Annonce
Ringkøbing-Skjern

Skjern-læge: Syge kimer os ned men vi kan ikke henvise til tests

Praktiserende læge Susanne Krogsgaard har som de øvrige læger måttet afvise bekymrede borgere, der vil testes for corona. Arkivfoto
Bekymrede borgere med corona-symptomer ringer til de praktiserende læger for at blive henvist til test – men sygehuset i Herning er stadig ikke parat.
Annonce

Skjern: De praktiserende læger i Ringkøbing-Skjern er hele torsdagen og fredag formiddag blevet kimet ned af bekymrede borgere, som vil testes for corona. Lægerne må dog skuffe patienterne. Herning Sygehus er endnu ikke parat til at udføre testene, så derfor kan vi ikke gøre noget, lyder beskeden fra lægerne.

- Sundhedsstyrelsen har åbnet for, at vi skal teste en masse patienter, og så er det klart, at folk, der har symptomerne, er bekymrede og bange, og derfor gerne vil testes. Problemet er blot, at vi ikke kan sende folk ind til test på sygehuset. Vi må afvise alle, der ringer. Vi vil gerne hjælpe, men det kan vi ikke, siger praktiserende læge Susanne Krogsgaard hos Tinghuslægerne i Skjern.

De mange opkald til lægerne kommer, efter at Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm onsdag aften oplyste, at mange flere borgere skal testes. Styrelsen har udsendt nye retningslinjer, så borgere med lettere symptomer på Covid-19 kan blive undersøgt. De praktiserende læger skal telefonisk kunne henvise deres patienter til en direkte test. Hidtil har den syge skullet igennem en vurdering på sygehuset.

Allerede torsdag morgen fik de praktiserende læger i Ringkøbing-Skjern besked fra regionen om, at Herning Sygehus ikke var i stand til at opfylde løftet fra Brostrøm. Den elektroniske kommunikation, der skal håndtere henvisningen fra lægerne og modtagelsen på sygehuset, var endnu ikke på plads. Torsdag eftermiddag var beskeden den samme, og fredag morgen har lægerne igen fået en melding om, at de må afvise patienterne.

- Der sidder rigtigt mange mennesker derude, som gerne vil testes, og det er ikke kun ældre, som er nervøse. Det er bredt ud på stort set alle grupper. Der er også en del sundhedspersonale, som gerne vil testes, hvilket giver god mening. Som det er nu, skal de blive hjemme fra arbejde, hvis de mindste tegn på forkølelse. Hvis en test kunne afkræfte coronamistanken, kunne de genoptage jobbet, siger Susanne Krogsgaard.

Hos Region Midtjylland oplyser chefkonsulent Steen Vestergaard Madsen, at en løsning er meget tæt på.

- Der arbejdes på højtryk med at få en løsning op at stå, og ved middagstid regner vi med at sende en meddelelse ud til lægerne. Der mangler at falde nogle ting på plads. Vi skal have etableret it, så det bliver muligt for lægen og den modtagende instans at håndtere, siger Steen Vestergaard Madsen.

Når er åbnes for testen vil det dog langt fra være et tilbud til alle. Medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med symptomer vil kunne blive testet. Desuden vil personer, som bor med familiemedlemmer i risikogruppen, også kunne blive testet ved milde symptomer. Risikogruppen er personer med kronisk sygdom eller personer over 80 år.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing For abonnenter

Schuberts Minde lukker: Bestyrelsen vil åbne nyt sted med høj kvalitet i rammer der stikker alt andet i Danmark

Annonce