Annonce
Skjern

Skjern-ægtepar hylder Sønderjylland: Asbjørn og Hanne har flyttet genforeningssten til parcelhus-have

Asbjørn Mathiesen og Hanne Abildgaard har placeret stenen, så den står tæt på vejen. De er stolte af den og vil gerne vise den frem, så på jubilæumsdagen er folk velkomne til at gå ind på græsplænen og nærstudere den. Foto: Christian Baadsgaard
På den gård, som Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen ejede i Faster, stod en genforeningssten, som de tidligere ejere havde rejst. Den nye ejer ønskede ikke at overtage den, så nu er den flyttet med parret til Skjern - og på 100-års-dagen på fredag, er alle velkomne til at komme og se den.
Annonce

SKJERN: Fredag er det 100 år siden, at Kong Christian den 10. red over grænsen til Sønderjylland, og den dag hejser Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen flaget ved deres nybyggede hus på Birkallé 16 i Skjern, for de har en historie til at stå i haven, som de gerne vil dele med andre.

Her står nemlig en genforeningssten med et vers indhugget. Rejst i 1921 - eller nærmere rejst for første gang i 1921. Nu er den nemlig blevet genrejst i haven i Skjern efter at have stået 98 år på Slumstrupvej i Faster.

Da Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen solgte deres gård i Faster, var den nye ejer ikke interesseret i at overtage stenen og dermed historien. Men i og med at det netop var en genforeningssten, var parret ikke helt sikre på, hvad de måtte.

Ringkøbing-Skjern Museum og Grænseforeningen blev spurgt til råds, men da stenen aldrig var blevet fredet, var der ikke noget til hinder for at tage den med til Skjern.

Derimod var der moralske overvejelser. For tilhørte stenen og historien ejendommen, eller tilhørte den parret?

Men i og med at den nye ejer ikke var interesseret, så ville Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen gerne bevare den, så den ikke blev glemt. Derfor kom stenen med flyttelæsset.

Annonce

Blev opvakt af sønderjysk sag

Da Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen overtog gården for omkring 40 år siden, var den ejet af et ældre søskendepar, som havde overtaget gården fra deres forældre, Ane Kirstine og Jørgen Henriksen.

Historien om stenen er også en fortælling om, hvor meget genforeningen har fyldt i sin samtid, for Ane Kirstine var på Askov Højskole i genforeningsåret, og her fyldte den sønderjyske sag så meget, at den unge kvinde blev stærkt optaget og politisk vakt af de sønderjyske forhold.

Det skulle markeres, og det gjorde det unge par altså med at rejse en genforeningssten i en lille gryde på en halv tønde jord ved gården, hvor der kunne holdes grundlovsmøder.

Teksten på stenen lyder: Ret har sejret over Magt/ Sønderjyden stod paa Vagt/ Tyskland strækket har gevær/ Dansken glædes Fjern og nær. Foto: Christian Baadsgaard

Dog holdt Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen ikke grundlovsmøder, da de overtog gården.

- Vi holdt det ved lige, så godt som vi kunne, og når Sædding Efterskole var ude at cykle, holdt de ind for at holde pause. Jeg har hentet masser af påskeliljer derovre, for de havde sat mange løgplanter, fortæller Hanne Abildgaard.

Annonce

En ukendt bagside

Da stenen skulle fjernes, opdagede Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen, at Ane Kirstine og Jørgen Henriksens navn var indhugget på bagsiden. Det havde de aldrig set før - og som Asbjørn Mathiesen bemærker, så blev stenen endnu mere værd for dem, og han valgte at male inskriptionen op.

- Det ser noget ubehjælpelig ud, og vi overvejede også at få en stenhugger til at gøre teksten noget pænere, men så vil det autentiske forsvinde, forklarer Asbjørn Mathiesen om stenen, der er en marksten og stadig står som for 100 år siden.

Men stenen rummer også hemmeligheder. Hvem der har skrevet verset, som blev hugget ind, er der ingen der ved. Formentligt er det hjemmedigtet.

Da stenen blev fjernet fra sin placering i Faster, viste det sig, at den også havde en inskription på bagsiden. Det var navnet på parret, der rejste den. Foto: Christian Baadsgaard

Egentlig ville Hanne Abildgaard og Asbjørn Mathiesen have arrangeret en markering med fællessang ved stenen på fredag, men på grund af tidens forsamlingsforbud kunne det ikke lade sig gøre. Men hele dagen er parret hjemme, og vil man se stenen nærmere, er man velkommen til at gå ind på græsplænen.


Ret har sejret over Magt, Sønderjyden stod paa Vagt, Tyskland strækket har gevær, Dansken glædes Fjern og nær.

Vers på genforeningsstenen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Kort og kontanter stjålet fra varebil

Hvide Sande For abonnenter

Hun jagter værtshusgæster og sporty vestjyder: Sidsel finder statister til krimiserie på vestkysten

Annonce