Annonce
Erhverv

Skjern Bank indfører negative indlånsrenter: Nu skal nogle kunder betale for at have penge stående

Per Munck, har været direktør i Skjern Bank i 20 år. Nu runder banken en milliard kroner i egenkapital. Det er anden gang, han prøver, at den bank, han er ansat i, runder en milliard. Det samme skete også, da han var i Jyske Bank. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Fra om få dage skal nogle af kunderne betale for at have penge på kontoen i Skjern Bank. Banken regner med, at flere kunder i fremtiden vil investere i stedet for at lade pengene blive på bankbogen. Banken har rundet en milliard i egenkapital, og man investerer i obligationer for ikke selv at skulle betale for meget for at have penge stående i Nationalbanken.

SKJERN: Det har aldrig gået bedre, end det gør nu i Skjern Bank. 1000 flere familier blev kunder i banken i 2019, mens overskuddet og egenkapitalen ved udgangen af 2019 slog rekord. For første gang i sine 114 år har Skjern Bank en egenkapital på over 1 milliard kroner. Overskuddet lød på 165 millioner kroner før skat.

- Alt er gået op i en højere enhed. Vi har fået flere kunder og er blevet mere effektive. Vi har fået en stor fremgang i indtjening uden at have ret mange omkostninger ved det, så alt har peget den rigtige vej, siger direktøren i Skjern Bank, Per Munck.

Trods et rekordernes år skal det koste kunderne penge at have penge stående. Som varslet indfører banken nemlig negative indlånsrenter fra 10. februar for visse kundegrupper, som følge af en tilsvarende negativ placeringsrente for bankens indlån i Nationalbanken.

Uanset om man som privatkunde har 10 kroner eller 10 millioner kroner stående i Skjern Bank, skal man fra mandag betale 0,75 procent i årlig rente for at have penge på bogen. Det gælder dog kun, hvis man ikke har Skjern Bank som sin primære bank.

Annonce

Skjern Bank i tal

Overskud før skat i 2019: 164.952.000 kroner (rekord)

Egenkapital ved udgangen af 2019: 1.026.569 kroner (rekord)

Basisresultat i 2019: 146.145.000 kroner (rekord)

164 ansatte.

Syv afdelinger: Hovedsæde i Skjern, derudover jyske afdelinger i Varde, Esbjerg, Ribe og Bramming samt sjællandske afdelinger i Virum og Hellerup.

Kilde: Skjern Bank og årsrapporten 2019.

Store banker har negative renter

Ved at indføre negative indlånsrenter følger Skjern Bank tendensen i det danske banklandskab. Men det er forskelligt fra bank til bank, hvordan man indretter de negative renter. Store banker som Nykredit, Jyske Bank, Nordea, Sydbank og Spar Nord har enten varslet eller har allerede indført, at kunderne skal betale 0,75 procent i rente for beløb over 750.000 kroner. I Ringkjøbing Landbobank har man sat grænsen til 2 millioner kroner, mens Skjern Bank vælger en generelt set negativ rente, hvor den omvendt kun rammer de kunder, der ikke har Skjern Bank som hovedbank.

Hvis man har en NemKonto og eventuelle andre bankforretninger som huslån, realkreditlån og pension i Skjern Bank, slipper man altså i første omgang for en negativ rente, men får en nulrente.

- Har man al sin bankforretning hos Skjern Bank, vælger vi at frede kunderne. Jeg siger ikke, at det varer ved i al evighed, for vi er en af de få banker, der ikke har indført eller varslet en negativ rente over for alle privatkunder. Så må vi se, hvordan det går, siger Per Munck.

Opsparing skal investeres

De 0,75 procent i negativ rente for bankkunder afspejler, at bankerne selv skal betale 0,75 procent i rente, hvis de sætter penge i Nationalbanken. For at mindske den mængde penge, som Nationalbanken skal have i renter, har Skjern Bank selv placeret en milliard kroner i obligationer.

Nu håber Skjern Bank, at man over de kommende år over en bred kam også kan få bankkunderne med på at investere.

Per Munck lægger ikke skjul på, at bankkunder generelt har prioriteret først at betale gæld af og så derefter spare op, så opsparingerne bugner. Det ser han som en reaktion på, at finanskrisen i 2007 og 2008 skabte usikkerhed om det meste. Men han tror alligevel på, investeringsviljen nu vil stige hos bankkunderne, i en tid hvor alternativet er, at man ikke får nogen rente, eller at man som bankkunde skal betale for at have pengene stående.

- Investeringsdelen vil fylde mere, for der er ikke mange, der har det godt med at lade penge stå på en konto og så se, at der bliver gnavet i dem, fordi der bliver trukket negative renter, siger Per Munck.

Derfor skal privatkunderådgiverne i højere grad også fungere som investeringsrådgivere. De skal hjælpe med, om man skal købe aktier, obligationer, eller om det vil være en idé med et sommerhus eller en lejlighed til børnene.

- Vi går ikke ind for kanonsalg overhovedet, men vi vil lægge en vifte af muligheder frem og så finde ud af, hvordan det passer ind i kundens interesse og lyst til at tage risiko. Så får man muligheden for at investere pengene, i stedet for at de står ”døde” på en konto med nulrente eller en negativ rente, siger bankdirektøren.

Banken har fået 1000 nye familier som kunder sidste år. Det er både godt hjulpet på vej af, at 9 ud af 10 kunder er så glade for at være i banken, de ikke overvejer at skifte, og at kunderne er gode til at anbefale Skjern Bank til andre. Tillige har problemerne med hvidvask i især Danske Bank også gjort det lettere for de mellemstore banker at få flere kunder, mener direktør i Skjern Bank Per Munck. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Karina Vinkler skifter til Astrup Group

Ringkøbing-Skjern

Ørskovs mor ansat i stilling, som datteren fik trumfet igennem i byrådet

Kultur For abonnenter

Seksårige Albert og skolekammeraterne bliver kirkekunstnere: Englen har strithår og store støvler

Annonce