Annonce
Ringkøbing-Skjern

Sigvald har været i Forsvaret i årtier: Nu vil han hjælpe de lokale veteraner

Sigvald Henriksen fra Tarm vil starte et netværk for veteraner i Ringkøbing-Skjern. Han har været i Forsvaret i omtrent 40 år, og så er han aktiv i Dansk Folkepartis lokalforening samt de lokale afdelinger af Hjerteforeningen og Scleroseforeningen. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Tidligere udsendte og deres familier kan have brug for at tale med ligesindede, men afstanden til den slags tilbud er for stor, synes Sigvald Henriksen. Nu vil han lave et lokalt veteran-netværk.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: - Jeg har stadigvæk min uniform! Jeg skal bare lige finde den.

Pensionisten Sigvald Henriksen leder i et af stuens skabe. Og ganske rigtig. Bag en af de mørkebrune træskabslåger hænger uniformen – med et beskyttelsesovertræk, selvfølgelig. 67-årige Sigvald Henriksen fra Tarm passer på de tøjstykker, der minder om et arbejdsliv med omtrent 40 år inden for Forsvaret.

Selv blev han aldrig udsendt, men han har familiemedlemmer, der har været det. Og han ved, hvad det kan betyde for tidligere udsendte at have andre veteraner, de kan snakke med og trække på. Så nu har den tidligere militærmand givet sig selv en ny mission: Han vil skabe et veterannetværk i Ringkøbing-Skjern.

For lige nu ligger de nærmeste i Varde og Holstebro kommuner. Og køreturen kan få nogle til at blive væk fra arrangementer og samtalegruppe, selvom de godt kunne bruge samtaler med andre veteraner for at tackle efterveerne fra udsendelse.

- Afstanden kan være en stopklods. Vi er en stor kommune, og hvis veteraner skal til at køre så langt som til Varde eller Holstebro, er det ikke sikkert, de har kræfter til det. Nogle kan tænke, ”at jeg vil gerne afsted i morgen. Det bliver da spændende,” men så kan det være, de dagen efter ikke har kræfterne til at komme afsted. Så jeg synes, det kunne være godt med et netværk her i kommunen, siger Sigvald Henriksen.

Annonce

Både for udsendte og familien

Initiativtageren får opbakning fra Villy Hove fra Holstebro.

- Fordelen ved et tilbud i Ringkøbing-Skjern kan være, at der for nogle er for langt at køre til Holstebro, siger han.

Villy Hove var for fire år siden en af hovedkræfterne bag at oprette det frivilligt drevne tilbud Veterancafé Nordvest i Holstebro, og han var formand for caféen i to år. Tilbuddet dækker store dele af det midt- og vestjyske og supplerer dermed de veterancentre, der hører under Forsvaret. Nu har Sigvald Henriksen så kontaktet Villy Hove for at få noget vejledning i at starte et frivilligt drevet tilbud op her i landets største kommune.

Planen er, at man både som veteran, partner, barn eller anden nær pårørende skal kunne blive en del af netværket og få chancen for at dele sine tanker og oplevelser med andre i en sammenlignelig situation. Netværket skal være med til at skabe et fortroligt rum blandt deltagerne.

- Det kan sagtens være, at man kan tale med nogle af dem, der også har været hjemme, mens manden eller konen har været udsendt. Børnene kan også samles i et netværk, hvor man kan tale om, at nu har mor eller far været afsted, fortæller Sigvald Henriksen.

Annonce

Plads til soldater og sygeplejersker

Generelt er netværket til for en bred vifte af mennesker. For veteraner defineres her som nogen, der har været udsendt. Det kan blandt andet være for Forsvaret, for politiet, Beredskabsstyrelsen eller for en nødhjælpsorganisation. Man behøver altså ikke have været soldat for at deltage; man kan også have været for eksempel sygeplejerske eller administrativ medarbejder i Forsvaret.


Jeg vil da gerne, at vi kan få det rigtigt op at køre over det næste år. Kan vi bare få det op at køre, er jeg i hvert fald glad. Så er mit mål nået.

Sigvald Henriksen


Sigvald Henriksen og Villy Hove tror på, at et netværk med alt fra samtaleterapi, foredrag og udflugter vil kunne være en gevinst lokalt. I Holstebro har man 20-50 deltagere, når man mødes hver anden onsdag. Det er ikke antallet af deltagere, der alene skal afgøre succesen, mener de begge. Men kan man komme op på 10 deltagere i løbet af den næste tid, vil det være et godt udgangspunkt, mener Sigvald Henriksen.

- Jeg vil da gerne, at vi kan få det rigtigt op at køre over det næste år. Kan vi bare få det op at køre, er jeg i hvert fald glad. Så er mit mål nået. Vi skal nok op omkring de 10, før vi siger, at det er realistisk at komme i gang. Bare vi kan komme i gang, kan vi sprede det ud. Der er altid nogen, der kender nogen, siger Sigvald Henriksen.

10. november klokken 19 er der informations- og opstartsmøde i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter i Skjern.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce