Annonce
Livsstil

Sexologen: Har du lyst til at få lyst?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Manglende lyst er et af de største seksuelle problemer i parforhold i dag. Både mænd og kvinder mister lysten – nogle gange kortvarigt, andre gange i lange perioder. Nogle gange kommer den aldrig rigtigt tilbage igen. Til stor sorg, ærgrelse og bekymring desværre. Stress, livskriser, livsbegivenheder, medicin og hormoner er nogle af de ydre faktorer, der kan påvirke lysten.

Jeg har tidligere skrevet om, at overgangsalderen helt naturligt påvirker kvinders lyst. Manglende lyst kan være ganske trist for den, der oplever det, og som måske gerne vil mærke lysten. Lyst kan variere fra dag til dag, uge til uge og kan svinge enormt meget. Men manglende lyst udfordrer parforholdet og skaber afstand, konflikter, frustrationer, irritationer, skuffelse og vrede.

Det er alvor. Manglende lyst er forbundet med stor smerte. Det er ofte en smerte, der hænger sammen med frygten for ikke at være god nok.

Det er vigtigt for mig at sige, og det siger jeg ofte i klinikken, at uanset årsag er der intet galt med dig eller jer. Og lysten kan genfindes, hvis du har lysten til at få lyst.

At sexlysten forsvinder indimellem, er egentlig et sundhedstegn, fordi vores sexlyst, ligesom søvnbehov og appetit og energi, helt generelt og hele tiden svinger. Vi tilpasser os omstændighederne i vores liv. Når du er for "træt" til sex, kan det være et symptom på, at der er noget andet galt, som der skal kigges på.

Desværre giver manglende sexlyst anledning til konflikt og følelsen af ikke at være god nok eller forkert. Det kan påvirke begge parter, fordi den ene kan opleve dårlig samvittighed over ikke at have lyst, mens den anden føler sig afvist og forsømt. Jeg oplever, at mange af de kvinder, som har udfordringer med sexlysten, savner intimiteten, men trækker sig, fordi forventninger til sex fylder og gør dem utrygge, når de ikke har lyst til sex. Og ofte ender kvinderne med at have sex med deres partner, så de kan få fred for en stund. Det er ærgerligt og ikke tilfredsstillende.

Manglende sexlyst er tit ledsaget af ensomhed, mindreværd og afsavn.

Når en mand mærker manglende sexlyst, bliver han meget skamfuld og tvivler på sin egen værdi. Det er ofte forbundet med tabu. Når mænd mister lysten, ses det tydeligt på deres penis, som helst skal være hård, stiv og klar til aktion. Mænd tager mest initiativ til sex, og hvis han gentagne gange bliver afvist, mister han modet. Han får derved dårlig sexselvtillid og stopper med at tage initiativ og undertrykker sin lyst eller får afløb gennem porno og onani.

Så hvad skal I gøre?

Når der skal arbejdes med lyst, skal man gå på opdagelse i, hvad der tænder og dræber ens lyst, og have en dialog om det i forholdet. Man skal tale om, hvad man savner seksuelt, og hvad man ønsker mere af. Derudover skal man gøre sex til noget dejligt, som ikke bare skal overstås.

I skal hjælpe hinanden med at opnå nydelse og skabe rammerne for det sammen. Øv jer i intimitet og nærvær. Bryd rutinerne i soveværelset og afprøv forskelligt legetøj eller stillinger. Dyrk forspillet og brug tiden sammen. Stress og fortravlet hverdag dræber lysten. Og hvis det stadig er svært, søg hjælp.

Annonce

Gode råd til at få lysten tilbage

1 Når du opdager, at lysten bliver et problem, så tal med din partner om det.

2 Vær tro mod din lyst og ulyst. Hvis du mærker lyst, så giv den en chance. Hvis du mærker ulyst, så forhold dig til den, tal med din partner om det og søg hjælp.

3 Mærk din behov, ønsker og længsler og prioriter dem.

4 Byg lysten op i løbet af dagen, da det frigiver lysthormoner i hjernen og hjælper sexlysten på vej.

5 Rør ved hinanden. Når I rører hinanden udløses hormonet oxytocin. Det gælder både, når I holder i hånden, krammer og sidder ved siden af hinanden.

6 Dyrk nærværet og undgå sociale medier og elektronik for en stund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce