Ringkøbing-Skjern

Sidste punktum sat i EU-sag: Nu kan Vestjysk Bank agere som normal bank igen

- Det er ingen hemmelighed, at processen frem mod denne endelige godkendelse fra EU-Kommissionen har været lang, og at der også har været en del "bump" undervejs. Med de økonomiske resultater, vi har leveret, og den udvikling, vi er inde i, har vi bevist, at Vestjysk Bank er levedygtig og har fortjent en plads i den danske banksektor, udtaler direktør Jan Ulsø Madsen fra Vestjysk Bank. Arkivfoto
EU-Kommissionen har endelig godkendt den statsstøtte, som Vestjysk Bank modtog i forbindelse med fusionen med Aarhus Lokalbank i 2012. - En rigtig god dag, siger bankdirektør Jan Ulsø Madsen.

Nordvestjylland: EU-Kommissionen har i dag meddelt, at den har truffet en endelig afgørelse om godkendelse af den statsstøtte, som Vestjysk Bank modtog i forbindelse med fusionen med Aarhus Lokalbank i 2012 og den dertilhørende kapitalplan.

Jan Ulsø Madsen, administrerende bankdirektør i Vestjysk Bank, betegner det som en "meget vigtig milepæl".

- Det er en rigtig god dag for banken. Nu er vi der, hvor vi kan agere som normal bank igen. Vi har været begrænset af, at vi havde 19 restriktioner, som vi skulle leve op til og indrapportere løbende. Blandt andet måtte vi ikke udvide balancen over en vis størrelse. Det var også meget debatteret, om vi kunne have kunder på Sjælland, men det kunne vi - og vi har en del, som flytter herfra og derover, så det er vigtigt for os. Nu kan vi agere som alle andre banker med en bestyrelse og en direktion, siger Jan Ulsøe Madsen til Dagbladet og fortsætter:

- Vi havde brug for den statsstøtte, som bankpakkerne dengang stillede til rådighed, for Vestjysk Banks kapitalgrundlag var voldsomt udfordret, men alt er blevet betalt tilbage med renter, og vi har bevist undervejs i processen, at vi kan stå på egne ben.

Vi havde regnet med det

Også i forhold til bankens kapitalgrundlag, likviditet, opkøb, risikohåndtering, størrelsen af omkostningsbasen og indfrielse af statslige hybrider blev der stillet en række betingelser.

Nu hvor I er sat fri, betyder det så, at I ændrer på forvetningerne til 2019?

- Nej, det gør det ikke. Vi vidste, at vi have mulighed for at komme ud af EU-sagen den 31. december 2018, hvis egenkapitalforretningen lå inden for intervallet 7-11 procent, og vi nåede 11 procent, så vi havde, at forventning om, at vi kom ud af det og har derfor ikke indregnet nogle restriktioner i 2019-regnskabet, siger bankdirektør Jan Ulsø Madsen.

EU-Kommissionen godkendte statsstøtten den 18. juli 2017, men det er altså først i dag, at der sættes endeligt punktum i sagen, nu hvor Vestjysk Bank har opfyldt alle de betingelser, som blev stillet af EU.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce