Livsstil

Sexologen: Det drypper ...

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Inkontinens og sex. Hvad har de to ting med hinanden at gøre?

Ingenting, og så alligevel rigtig meget. Både fordi lysten til sex mindskes, når man går og drypper, og fordi begge dele påvirkes positivt, når man træner sin bækkenbund.

Og nej, det er ikke kun ældre, men i høj grad også yngre kvinder, der efter graviditet og fødsel eller forkert træning med for meget pres på bækkenbunden får inkontinens.

4 ud af 10 danskere oplever inkontinens på et tidspunkt i livet. At have inkontinens kan påvirke ens livskvalitet og forringe det seksuelle liv.

Vi taler ikke om det. Det er meget tabulagt. Og mange går med symptomerne uden at reagere på dem eller søge hjælp. Faktisk kan de gå med symptomerne i årevis.

Der er tre former for inkontinens: Stress-inkontinens, trang-inkontinens og blandings-inkontinens.

Stress-inkontinens er den mest almindelige. Den forekommer ved anstrengelse, host, nys, grine og hikke. Stress-inkontinens kaldes også anstrengelses-inkontinens, fordi urinlækagen kan udløses af aktiviteter og variere alt fra en dråbe til større mængder.

Trang-inkontinens betyder overaktiv blære. Det betyder, at en person med trang-inkontinens kan gå meget ofte på toilettet, fordi personen føler trang til at tisse eller lave stort. Når trangen melder sig, skal det være med det samme.

Inkontinens er forbundet med skyld, skam og nedsat selvværd over ikke at have kontrol over sin krop. En underviser på Sexologisskolen, hvor jeg har studeret, havde en tegning med om inkontinens. En læge spørger: ”Vil de høre dagens vits, fru Jensen”? Fru Jensen svarer: “Så pyt da, jeg har ellers lige fået tør ble på.”

Det kan lyde sjovt, men det er det ikke. Som inkontinent kan du opleve nattetisseri og forstyrret nattesøvn, som påvirker dit humør, din koncentration og din evne til at fungere i hverdagen. Hos ældre, som skal skynde sig på toilet, sker der ofte skader i form af fald, da det er svært at holde sig. Når trangen melder sig, så skal man!

Årsagerne til inkontinens er blandt andet svækket bækkenbund, fødselsskader, overvægt og sukkersyge. Gå til lægen, hvis du oplever inkontinens. Men det er vigtigt, at du begynder at træne din bækkenbund nu, og de muskler kan heldigvis hurtigt blive stærkere, hvis de trænes dagligt og på den rigtige måde.

Bækkenbundens funktion er at løfte og støtte underlivsorganerne, altså blære, urinrør og livmoder for kvinder. Bækkenbunden fungerer som bundprop og kan modstå trykpåvirkninger i mave og bækken.

Sådan gør du: Du skal i gang med at klemme sammen bagfra, som om du skal holde på en prut. Klem sammen i fem sekunder, slap af i fem sekunder og gør det igen. Og igen og igen.

Der er stor diskussion om, hvorvidt det også er en god træning at forsøge at klippe strålen over, når man tisser. Du kan prøve dig frem. Du skal træne regelmæssigt og flere gange dagligt og på den måde styrke din bækkenbund.

En stærk bækkenbund kan give øget livskvalitet, bedre søvn, bedre humør og dejligere sex. Den kan give øget kropsbevidsthed og øget sansning samt forebygge og behandle inkontinens og andre gener i underlivet.

Glæden ved sex forøges, og du kan få bedre og kraftigere orgasmer, ja, ligefrem blive multiorgastisk.

Gode råd til at få en stærkere bækkenbund

1) Søg hjælp.

2) Tal med din partner om problemet, vær ærlig og åben.

3) Træn bækkenbund hver dag.

4) Søg viden.

5) Nyd og mærk din forandring.

0/0
Forsiden netop nu
Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg

Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej