Annonce
Ringkøbing-Skjern

SF om solcellekapløb: Vi risikerer at begå den samme dumhed som med vindmøllerne

SFs gruppeformand Niels Rasmussen opfordrer sine byrådskolleger til at stoppe op, inden man haster store solcelleprojekter igennem og give de nærmeste naboer reel indflydelse på projekterne. Arkivfoto: Christer Holte
Niels Rasmussen (SF) forstår ikke, at gigantiske solcelleanlæg nu skal hastes igennem. Han frygter, at politikerne ender med igen at splitte lokalsamfund, fordi politikerne ikke tør sige nej til projekter.
Annonce

Ringkøbing-Skjern:  Der er sat gang i et regulært solcellekapløb i Ringkøbing-Skjern.

Det mener SF's gruppeformand og medlem af teknik- og miljøudvalget Niels Rasmussen (SF), som opfordrer sine byrådskolleger til at have modet til at bremse op.

- Vi risikerer at begå den samme dumhed som med vindmøllerne, hvis vi ikke har politisk mod til at stoppe op og tænke os rigtig godt om. Som det er nu, er det projektmagerne og deres tegnebøger, der bestemmer udviklingen i kommunen. Naboerne bliver ikke for alvor inddraget, som vi har aftalt. Det er en katastrofe, siger han og fortsætter:

- Naboerne bliver tromlet, som vi kan se med solcelleprojektet i Gestengene. Det kommer der ikke noget godt ud af, fastslår Niels Rasmussen.

Annonce

Tre står på spring

De seneste uger er det væltet ind med ansøgninger om tilladelse til at sætte solceller op. En opgørelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune viser, at der lige nu ligger 12  solcelleprojekter klar til politisk behandling. De udgør tilsammen et areal på næsten 4.000 fodboldbaner.

Tre af de store projekter kan politikerne i teknik- og miljøudvalget sætte gang i planlægningen af allerede i næste uge. Det gælder det 365 hektar store solcelleanlæg ved Gestengene - hvor naboerne er meget utilfredse med omfanget, 255 hektrar i Nørhede-Hjortmose ved No og 75 hektar ved Holmen.


Vi risikerer at begå den samme dumhed som med vindmøllerne, hvis vi ikke har politisk mod til at stoppe op og tænke os rigtig godt om.

Niels Rasmussen (SF), gruppeformand og medlem af teknik- og miljøudvalget.


- Hvorfor skal vi haste de store projekter igennem. Jeg har sagt det før: Vi har brug for en overordnet planlægning. Der er brug for nogle fornuftige løsninger, som naboerne kan leve med. Vi kan ikke holde til at begå de samme fejl, som vi gjorde med vindmøllerne, siger Niels Rasmussen.

Politisk signaler om solceller

Byrådet vedtog i maj følgende politiske signaler i forbindelse med kommende solcelleprojekter:

Der planlægges for 1000 hektar. Herefter evalueres projekterne samlet, inden der tages stilling til flere projekter. (Ved evaluering kikkes på geografi, hvordan har lokalbefolkningen reageret, hvordan har projektmagere og lodsejere inddraget lokalbefolkningen i projektet). 

Der planlægges 1-3 parker á 200-400 hektar, 4-6 parker á 25 -75 hektar. 

Afstandskrav mellem parker skal være så stor, at to parker ikke bliver synligt sammenhørige. 

De store parker skal deles op med grønne arealer/beplantningsbælter - max 100 hektar pr. del. 

Alle parker skal indhegnes med minimum tre rækker træer. Disse hegn skal etableres inden montering af solcelleinstallationer starter - gerne hurtigst muligt efter politisk godkendelse af projektet. 

Ansøger skal inddrage lokalbefolkning hurtigst muligt med borgermøder, hvor især lokale interesser og ønsker skal indarbejdes i projekteringen, stor fordel hvis lokalbefolkning kan organisere sig. Det er vigtigt, at lokalbefolkningen overordnet ser positivt på projektet, med de fordele og ulemper det giver. 

Eventuelt kompenserende krav om opstilling af ladestandere i området.

Men der er jo vedtaget en række politiske signaler, som blandt andet handler om, at lokalbefolkningen skal inddrages. Er det ikke nok?

- Vi er åbenbart slet ikke enige om, hvad lokal inddragelse betyder. For mig er det bestemt ikke nok, at en projektmager kommer forbi for at fortælle, hvordan han vil have det. Der skal være tale om reel dialog, og det skal vi sikre som politikere, siger Niels Rasmussen.

Annonce

Orienteres tirsdag

Når politikerne i teknik- og miljøudvalget mødes tirsdag, skal de have en orientering om de solcelleprojekter, som allerede findes i kommunen, de projekter, som er klar til at blive sat i gang,og de 12 nye, som kræver politisk godkendelse, hvis de skal blive til noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Hvide Sande

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Annonce