Annonce
Ringkøbing

Sjældent set: Teatret OM ramt af stort underskud

Teatret OM har brugt masser af tid og energi på at skabe forestillingen 'Lighthouses', der i den kommende tid bliver opført flere steder på såvel østkysten som vestkysten. Arkivfoto: Morten Stricker
Den grundlæggende tanke bag Teatret OM i Ringkøbing er, at årsregnskabet gerne skal ende i nul. Sådan gik det langt fra i 2018, hvor der blev noteret et minus på næsten 300.000 kroner. Teatrets formand ser dog lyst på fremtiden.
Annonce

Ringkøbing: Det kan umiddelbart være svært at finde en grimasse, der kan passe, når man kigger på 2018-regnskabet for Teatret OM i Ringkøbing.

Bundlinjen står skrevet med rødt, og det er et markant minus: 296.900 kroner.

Beløbet står i skarp kontrast til, at der var budgetteret med et regnskab i komplet balance - altså et nul på bundlinjen - og at der året før blev noteret et overskud på godt 34.000 kroner.

- Det var en brat opvågning oven på 2017. Men vi er ved godt mod, og vi skal nok få styr på det igen, siger formanden for Teatret OM's bestyrelse, Mogens Pedersen.

Han forklarer, at deltagelse i det regionale Aarhus 2017-kulturår gav efterdønninger i 2018:

- Der har ikke været tid til at skabe og sælge nye produktioner. Vi havde indtægter, der svigtede, tilføjer Mogens Pedersen.

Tilmed blev Teatret OM ramt af langvarig sygdom hos en turnétekniker, hvilket medførte, at indtægtsgivende salg af forestillinger blev udsat.

Havde vi ikke haft kapital stående, så havde det været en anderledes alvorlig situation

Mogens Pedersen, formand for bestyrelsen, Teatret OM

Annonce

Håb om balance i 2019

I forbindelse med det europæiske kulturår var det blandt andet et stort arbejde for det lille egnsteater at skabe forestillingen 'Lighthouses', der dog i dag står som noget af et fyrtårn for Teatret OM:

- Det har været nogle dyre lærepenge, men 'Lighthouses' er et godt projekt, der har givet noget netværk rundt omkring. Teatret er kendt i hele regionen, og det vil give afkast i de kommende år, siger Mogens Pedersen.

I næste uge bliver 'Lighthouses' opført tre gange ved Sletterhage Fyr på Mols, og i slutningen af maj og starten af juni venter der to forestillinger ved Bovbjerg Fyr på vestkysten og fire forestillinger ved Vesborg Fyr på Samsø.

Da det i sommeren sidste år stod klart, at regnskabet ville ende i minus, blev der trådt på bremsen, og dermed blev underskuddet mindre end frygtet:

- Forventningen er, at vi får det til at balancere her i 2019. Det skal vi også kunne, tilføjer formanden for bestyrelsen, der videre gør det klart, at 'vi skal lige finde tilbage til rødderne som egnsteater.'

Annonce

Egenkapital røg under nul

I 2018 modtog Teatret OM et samlet tilskud på godt 3,1 millioner kroner fra staten og kommunen, hvilket stort set modsvarer udgifter til lønninger og honorarer. Men der er altså flere udgifter ved at drive egnsteatret i Ringkøbing, hvor Teatret OM har haft base siden 2006.

Sidste års underskud på knap 297.000 kroner gjorde et så stort indhug i teatrets egenkapital, at den røg i minus:

- Havde vi ikke haft kapital stående, så havde det været en anderledes alvorlig situation, siger Mogens Pedersen.

På vegne af teatret sendte han for en måned siden et brev til medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget; med et budskab om, at 'vores første prioritet er nu at rette op på underskuddet så hurtigt som muligt':

- Derfor er fokus dels at skære udgifterne ind til benet dels at øge vores salg af forestillinger og indtjening generelt, skrev Mogens Pedersen videre.

Teatret OM's helt store satsning i år er den seks dage lange festival, UR-NAT, der i midten af august bliver afviklet rundt om i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Feriehusudlejere ser frem til flere danskere - men glæder sig til de stabile tyskere

Annonce