Annonce
Rejser

Sissel-Jo Gazans guide til Berlin

Guidebøger er heldigvis ikke ens. Nogle har brug for den lille rappe, der kan opbevares i en inderlomme, andre vil have én, der giver masser af baggrundsinformation i leksikal form, og så er der den mere personlige.

Sissel-Jo Gazans "Vi elsker stadig Berlin" er i sidste kategori og med en vægt på trekvart kilo ikke én, man tager med rundt i byen, men for enhver Berlin-rejsende er den tæt på et must. Ikke blot er den spækket med tip til steder at besøge, den giver også en større forståelse for livet i Berlin og berlinerne. Og så er den flot illustreret og underholdende skrevet, hvilket ikke bør overraske, når man tænker på, at Gazan har skrevet flere romaner med international succes.

Et eksempel på stilen, så man ved, hvad man kan forvente:

"Og nu, vi taler om bar. Nu er tiden kommet til, at du tager en blyant frem og tager meget nøjagtige noter, for nu kommer århundredets cocktailbar-Geheimtip. Baren hedder Buch & Breck, og du ville aldrig have fundet den uden mig. Jeg fandt den nærmest ikke selv.

Buch & Breck er blevet kåret som Berlins cooleste bar og verdens nummer 16 mest coole bar af akademiet "The World's 50 Best Bar", og jeg må lægge mig fladt ned: Den er virkelig cool, ikke mindst fordi jeg elsker hemmeligheder og idéen om hemmelige indgange a la Narnia igennem klædeskabet, og Buck & Breck er virkelig hemmelig.

Here goes forhistorien: I årevis gik jeg forbi et mærkeligt udseende butiksvindue på Brunnenstrasse 177 ..."

Her følger så historien om, hvordan Sissel-Jo Gazan ved en blanding af held og kølighed fik adgang til det forjættede land. Nu er adressen afsløret, og så er det op til den enkelte læser at finde ud af, om man også kan få foden indenfor. Dog ikke, hvis man køber bogen, for hun afslører, hvordan hun kom ind.

Den aktuelle Berlin-guide er en opdatering af "Vi elsker Berlin", som udkom i 2015 på forlaget Lindhardt & Ringhof. Nyt er blandt andet, at Sissel-Jo Gazans ældste datter, Lola på 17 år, bidrager med sine yndlingssteder og tips til yngre læsere.

Sissel-Jo Gazan: Vi elsker stadig Berlin, Politikens Forlag, 416 sider, 250 kroner (vejledende udsalgspris). /thor

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce