Annonce
Ringkøbing-Skjern

Siger nej til at finansiere vild nationalpark-idé

Den måske kommende nationalpark skal ikke bare trække folk ud i naturen men også ind til Skjern by, mener handelsforeningen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Erhvervs- og vækstudvalget vender tommelen ned for at give Skjern Handelsforening fem millioner kroner fra vækstpuljen til at opbygge en stribe nye nationalparkaktiviteter - blandt dem en festival.

Skjern: Drømmen om at ansætte en medarbejder til at etablere en nationalparkbutik i Skjern, skabe en årlig tilbagevendende event og i det hele taget gøre Skjern til nationalparkhovedstad bliver ikke til virkelighed for kommunale vækstmidler.

Skjern Handelsforening havde eller søgt om tilskud på fem millioner kroner, så en lønnet medarbejder kunne løbe de mange forskellige aktiviteter i gang, men handelsforeningen har fået afslag af erhvervs- og vækstudvalget.

Vækstmidlerne er nemlig beskåret kraftigt, og den åbne del af puljen eksisterer slet ikke længere. Handelsforeningen kan nu forsøge at sende ansøgningen til erhvervsvækstforum, som bestyrer en mindre del af den kommunale vækstpulje.

Visionerne fejler ellers ikke noget. For at sikre, at der fortsat er gode handelsbyer i kommunen, var idéen at gøre Skjern til den måske kommende nationalparks udgangspunkt. Det skulle blandt andet ske ved at åbne en formidlingsbutik, hvor der også blev sat fokus på bæredygtige produkter som lokale fødevarer eller tøj.

Det var også idéen at udvikle en webshop, som kunne gøre det lettere for besøgende og turister at finde frem til produkter fra nationalparkområdet.

Endelig var det idéen at opbygge en nationalparkfestival, der koblede byen og naturen sammen, og samtidig trak masser af folk til byen, ligesom 1700-talsfestivalen i Ringkøbing.

I Ringkøbing lykkedes det at få 3,9 millioner kroner til sin festival fra den nu nedlagte åbne vækstpulje - mod at handelsforeningen selv lagde en halv million i festivalkassen. De foreløbige erfaringer viser, at eventen godt nok trækker mange ekstra mennesker til byen, men at udgifterne fortsat overstiger den forventede meromsætning i byen.

Det er dog ikke begrundelsen for afslaget på ansøgningen fra Skjern. Men det bliver fremhævet, at det foreløbigt er uvist, om Nationalpark Skjern Å bliver til virkelighed, og sker det ikke, vil der ikke være noget at koble planerne op på.

Det bliver også slået fast, at lignende ansøgninger også vil få afslag - netop fordi den åbne vækstpulje ikke findes længere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fulderik havde problemer med toget

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Ringkøbing

12. december-nissen: - Jeg har 38 timers lønnet arbejde om ugen. Herudover går der en del tid med frivilligt foreningsarbejde og ufrivilligt husarbejde

Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Jeg synes, det er ærgerligt, at Skjern nu mister chancen for at udvikle midtbyen

Annonce