Annonce
Danmark

Skal du vaccineres? Ja, det skal du - om nødvendigt med tvang, mener flertal

72 procent af deltagerne i Yougovs spørgeundersøgelse er "enige" eller "helt enige" i, at alle danskere "bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere". Arkivfoto: John Randeris.
Danskernes holdning til at påtvinge befolkningen vaccination mod Covid-19 overrasker professor. Tvang kan få vaccinemodstand til at vokse, advarer hun. Politiker advarer mod tvangsvaccination.

Danmark: To ud af tre danskere er positive overfor, at myndighederne skal kunne kræve, at folk bliver vaccineret, når der på et tidspunkt kommer en vaccine mod Covid-19. Og om nødvendigt skal det kunne ske ved tvang.

Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for Medicinske Tidsskrifter.

I begyndelsen af august blev 1000 danskere spurgt om deres holdninger til vaccination mod coronavirus, og 68 er "i nogen grad", "i høj grad" eller "i meget høj grad" enige i, at myndighederne med loven i hånden skal kunne kræve, at alle danskere bliver vaccineret.

Annonce

Den markante støtte til tvangsvaccination overrasker flere eksperter, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

- Tvang griber for meget ind i den personlige frihed, og det kan i øvrigt få vaccinemodstanden til at eksplodere, siger Lone Graff Stensballe, overlæge og professor i pædiatrisk vaccinologi og infektionspædiatri på Københavns Universitet, til tidsskriftet.

Yougovs undersøgelse afslører, at endnu flere - 72 procent - er "enige" eller "helt enige" i, at alle danskere "bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere". Og 73 procent anser forældre, som ikke vil lade deres børn vaccinere, for at være usolidariske.

Alligevel er kun 56 procent af deltagerne i undersøgelsen helt sikre på, at de selv ville tage imod en corona-vaccine, mens 29 procent svarer, at de "sandsynligvis" ville blive vaccineret.

Politiker: Det skal være frivilligt

Da epidemiloven blev ændret i begyndelsen af marts, kort tid før regeringen indførte restriktioner i danskernes liv for at standse udbredelsen af ny coronavirus, fik sundhedsministeren blandt andet mulighed for at påbyde syge eller muligt smittede borgere at lade sig isolere.


Jeg er ikke fortaler for tvangsvaccination, og jeg er meget overrasket over, at så stor en andel mener, at vi skal bevæge os ned ad den sti, hvor vi tvangsvaccinerer.

Jane Heitmann (V), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg


Ministeren fik også bemyndigelse til at "iværksætte tvangsmæssig behandling" af syge eller formodet smittede borgere og til "tvangsmæssig vaccination af nærmere bestemte risikogrupper", hvis det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom.

Selvom muligheden for tvangsvaccination allerede findes, er det ikke en vej, man bør bevæge sig ned ad, mener Jane Heitmann (V), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

- Jeg er ikke fortaler for tvangsvaccination, og jeg er meget overrasket over, at så stor en andel mener, at vi skal bevæge os ned ad den sti, hvor vi tvangsvaccinerer. Også hvis man tænker på den debat, der har været om vaccination af børn, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Jane Heitmann er modstander af enhver tale om tvangsvaccination mod Covid-19. Foto: Michael Bager

- Ville det samfundsøkonomisk give mening at tvinge de grupper, som er mest udsat for at blive alvorligt syge af Covid-19, til at blive vaccineret?

- Man kan godt have en forventning om, at når vi en dag får en vaccine, vil nogle grupper blive tilbudt den vaccine før andre - det kunne være særligt udsatte mennesker - og de vil også selv have en interesse i at blive vaccineret og passe på sig selv.

- Men at tvangsvaccinere en hel befolkning er et meget dramatisk skridt at tage, og jeg mener ikke, vi skal bevæge os ned ad den sti. Vi skal appellere til det samfundssind, som danskerne i høj grad har udvist under coronakrisen - at vi hver især opfører os ansvarligt og passer på hinanden. Vaccination skal være et frivilligt tilbud, siger Jane Heitmann.

Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Erhverv For abonnenter

Fremtiden i Hvide Sande er usikker: Næsten hele Atlantic Sapphires fabrik er ødelagt af branden

Hvide Sande

Bådejere fik travlt med at flytte deres både under storbranden i Hvide Sande: - Vi skulle bare væk

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

39-årig kvinde snydt: Solgte iPhone til 6.500 kroner - modtog falske pengesedler

Hvide Sande For abonnenter

Hvide Sande Hallen lynhurtigt klar med husly: 50 mennesker evakueret under storbrand

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hvide Sande

Farligt stof i fjorden efter branden: Fredag formiddag skal forureningen undersøges nærmere

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Vestjylland

Forbløffet udvalgsformand anede ikke, at Husby Klitplantage var i spil som nationalpark

Annonce