Annonce
Ringkøbing

Sikke noget hø: 250 rundballer gik til i flammer

250 rundballer gik op i flammer mandag aften på Vestervej ved Tim. Flammerne stod så højt på den mørke himmel, at man havde "solopgang" hele natten i Vedersø. Privatfoto
Brandvæsnet havde 20 mand i gang for at slukke flammerne.

TIM: Røgen steg stadig til vejrs tirsdag formiddag, mens fire brandmænd var i gang med efterslukningen af en stor gårdbrand på Vestervej 15 ved Tim. Omkring 250 rundballer gik op i røg, mens en større mængde korn var i fare for også at blive brændt.

- Det var ret omfattende til at begynde med, fordi der var halvåbent i laden. Høet stod i den ene ende, mens kornet var i den anden, fortæller indsatsleder Michael Nielsen fra Brand & Redning Midtvest, der blev kaldt ud til branden kl. 20.43 mandag.

Han havde 20 mand fordelt på syv køretøjer i sving mandag aften og nat for at få styr på ilden.

Annonce

Kraftig strålevarme

- Vi fik det begrænset, så kornet ikke brændte af, men vi solgte høet, siger indsatslederen, der ligeledes var udfordret af en kraftig strålevarme, så de omkringliggende marker skulle også sikres mod at bryde i brand.


De sagde, at solen ikke gik ned i øst i Vedersø i går.

Jens Nygaard, landmand og ejer af Vestervej 15


Laden ligger et stykke fra andre bygninger, så der var ikke risiko for, at ilden ville sprede sig til staldbygninger. Det er landmand Jens Nygaard, som ejer gården på Vestervej 15. Han overtog den i april og bor selv på nabogården, mens gårdens tidligere ejere bor til leje i stuehuset på nr. 15.

- Det var ikke mig selv, der opdagede branden. Vi sad i køkken-alrummet, der vender den anden vej, da min nabo ringede og fortalte det. Hun bor en 400 meter derfra, fortæller Jens Nygaard, der havde besøg af sin søn, som var hjemme fra landbrugsskole sammen med nogle kammerater.

Halvdelen af den halvåbne lade er udbrændt. Foto: Christian Agerskov Munk
Annonce

Kørte brændende hø ud

Faktisk går æren for at opdage branden til kvindens hunde, som skabte sig fuldstændig tossede, så kvinden måtte se, hvad der var på færde. Hun slog derefter alarm til brandvæsnet og kontaktede Jens Nygaard.

Han kørte selv af sted til laden, der stod i flammer og hjalp brandvæsnet med at køre brændende hø ud af flammerne.

- Imens spulede de vand omkring mig, fordi det var så varmt, fortæller Jens Nygaard.

Branden blev opdaget omkring kl. 20.45 mandag aften, da naboens hunde begyndte at gø voldsomt. Privatfoto

Faktisk steg flammerne så højt til vejrs på den mørke nattehimmel, at de kunne ses langvejs fra. Det fortalte venner fra nabobyen mod vest til Jens Nygaard:

- De sagde, at solen ikke gik ned i øst i Vedersø i går, fortæller han med et smil.

Annonce

Fugtigt hø selvantændte

Politi og brandvæsen mener, at branden opstod i høet, som selvantændte.

- Hø kan selvantænde, hvis det har været fugtigt, da det blev presset. Så udvikler det varme, fortæller politiassistent Bjarne Højgaard fra lokalpolitiet i Ringkøbing.

Ifølge indsatsleder Michael Nielsen sker det oftest efter 17-18 døgn, hvis det sker. Og det passer nogenlunde med det tidspunkt, som rundballerne på Vestervej blev presset.

Der er ikke meget dyrefoder tilbage i de svedne rundballer. Foto: Christian Agerskov Munk

De 250 rundballer med hø skulle være brugt til at fodre køer og kalve. Og i den anden ende af laden har Jens Nygaard omkring fire ton korn til at ligge. Det blev heldigvis reddet, mens landmanden skal på jagt efter nyt hø.

- Jeg er da heldigvis forsikret, siger Jens Nygaard med lettelse.

Brandvæsnet har en større opgave med at efterslukke den store hø-brand, der forvandlede 250 rundballer til aske mandag aften og natten til tirsdag. Foto: Chr. Agerskov Munk

Efterslukningen af branden fortsætter tirsdag, hvor brandvæsnet er til stede med fire mand. Michael Nielsen forventer, at man først er færdig tirsdag eftermiddag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Ringkøbing

Politi efterlyser fedladen værktøjstyv: Blev fanget på byggecenters videokamera

Annonce