Ringkøbing

Sjældent set: Teatret OM ramt af stort underskud

Teatret OM har brugt masser af tid og energi på at skabe forestillingen 'Lighthouses', der i den kommende tid bliver opført flere steder på såvel østkysten som vestkysten. Arkivfoto: Morten Stricker
Den grundlæggende tanke bag Teatret OM i Ringkøbing er, at årsregnskabet gerne skal ende i nul. Sådan gik det langt fra i 2018, hvor der blev noteret et minus på næsten 300.000 kroner. Teatrets formand ser dog lyst på fremtiden.

Ringkøbing: Det kan umiddelbart være svært at finde en grimasse, der kan passe, når man kigger på 2018-regnskabet for Teatret OM i Ringkøbing.

Bundlinjen står skrevet med rødt, og det er et markant minus: 296.900 kroner.

Beløbet står i skarp kontrast til, at der var budgetteret med et regnskab i komplet balance - altså et nul på bundlinjen - og at der året før blev noteret et overskud på godt 34.000 kroner.

- Det var en brat opvågning oven på 2017. Men vi er ved godt mod, og vi skal nok få styr på det igen, siger formanden for Teatret OM's bestyrelse, Mogens Pedersen.

Han forklarer, at deltagelse i det regionale Aarhus 2017-kulturår gav efterdønninger i 2018:

- Der har ikke været tid til at skabe og sælge nye produktioner. Vi havde indtægter, der svigtede, tilføjer Mogens Pedersen.

Tilmed blev Teatret OM ramt af langvarig sygdom hos en turnétekniker, hvilket medførte, at indtægtsgivende salg af forestillinger blev udsat.

Havde vi ikke haft kapital stående, så havde det været en anderledes alvorlig situation

Mogens Pedersen, formand for bestyrelsen, Teatret OM

Håb om balance i 2019

I forbindelse med det europæiske kulturår var det blandt andet et stort arbejde for det lille egnsteater at skabe forestillingen 'Lighthouses', der dog i dag står som noget af et fyrtårn for Teatret OM:

- Det har været nogle dyre lærepenge, men 'Lighthouses' er et godt projekt, der har givet noget netværk rundt omkring. Teatret er kendt i hele regionen, og det vil give afkast i de kommende år, siger Mogens Pedersen.

I næste uge bliver 'Lighthouses' opført tre gange ved Sletterhage Fyr på Mols, og i slutningen af maj og starten af juni venter der to forestillinger ved Bovbjerg Fyr på vestkysten og fire forestillinger ved Vesborg Fyr på Samsø.

Da det i sommeren sidste år stod klart, at regnskabet ville ende i minus, blev der trådt på bremsen, og dermed blev underskuddet mindre end frygtet:

- Forventningen er, at vi får det til at balancere her i 2019. Det skal vi også kunne, tilføjer formanden for bestyrelsen, der videre gør det klart, at 'vi skal lige finde tilbage til rødderne som egnsteater.'

Egenkapital røg under nul

I 2018 modtog Teatret OM et samlet tilskud på godt 3,1 millioner kroner fra staten og kommunen, hvilket stort set modsvarer udgifter til lønninger og honorarer. Men der er altså flere udgifter ved at drive egnsteatret i Ringkøbing, hvor Teatret OM har haft base siden 2006.

Sidste års underskud på knap 297.000 kroner gjorde et så stort indhug i teatrets egenkapital, at den røg i minus:

- Havde vi ikke haft kapital stående, så havde det været en anderledes alvorlig situation, siger Mogens Pedersen.

På vegne af teatret sendte han for en måned siden et brev til medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget; med et budskab om, at 'vores første prioritet er nu at rette op på underskuddet så hurtigt som muligt':

- Derfor er fokus dels at skære udgifterne ind til benet dels at øge vores salg af forestillinger og indtjening generelt, skrev Mogens Pedersen videre.

Teatret OM's helt store satsning i år er den seks dage lange festival, UR-NAT, der i midten af august bliver afviklet rundt om i Ringkøbing-Skjern Kommune.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ildsjælen Frederikke nyder gymnastik og fællesskab: - Når jeg cykler forbi skolerne, vinker børnene til mig

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce