Annonce
Klumme

Sikke et år: Spareproces og store resultater

Pressefoto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Vi er netop trådt ud af 2019 og sikke et år.

Et hurtigt kig tilbage viser, at 2019 på den ene side bar præg af, at vi som kommune blev tvunget ud i en svær spareproces på grund af et udligningssystem, som er slået fejl. På den anden side leverede vi som område, vanen tro, opsigtsvækkende resultater over en bred kam.

Vi ramte i år podiet med en flot tredjeplads i Dansk Industris undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, Lalandia solgte de omkring 500 kommende sommerhuse på et par uger og Hvide Sande Havn blev valgt som servicehavn for Horns Rev 3. Som kommune sikrede vi en bedre tilstrømning af kandidater til plejesektoren ved at tilbyde lærlingeløn til de medarbejdere, der søger ind på SOSU-uddannelsen efter et år som ufaglærte hos os.

Vi vedtog med UniVest at satse på et stærkt studiemiljø for fjernstuderende, som skal forankres på Innovest. Vi er lykkedes med at sammensmelte Vardes og vores egen turismeorganisationer i Destination Vesterhavet, som fremover får hovedsæde i Hvide Sande. Vi tog med arbejdet i Nationalpark Skjern Å-udvalget og følgegruppen flere gode skridt i retning af at skabe Danmarks sjette nationalpark, og vi fik en filmstrategi, der med allerede planlagte tv-serier sætter Ringkøbing-Skjern eftertrykkeligt på landkortet.

Og så er der alle de indsatser, som foregår i dagligdagen, og som ikke nødvendigvis rammer overskrifterne. Men som vidner om et stærkt og levende lokalsamfund.

Jeg vil anbefale alle at besøge Facebooksiden ”Det gode liv i Naturens Rige”, hvor lokale borgere er sprunget ud som videoambassadører og fortæller om alt det, der gør dem stolte af at bo i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kigger vi videre i retning af 2020 og det nye årti, så står det klart, at vi igen vil byde ind med løsninger, der vil slå igennem på lokalt, nationalt og globalt niveau:

- Ringkøbing-Skjern Kommune sætter robotterne i arbejde. Vi frigør ressourcer, når vi kan sætte robotterne, som i virkeligheden er skræddersyede programmer, til det rutineprægede, administrative arbejde så som flytning af data fra et system til et andet, indkaldelse til møder eller time- og ferieregistrering. Vi er som kommune langt fremme her, og der bliver, uden brug af eksterne konsulenter, gjort et dygtigt stykke udviklingsarbejde, der sågar har indenrigsministeriets bevågenhed. 2020 bringer mere af det.

- Energi2020 og den grønne omstilling. Vi høster i 2020 frugten af flere års fokuseret arbejde i Energirådet, blandt borgere og virksomheder og med politisk opbakning på tværs af flere byråd for at blive selvforsynende med vedvarende energi. I 2020 gør vi status, og bevæger os endnu et afgørende skridt fremad, når vi kridter skoene for at blive 100 procent fossilfri i 2040. Det er også i det kommende år, at vi kommer til at høre mere om planerne for elbilsracet, WestWind24, der, ud over ræs og fræs, vil tilbyde et internationalt perspektiv på vejene til grøn omstilling i transportsektoren.

- Den fremtidige skolestruktur: Det handler om, at vores børn skal blive så dygtige, de kan. Det handler også om, at den lokale skole er et vitalt knudepunkt i mange lokalsamfund. Der er mange hensyn og følelser, prognoser og budgetter at forholde sig til, når talen falder på den lokale folkeskole. Derfor gør vi det rigtige, når vi i landets geografisk største kommune tager spørgsmålet om, hvordan den fremtidige skolestruktur skal se ud, op i et opgaveudvalg, så vi kan få alle sten vendt og taget drøftelserne i det åbne, og jeg glæder mig til at følge arbejdet i det kommende år.

- Jeg ved, hvad jeg skal lave den 4. juni. Og efter planen vil 240.000 besøgende herefter årligt lægge deres vej forbi Naturkraft, der med fokus på at formidle naturens kræfter med afsæt i vores lokale naturtyper og verdensmålene for bæredygtig udvikling næsten ikke kunne være en mere aktuel, vedkommende og relevant tilføjelse til viften af oplevelser i Naturens Rige.

Og der er meget mere at glæde sig til og glæde sig over.

Vi har jo alle vores nytårsforsæt. Et af mine er at få gjort op med udligningsordningen med et håb om, at en reform vil betyde, at vores økonomi bedre afspejler det faktum, at ledigheden er i bund, produktiviteten i top, at kommunen er veldrevet og har en trimmet organisation - og at vi, som det har været tilfældet i 2018 og 2019, leverer ind til Danmarks samlede økonomi i størrelsesordenen +23 procentpoint i forhold til det gennemsnitlige bidrag til BNP.

Jeg har i 2019 været på mange besøg hos virksomheder, foreninger og borgere rundt i hele kommunen, og har fire gange haft åbent borgmesterkontor. Jeg vil gerne slutte med at takke for mange spændende og lærerige besøg og for gode dialoger med borgere, virksomheder og foreninger i løbet af året.

Jeg ser frem til det forsatte arbejde i det kommende år, og til sammen med jer alle at gøre Ringkøbing-Skjern Kommune til et endnu bedre sted at leve, bo og drive virksomhed i.

Godt nytår.

Annonce

Kigger vi videre i retning af 2020 og det nye årti, så står det klart, at vi igen vil byde ind med løsninger, der vil slå igennem på lokalt, nationalt og globalt niveau.

Naturkraft åbner 4. juni 2020. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce