Annonce
Hvide Sande

Skal du med på farten?: Ny løbeklub holder et passende tempo

49-årige Rikke Brinch Rødgaard er frontkvinde i løbeklubben 56°Nord Runners, der har eget klubhus på Parallelvej i Hvide Sande. Arkivfoto: Christian Munk
Mandag 6. januar får Hvide Sande en ny løbeklub: 56°Nord Runners, der vil sørge for, at alle får en god oplevelse ud af at snøre skoene.

Hvide Sande: Timingen synes at være perfekt på denne tid af året, hvor personlige mål om at ændre på dette og hint i livet på det nærmeste står i kø hos folket. Hvis målet er at dyrke mere motion, er der nu et oplagt tilbud i Hvide Sande, hvor løbeklubben 56°Nord Runners lægger fra land mandag aften i næste uge.

- Det er for alle og enhver. Der bliver både begyndertræning og noget for rutinerede løbere. Hvis der er basis for det, så vil vi træne op til North Sea Beach Marathon. Det er nærliggende, siger 49-årige Rikke Brinch Rødgaard, der - sammen med sin ægtemand, Bo Darling - står bag 56°Nord Runners.

Når startskuddet 21. juni lyder til 2020-udgaven af North Sea Beach Marathon i Hvide Sande, kan deltagerne vælge mellem distancer fra fem til godt og vel 42 kilometer.

I havnebyen har parret købt en tidligere elforretning på Parallelvej, hvor den nye løbeklub får base, og på lidt længere sigt vil Rikke Brinch Rødgaard også indrette en butik med diverse løbegrej på adressen.

Annonce

Klubnavnet

Bag navnet på den nye løbeklub i Hvide Sande, 56°Nord Runners, ligger det faktum, at Danmark gennemskæres af tre, såkaldte breddekredse.

Den breddekreds, der hedder 56° nord, skærer landet mellem Hvide Sande og Liseleje i det nordlige Sjælland.

Breddekredsene er de linjer i det globale koordinatsystem, som forløber parallelt med ækvator. På en globus ses de som cirkler, der går rundt om jorden vinkelret på længdekredsene.

Breddekredsene har samme indbyrdes afstand overalt, nemlig 111,12 km.

Men til gengæld bliver de kortere i omkreds, jo nærmere man kommer på polerne. Den længste breddekreds er ækvator, som har nummeret 0.

Certificeret løbetræner

Det var naturen på vestkysten, der for et års tid siden fik Rikke Brinch Rødgaard og Bo Darling til at flytte fra Vejen til Hvide Sande, hvor hun siden har arrangeret fem motionsløb. Senest blev skoene 22. december snøret til et juleløb, som tiltrak 157 deltagere.

- Det er vores store interesse, og vi vil gerne have nogle flere med. Vi ser mange, der løber på naturstierne i området, og vi synes, at vi lige så godt kan følges ad, siger Rikke Brinch Rødgaard.

Bo Darling, der er DGI-certificeret løbetræner, vil tage sig af begynderne i 56°Nord, mens hun vil træne sammen med de motionister, der allerede har en del kilometer i skoene.

Der bliver faste træningstider mandag og onsdag først på aftenen, hvor de fremmødte bliver opdelt i hold, så man løber i i selskab med andre på samme niveau:

- Hvis folk er med på det, kan nogle af turene blive på ti kilometer, tilføjer Rikke Brinch Rødgaard, der har været aktiv løber, siden hun for syv år siden besluttede sig for at stoppe med at ryge.

Temaløb for medlemmerne

Mens Bo Darling i det daglige holder gang i karrieren hos firmaet Sylvester Butiksindretning i Vamdrup, satser Rikke Brinch Rødgaard - der tidligere har haft en butik med helsekost - nu fuldt ud på sin passion for løb.

Ud over de ugentlige træninger vil hun som frontkvinde i 56°Nord Runners én gang om måneden arrangere et temaløb for klubbens medlemmer, og i sommersæsonen vil turister få mulighed for at løbe med én gang om ugen.

De første træninger med 56°Nord er gratis, hvorefter det kommer til at koste 200 kroner halvårligt i kontingent. Ud over god motion i godt selskab inkluderer kontingentet kaffe, vand og frugt efter afsluttet træning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Ringkøbing-Skjern

Borgmesteren om udlignings-udspil: Jeg er forsigtig optimist

Annonce