Ringkøbing

Skal dit liv på museum? Del minder fra en almen bolig

Nationalmuseet vil dokumentere og bevare danskernes liv i almene boliger for eftertiden. Foto: Kristine Kiilerich
Nationalmuseet opfordrer beboere fra hele landet til at dele minder og oplevelser fra deres liv i en almen bolig.

Danmark: De almene boliger udgør i dag en femtedel af boligmassen i Danmark, og generationer af danskere bor i - eller har boet i - en almen bolig. Nationalmuseet vil dokumentere og bevare danskernes liv i almene boliger for eftertiden, fordi disse spiller en vigtig rolle i Danmarks historie, i den danske velfærdsstat og i mange danskeres liv. Derfor opfordrer Nationalmuseet alle beboere i en almen bolig til at dele deres personlige beretning om deres hjem.

Indsamlingen foregår digitalt indtil 31. maj 2019. Her kan den million danskere, som bor alment, fortælle om dagliglivet i deres boligområde, deres opgang, om naboskab, udfordringer og drømme, og hvad der gør deres bolig til et hjem. Beboere kan beskrive, filme og fotografere deres liv og bidrage til historien om de danske almene boliger. Indsamlingen sker i samarbejde med BL - Danmarks Almene Boliger, der i 2019 fejrer 100-års jubilæum. BL er brancheorganisation for de almene boligforeninger i Danmark. - Vi er både glade for og stolte over, at Nationalmuseet laver denne indsamling af beretninger fra vores beboere. For os er det en anerkendelse af den rolle, som de almene boligorganisationer spiller i dagens Danmark. Jeg håber, at rigtigt mange af vores beboere bidrager til Nationalmuseets indsamling. Det vil give et helt unikt indblik i det levede liv i de almene boliger. Det er en værdig måde at fejre vores 100 år på, siger administrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen. Om baggrunden for indsamlingen siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev: - Den danske model med almene boliger er en del af historien. Det er befolkningen, der former landet. Det synes jeg, at boligforeningerne er et godt eksempel på. Det er ikke en bevægelse skabt af konger. Heller ikke nødvendigvis af politikere. Men af befolkningen. Mange almene boliger blev bygget i kølvandet på Anden Verdenskrig, da der var stor boligmangel i Danmark. Fra 1940'erne og fremefter har almene boliger derfor været ramme for mange danskeres liv. - Samtidsdokumentation af livet i og omkring danskernes boliger er en væsentlig opgave for Nationalmuseet. De almene boliger har været en overset boligform, selvom cirka en million af Danmarks befolkning bor i en. Med denne indsamling tager vi temperaturen på livet, som udfolder sig hos de mennesker, der bor i almene boliger i dag, fortæller Lykke L. Pedersen, der er seniorforsker og fagligt ansvarlig for undersøgelsen.

Om indsamlingen

Hvornår? Indsamlingen løber fra 1. marts til 31. maj 2019.

Hvor? Nationalmuseets indsamlingssite kan findes via natmus.dk/dinbolig/ eller bl.dk.

Hvordan? På indsamlingssiden er der en vejledning i, hvordan man indsender sit bidrag. Der kan også indsendes fotos, videoer og lydfiler.

Hvorfor? Bidragene bevares for eftertiden i Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser. Bidragene vil anvendes både til forskning og formidling.

0/0
Ringkøbing

Radikale inviterer på lokale egnsretter og politisk debat

Ringkøbing

Manden bag formodet million-underslæb er død

Ringkøbing

Inviterer til åben fiskerikonference

Ringkøbing

Galleri: Se billederne fra Landbobankens generalforsamling

Ringkøbing For abonnenter

Det koster Ringkøbing K

Ringkøbing

Oscar i atletikkens top 10

Ringkøbing

Socialtilsyn Midt: Schuberts Minde havde et år til at rette op på kritik men kom ikke i mål

Ringkøbing

Forstander Jørn Birk Nielsen stopper øjeblikkeligt på Schuberts Minde

Ringkøbing

Generators drøm om at blive regionalt spillested rykker nærmere