Annonce
Erhverv

Skives ledere ruster sig til fremtidens organisation

Lars Fjalland, der er direktør for SET - Skives erhvervsråd, glæder sig til at være vært for et seminar om fremtidens organisation. Foto: Thomas Maxe
Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter afvikler seminar om fremtidens organisation. Det bliver en stor udfordring, spår direktøren.

SKIVE: Tirsdag 12. november inviterer Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter (SET) områdets virksomheder, organisationer og institutioner til seminar om fremtidens organisation.

Målet er dels at samle op på trends inden for moderne organisationsformer, dels at give deltagerne redskaber til at ruste sig til fremtidens medarbejdere. Og der er nok af udfordringer at tage fat på, vurderer SET-direktør Lars Fjalland, som selv har en succesfuld karriere som ledelseskonsulent.

- I USA er halvdelen af vidensmedarbejderne projektansat. Nogle her på egnen begynder også at opleve, når de rekrutterer højtuddannede, at de svarer, at ”vi vil gerne komme og løse den her opgave, men så I skal ikke regne med, at vi bliver”. Det udfordrer organisationen, at man skal bevæge sig fra at være en udbyder af et arbejdssted til at være udbyder af arbejdsopgaver. Hvordan orkestrerer vi det? spørger han.

Annonce
Evnen til at tiltrække og fastholde arbejdskraft bliver en nøgleparameter, uanset om det gælder ufaglærte, faglærte eller højtuddannede.

Lars Fjalland, direktør, Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Svært at rumme alles ønsker

Men også for de fastansatte er der uvante udfordringer for ledelsen.

- Hos os i SET er vi ni ansatte, og fem af dem er yngre end 40 år og højtuddannede. Nogle af dem har sagt, at de gerne vil arbejde 37 timer, men helst fordelt på kun fire dage. Hvordan skal vi sikre, at det hænger sammen, så kontoret er bemandet? Hvordan får vi planlagt fælles møder? Hvordan bliver det at arbejde her, hvis man skal sidde alene om aftenen, efter at vi andre er gået hjem? Det kører vi foreløbig et forsøg med for at høste nogle erfaringer, fortæller Lars Fjalland.

Den næste generation, som er på vej ud på arbejdsmarkedet, er vokset op i en tid, hvor mobiltelefoner, internettet er en selvfølge. Og de er vant til projektarbejde helt fra de tidlige skoleår, og de er vant til at blive hørt og taget med på råd.

Det kan give nogle særskilte udfordringer, når de skal passe ind på en arbejdsplads, som ofte rummer flere generationer på én gang.

- Flere går over til ledelsesfri hierarkier. Den unge generation stiller helt andre krav og forventer høj grad af fleksibilitet. Derfor kan man også tale om ”generationsledelse” som en af de udfordringer, som fremtidens organisation skal forholde sig til, forklarer Lars Fjalland.

Godt at lytte til hinanden

Han er meget glad for, at SET kan samle lederne og give dem mulighed for at få ny viden. Og moderne ledere er heldigvis ikke bange for at indrømme, at de har brug for at søge gode råd hos hinanden.

- Den, som har et søgende mindset, vil også være den, som kommer hurtigere i mål med en løsning. Man skal selvfølgelig ikke kun have evne og lyst til at opsøge viden; man skal også være klar til at lytte til de råd og den feedback, man får. Kan man det, så vil man stå meget stærkere, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Lars Fjalland.

Han håber at se mange deltagere til seminaret om fremtidens organisation. God ledelse er nemlig afgørende for evnen til at klare sig både nu og senere.

- Evnen til at tiltrække og fastholde arbejdskraft bliver en nøgleparameter, uanset om det gælder ufaglærte, faglærte eller højtuddannede. Vi gør, hvad vi kan i Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter for at hjælpe medlemmerne til at gøre sig lidt mere ”lækker” end naboen, og helst uden at det koster alt for mange penge. Det handler ikke mindst om at praktisere god ledelse. Og ledelse er altså et fag, hvor man skal dygtiggøre sig hele livet.

Seminaret om fremtidens organisation er et heldagsarrangement med både faglige oplæg og præsentation af lokale virksomheder, som deler ud af deres erfaringer. Det koster et beskedent beløb at deltage i seminaret, som afvikles på Skive Kaserne.

Mødet er åbent for både medlemmer og ikke-medlemmer af Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter. Læs mere og tilmeld på www.skiveet.dk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lille bil fik smadret forrude

Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce