Livsstil

Sexolog: Prøv sexsibility

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Jeg vil helst formidle alt det positive ved sex: nøgenhed, nærhed, intimitet og en følelse af være 100 procent i live. Det ligger nok til at være sexolog. Men jeg er klar over, at sexlivet langtfra altid føles sådan hjemme i dobbeltsengen. Mange klager over, at de selv eller partneren mangler lyst og fortæller, at de savner intimitet og passion. Det er ofte kvinden, der mister lysten til sex, men når jeg går par på klingen, synes mændene også, at sexlivet kunne være bedre.

Den gode nyhed er, at det kan ændres. Lysten til sex kan sagtens komme igen, og de stærke følelser af nydelse og sanselighed ligger som en ressource i os alle, fordi det er en del af vores sanselighed og følelsesliv som mennesker. Uanset, om vi er mænd eller kvinder, eller om vi er 25 år eller 70 år.

Følelsesmæssigt tilfredsstillende sex kan reelt heale gamle sår og forvandle dårligt selvværd. Jo mere vi mærker kroppen, sanser og nyder og både giver og modtager, jo lykkeligere bliver vi. Og en anden god nyhed er, at du behøver ikke at gå fra din nuværende partner eller finde en partner i morgen, hvis du er single for at få et mere skønt sexliv.

Svaret kan være sexsibility, som er en måde at opfatte sex på som en vej til intimitet, sanselighed og en følelse af kærlighed.

Sexsibility er en sammensætning af de to ord "sex" og "sensibility" (på dansk sex og sanselighed). Det er inspireret af indisk tantra, og ligesom tantra handler det om at dyrke sex med følsomhed, nærhed, tillid, lydhørhed, magt og hengivenhed. Så vi både mærker den rå drift og liderlighed og samtidig kan få plads til os selv og vores dybe, følelsesmæssige sårbarhed. For den har vi også allesammen.

Det er kombinationen af intimitet og sex, mange af os går og savner i vores erotiske liv uden måske at kunne sætte ord på det. Jeg er sikker på, at sexlysten i mange forhold ville vende tilbage, hvis vi i stedet for at jage orgasmer og finde på mere og mere spændende måder at have sex på i stedet gik dybere ned i det følelsesmæssige sammen. Det betyder ikke, at man skal tale en hel masse, måske snarere tværtimod. Men man skal tage sig tid til sex og sanselighed.

Hvornår har du sidst kigget din sexpartner i øjnene fem minutter? Det er så meget mere følsomt og sårbart end bare at gribe ud efter penis eller stimulere klitoris. Især når man har kendt hinanden i mange år. Men glem ikke, at det netop var den nysgerrighed og det at føle sig frem og gå på opdagelse i hinanden, der i sin tid gjorde dig og din partner så ellevilde med hinanden.

Det er den svenske terapeut Lorenzo Bergquist, der har fundet på begrebet sexsibility. Han har de sidste 10 år afholdt en såkaldt Sexsibility Festival i Midtsverige og uddanner coaches i en mere sanselig opfattelse af sex, end vi er vant til. Det handler især om hud-mod-hudøvelser, fokus på friktion, bevægelse og lyd, massage og om at bruge åndedrættet til at slappe af med og til at opnå samhørighed.

Hvis du har lyst til at prøve, så begynd med at kigge efter tantrisk massage på nettet eller lån et par bøger om tantra og taoisme. Mærk efter, om det vækker noget i dig og giver lyst til at prøve at gå nye veje.

Gode råd til at opnå sexsibility

1 Begynd med at bruge 10 minutter hver dag på at vække dine sanser. Mediter, træk vejret helt ned i maven, smør din krop ind i olie eller creme på en kærlig måde, lyt til dejlig musik. Bare 10 minutter …

2 Sæt tid af til massage med din partner en gang om måneden. I kan eventuelt tage væk, få børnene afsat (hvis de er små) og tage jer tid til at vise hinanden kærlighed. Det føles akavet i starten, fordi følelserne kobles på - og det er netop den sårbarhed, I skal bygge på. Eller book en professionel tantra-massage.

3 Er du alene? Så husk, at du ikke behøver en partner for at have et tilfredsstillende sexliv. Begynd med selvnydelse, hvor du bruger tid på din krop.

Tre foredrag i efteråret

I løbet af efteråret inviterer Livsstil til tre foredrag med sexolog, socialrådgiver og parterapeut, Amalie Pedersen. De handler om samliv, kærlighed og seksualitet. Du kan deltage i enkelte eller alle tre foredrag alt efter interesse.
Torsdag 5. september klokken 19.00: Hvorfor er kærlighed så svær? Dit tilknytningsmønster betyder alt! Om tilknytningen og trygheden i dit parforhold, og om hvordan du arbejder med de mønstre, du og din partner har.
Torsdag 24. oktober klokken 19.00: Sådan bliver du god til (og glad for) at date … og nej du er ikke for gammel. Om dating-adfærd, kropssprog og ting, som du ikke skal sige under en date.
Torsdag 28. november klokken 19.00: Lyst til at have lyst. Sådan får I parforholdet til at boble af liv. Foredraget handler om vores blokeringer og hæmninger til nydelse og lyst.
Sted: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen 1, 5100 Odense.
Dato: 05.09 / 24.10 / 28.11 – Klokken 19.
Pris: Abonnenter 75 kroner.
Pris: Ikke-abonnenter 150 kroner.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce