Annonce
Ringkøbing-Skjern

Sfo-klubber i fare for at lukke: Man skærer hos de allersvageste

Alkjærskolen i Ringkøbing er en af de skoler, der har en sfo-klub. Den er nu i fare for at lukke, og det bekymrer lederen. Arkivfoto.
En årlig besparelse på to millioner kroner. Det er, hvad børne- og familieudvalget kan få ud af at lukke kommunens seks sfo-klubber. Både fællestillidsrepræsentant i BUPL og sfo-leder kalder det bekymrende og håber ikke, at forslaget bliver vedtaget.

Ringkøbing-Skjern: Trine Ørskov (S), formand for børne- og familieudvalget, har sagt det før. Det kommer til at gøre ondt. Ringkøbing-Skjern Kommune skal i de kommende år spare 300 millioner kroner, og knap 58 millioner af de penge skal findes på børne- og familieudvalgets område.

Et af forslagene, der er lagt frem i sparekataloget, som politikerne skal tage stilling til, er at lukke sfo-klubberne. De klubber er et eftermiddagstilbud til børn i 4. til 6. klasse fordelt på seks skoler i kommunen. Besparelsen vil være to millioner kroner om året.

- Jeg mener bestemt ikke, at man kan undvære sfo-klubberne. De gør en stor indsats for de unge, der er der. Jeg er bekymret over, hvilke konsekvenser det vil have at lukke dem. Mange af klubberne har børn fra specialcentre og modtageklasser - børn, der har et stort behov for et eftermiddagstilbud, hvor de kan være sammen med jævnaldrende, siger Lisbeth Høvinghof Jakobsen, der er fællestillidsrepræsentant for BUPL i Ringkøbing-Skjern.

Annonce

Her er kommunens seks sfo-klubber:

  • Alkjærskolen
  • Amagerskolen
  • Ringkøbing Skole
  • Spjald Skole
  • Tarm Skole
  • Tim Skole

Lukning rammer de svageste

Lars Redder Jakobsen, der er sfo-leder på Alkjærskolen, hvor en af sfo-klubberne holder til, mener heller ikke, at det er en god idé at lukke tilbuddet ned.

- De børn, man rammer ved at lukke klubberne, er for en stor del børn, der ikke har andet fritidstilbud. Det er de svageste børn, der bliver ramt. Særligt i Skjern og Ringkøbing, hvor der bor mange nydanske familier, og hvor der er sociale boligbyggerier, siger han og fortsætter:

- Så der er en stor gruppe unge i klubberne, der ellers vil være i fri drift, og det er bekymrende. Jeg mener ikke, at sfo-klubberne er flødeskum eller creme. Det er en grundydelse. Jeg ved godt, at man er nødt til at skære steder, hvor det vil gøre ondt, men her skærer man i de allersvageste, siger han.

Lars Redder Jakobsen fortæller samtidig, at klubberne har en vigtig funktion for børnene, der er i en alder, hvor de ikke synes, mor og far forstår noget som helst.

I klubberne er der voksne, som børnene har tillid til, og som de kan tage svære samtaler med. Desuden er klubberne kriminalitetsforebyggende, ligesom de forhindrer børn i at isolere sig derhjemme og blive ensomme.

Politikere i svær situation

Et andet forslag fra sparekataloget er, at man i stedet for at lukke klubberne indfører en højere forældrebetaling for både sfo og sfo-klubberne. Det betyder, at der vil være en prisstigning på henholdsvis 100 og 50 kroner om måneden. Det giver en årlig besparelse på 1,1 millioner kroner.

- Prisstigningen bekymrer mig ikke lige så meget, fordi de svageste familier allerede har en friplads, så det rammer ikke dem. Selvom alle selvfølgelig ikke er begejstrede for prisen, siger sfo-leder Lars Redder Jakobsen.

- Jeg håber ikke, at de vælger at lukke klubberne. De er ikke særligt dyre, og to millioner er en lille sum i forhold til det store billede. Jeg synes ikke, at nogen af forslagene er bedre end andre. Sætter man prisen op, så risikerer man at ramme en gruppe børn, hvor forældrene ikke har økonomi til at sende dem af sted. Politikerne står i en svær situation, men jeg vil hellere, at de tager langsigtede beslutninger. Man kan ikke bare åbne klubberne igen om et par år, hvis økonomien igen bliver til det, siger fællestillidsrepræsentant Lisbeth Høvinghof Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Danmark For abonnenter

Frivillige foreninger kan blive fritaget for affaldsgebyr på genbrugspladser

Annonce