Annonce
Tarm

Sjældne gamle biler og sjældent god kaffe

Sjælden Campingbus fra 1963 med originalt udstyr og stadig køreklar. Carsten Andersen står i baggrunden. Privatfoto
Når man er opvokset på en tankstation, skal man næsten blive glad for biler. Det er Carsten Andersen, som Ådum Husholdningsforening besøgte på sin tur til Ulfborg.

Ådum: Husholdningsforeningen har været på tur til Ulfborg og melder, at det blev en rigtig vellykket eftermiddag.

Første besøg var Sussi og Carsten Andersens Retro-museum. Carsten Andersen viste deltagerne rundt og fortalte om samlingen, som åbnede i april 2015.

Carsten Andersen voksede op på Ulfborg tankstation. Hans forkærlighed for gamle folkevogne og andre ting tilbage fra halvtredserne fylder museet.

En perle er den velbevarede VW campingbus fra 1963, som er så sjælden, at der kun er tre andre tilbage. Familien camperer selv i den.

- Der er seks sovepladser. Originalt tilbehør såsom vaskebalje, rød lampe og cigaretholder i forruden fungerer stadig. Reservehjulet bruges som bordholder, fortalte Carsten.

Flere folkevogne og scootere sås også - og en original købmandsforretning, gamle gasflasker, cigar- og cigaretpakninger med mere.

Annonce
Bjørn Mathiesen på Kafferisteriet fortæller om kaffebønnens behandling for bedste bedste smag. Privatfoto

Hedekaffe og kagebord

På det lokale Hedekaffe Kafferisteri var kaffen klar sammen med et stort tag-selv kagebord, som fik god afsætning. Det er indrettet i det nedlagte mejeri, hvorfra der drives en omfattende rengøringsvirksomhed, Bed & Breakfast samt kafferisteri, som var den interessante del for husmødre og -fædre.

Bjarne Mathiesen er vokset op i Ådum og ristemester på Hedekaffe, hvor hans svigerfar har lært ham kunsten. Hedekaffen var allerede godtaget til kagebordet, og mange købte da også et par poser med hjem, helt i tråd med Bjarnes ord undervejs i foredraget: - Får vi lokket to poser kaffe i en kunde, er han væk fra industrikaffen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce