her fra kontrolrummet styres produktionen. Arkivfoto Thomas Maxe.
Skjern Paper eksporterer langt størstedelen af sin produktion, og direktør Jørgen Thomsen er ikke i tvivl om, at miljøinvesteringerne er nødvendige for at sikre virksomheden på sigt. Foto Poul Osmundsen.
Papirruller til hygiejneindstrien er en af Skjern Papers store eksportartikler. Det er en sektor, der lægger stor vægt på, at papiret er produceret under miljømæssigt forsvarlige forhold. Arkivfoto Astrid Dalum.
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Claus Juul Jørgensen fylder 60 år og har arbejdet hos Lange i 50 af dem: Som 17-årig købte jeg havemøbler for én million

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Hav styr på støjen, så får I lov: Dambrug får silo-tilladelse, hvis naboklage imødekommes

Debat

Lørdagsklummen: Er Raunonia død? Havde jeg været investor på det, ville jeg have skyndt mig væk

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Skjern For abonnenter

Stjal korkpropper, fugle og en sort sok: Kikset indbrud i jagthus giver betinget fængsel og narkobehandling

Ringkøbing-Skjern

Erhvervsnavne: Fem nye selskaber stiftet

Ringkøbing

Naboerne ikke begejstrede, men udvalgsflertal siger ja til fodboldgolfbane trods risiko for støvgener

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Tarm

Se før og efter-billederne: Så meget er Tarm Kirke blevet forvandlet for seks millioner kroner

Skjern For abonnenter

Fire unge skarpskytter før DM: Vi har lidt nerver på!

Tarm

Landejendom med skøn udsigt solgt i budrunde: Prisen er en hemmelighed - indtil videre

Annonce