Annonce
Ringkøbing

Thorkild Olesen fylder 50 år: Skarpt blik for de blinde vinkler i handicappolitikken

Den 30. juli fylder Thorkild Olesen 50 år. Her ses han sammen med socialminister Astrid Krag. Billedet er taget i Socialministeriet i forbindelse med regeringens præsentation af planen for evaluering af det specialiserede socialområde, som både for Danske Handicaporganisationerne og for regeringen er en vigtig milepæl. Pressefoto
Den 30. juli fylder Thorkild Olesen, formand Danske Handicaporganisationer, 50 år.
Annonce

Ringkøbing: Bare fire dage før det danske landshold vandt EM-finalen i 1992, mistede Thorkild Olesen den sidste del af sit syn. Det var mildt sagt en bet for den fodboldinteresserede nuværende formand for Danske Handicaporganisationer. Selvom det nu er slut med at følge fodboldkampe på tv-skærmen, turner han med stor fornøjelse ind på britiske radioprogrammer, når særligt Liverpool er i kamp.

Formanden er et muntert og videbegærligt mennesker. Og altså fodboldinteresseret. Thorkild Olesen er inkarneret Liverpool-fan, og selvfølgelig mødte han op i Liverpool-trøje. Også på Slotsholmen, da mesterskabet tidligere på sommeren var i hus.

Annonce

Ukueligt engagement

Hverken i sproget, Thorkild Olesens mange historier og anekdoter fra opvæksten, som en del af en børneflok på fem drenge i Vestjylland eller i et alsidig ungdoms- og voksenliv, der er fulgte siden. Og mange - både i handicapbevægelsen og på Slotsholmens bonede gulve - kan nikke genkendende til Olesens ukuelige engagement.

Selvom Odense de seneste mange år har været den faste bopæl, så fornægter det vestjyske ophav sig ikke. Thorkild Olesen er opvokset i Kloster og er student fra Ringkøbing.

Kampen for ligeværd er den røde tråd i Thorkild Olesens liv. Han er beviset på, at mennesker med handicap både kan og vil bidrage til samfundet. Han er født med grøn stær. I første del af sit liv var han stærkt svagsynet, inden han som 21-årig blev helt blind. Lige siden har han viet sit liv til kampen for bedre vilkår og rettigheder for mennesker med handicap - både i Danmark og udenfor landets grænser. På trods af sit synshandicap har Thorkild Olesen været inkluderet i en almindelige folkeskole, gymnasiet og han færdiggjorde sin universitetsuddannelse ved hjælp af lydbånd og bøger med punktskrift. Efterfølgende kunne han kalde sig for cand. mag. I historie og religionsvidenskab fra Aarhus Universitet.

I over ti år har han været en markant stemme i den offentlige debat på socialområdet, hvor livet med handicap bliver formidlet med dyb respekt for de mennesker, det handler om. Siden 2009 har han været Landsformand for Dansk Blindesamfund og siden 2014 ligeledes formand for Danske Handicaporganisationer. Med sit dybe engagement og store indsigt har han formået at sætte vilkårene for mennesker med handicap højt på den politiske dagsorden, når han som repræsentant for 340.000 danskere med handicap deltager i den offentlige debat, hvor han kvalificerer og udfordrer tankegange om mennesker med handicap og de problemstillinger, de møder igennem livet.

Thorkild Olesen har stor viden og interesse for alt fra aktuelle samfundsforhold til historie. Det har tv-seerne de seneste fire år haft glæden af, når han som fast gæst i tv-programmet News & Co. kommenterer og perspektiverer dagens historier. Hans medvirken i tv-debatter og –programmer er med til at aftabuisere mennesker med handicap, og han fremstår som en rollemodel for andre.

Annonce

Fik ridderkorset

Thorkild Olesen engagerer sig også udenfor landets grænser, hvor han er medlem af bestyrelsen for European Disability Forum, der søger politisk indflydelse i EU-systemet. Det arbejde har blandt andet resulteret i et nyt web-direktiv, der forpligter offentlige hjemmesider på at være tilgængelige for mennesker med handicap, eksempelvis svagsynede.

Thorkild Olesen udpeget til og har bestridt en lang række poster i råd og nævn. Han er blandt andet udpeget til næstformand i Det Centrale Handicapråd af daværende socialminister Mai Mercado, og som beskikket til Beskæftigelsesrådet af daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Og for nylig dukkede transportminister Benny Engelbrecht – til formandens store overraskelse – op til et hovedbestyrelsesmøde i Dansk Blindesamfund for at ønske tillykke med den forestående runde dag.

I juni 2020 blev Thorkild Olesen af H. M. Dronningen tildelt Ridderkorset for sin store indsats med at skabe bedre vilkår for mennesker med handicap.

Thorkild Olesen

Thorkild Olesens CV i udvalg:

Født d. 30. juli 1970 i Ringkøbing.

Den ældste af en børneflok på i alt fem drenge og den eneste med synshandicap. Født med grøn stær, og var stærkt svagsynet gennem opvæksten. Blev helt blind som 21-årig. Har trods stærk svagsynethed været inkluderet i den lokale folkeskole, på Ringkjøbing Gymnasium og på Aarhus Universitet.

Er far til Magnus på 11 år og Astrid på 13 år.

Beskæftigelse:

2014-nu Formand for Danske Handicaporganisationer

2009-nu Landsformand for Dansk Blindesamfund

2011-2014 Næstformand for Danske Handicaporganisationer

2007-2009 Næstformand i Dansk Blindesamfund

2005-2007 Afdelingsleder i Dansk Blindesamfund

1993-1998 Formand for Dansk Blindesamfunds Ungdom

Tillidshverv:

2010-nu Udpeget til Det Centrale Handicapråd af socialministeren

2017 Udpeget til Beskæftigelsesrådet af beskæftigelsesministeren

2017 Deltager i den danske delegation ved FN’s 72. Generalforsamling, New York

2015: Deltager i den danske delegation ved FN’s 70. Generalforsamling, New York

2013 Deltager i den danske delegation ved FN’s 68. Generalforsamling, New York

2000 Fact finding mission blandt blinde og stærkt svagsynede i Bosnien-Hercegovina

Uddannelse:

2005 Cand. mag. i historie og religionsvidenskab fra Aarhus Universitet

1989 Matematisk-samfundsfaglig student fra Ringkøbing Amtsgymnasium

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce