Skjern

Skjern Fjernvarmes vartegn er fjernet

Fredag blev den 62 meter høje skorsten, der i 36 år har stået ved Skjern Fjernvarme på Kongevej, taget ned.

SKJERN: Nu er det altså slut med at gå alt for hårdt til flaskerne, når man er i byen i Skjern!

I vissen tilstand har festfolket altid haft Skjern Fjernvarmes skorsten at pejle efter, når de skulle finde hjem ud på de meget små timer. Men det er fortid. Fredag blev skorstenen på Kongevej nedlagt under kyndig assistance fra BMS Krangården. 62 meter og 48,3 tons var de svimlende dimensioner på jern-skorstenen, der efterfølgende skulle bringes til Herning, hvor den var blevet solgt til skrot.

Mens morgensolen skinnede over Skjern, kunne trafikanterne helt fra Dejbjerg Plantage se to store kraner, der skulle stå for opgaven. Og sådan en opgave tager tid. Topsektionen på skorstenen skulle af som den første, og udover at boltenene skulle løsnes, skulle en skærebrænder løsne de tre inderrør, der var i skorstenen, før den 23 meter lange sektion kunne hejses af. Medarbejderne fra Krangården blev hejst op i en lift, der kom hele vejen rundt, og det tog over en time. Omkring klokken 11 var topsektionen helt løs, og så gik det hurtigt med at få den hejst ned.

Undervejs blev arbejdet fulgt af mange forbipasserende. En børnehave havde hørt det skulle ske, og tog derfor en gåtur til Kongevej, hvor de små holdt øje med det store arbejde.

Foto: Jørgen Kirk

Brugt som mobilmast

Skorstenen var fra 1982, og den fortæller på sin måde om andre tider i energiforsyningen. For 36 år siden var det kul, der blev fyret med i Skjern, og derfor var den tilsluttet en kulkedel og tre oliebrændere. Olien var fuel-olie, der var lige så tyktflydende som asfalt, og som blev stiv, hvis den kom under en temperatur på 15 grader.

Siden fandt man andre typer af brændsel på Skjern Fjernvarme, der i øvrigt er en af Danmarks ældste fjernvarmeselskaber, og i 2015 åbnede et nyt biomasseanlæg på Nykærsvej. Bygningen på Kongevej er blevet solgt, men grunden til at det først er nu, at skorstenen er blevet afmonteret, er at der har siddet mobilsendere på skorstenen.

- Bliver de slukket, så vil Skjern bymidte gå helt mobildød, så der kommer en midlertidig mast op her og to andre i byen, fortæller Poul Erik Bloch fra Skjern Fjernvarme.

Og mange af de forbipasserende har givetvis spurgt sig selv på godt vestjysk: Gad vide hvor meget det koster at få fjernet sådan en skorsten?

Det koster 89.000 kroner. Skorstenen kommer til at indbringe omkring 30.000 kroner, så reelt set bliver regningen mindre.

Man skal ikke døje med højdeskræk, når man arbejder i kranbranchen. Boltene skulle løsnes og inderrørerne skulle tages med skærebrænder. Foto: Jørgen Kirk

Se video af nedtagningen

Foto: Jørgen Kirk
Flere forbipasserende fulgte arbejdet med skorstenen. Foto: Jørgen Kirk
Børnehaven på Fredensgade tog en gåtur til Kongevej, og børnene fulgte arbejdet med meget stor interesse. Foto: Jørgen Kirk
Skjern Fjernvarme skal have fjernet deres 62 meter høje skorsten. Den er 36 år gammel .Foto: Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Skjern For abonnenter

Præsten Emmanuel flygtede fra buddhistiske Myanmar til Skjern: Nu skaber han et børnehjem i hjemlandet

Annonce
Annonce
112

To unge blev dømt for våbentyverier

Skjern

Heksen er på vej til sankthans på Skjern Å Camping

Skjern

Michelle Birkballe spiller i Fredskoven i Skjern

Skjern

35 personer gennemførte del af lederuddannelse på Innovest

Skjern For abonnenter

Prisbelønnede stjernearkitekter stod bag Skjern Rådhus

Skjern For abonnenter

Skjerns Mr. Frivillig: Andres glæde er belønning nok for mig

Skjern

Amagerskolen gør det igen: Eleverne har fået endnu et løft i karaktererne

Skjern

Til hverdag er han frisør i Skjern: I fritiden handler Kassem med eksklusive tæpper fra Iran

112

Femårig pige blev bidt af to løse hunde