Annonce
Sport

Set gennem Tage Elkjærs historiske briller: Da VM i håndbold tonede frem på tv på Højskolehotellet i 1958

Selv om bibliotekerne er lukket i øjeblikket på grund af corona, kommer Tage Elkjær ikke til at mangle læsestof om håndbold. Den tidligere højskolelærer har sit helt eget lille håndbold-bibliotek. Foto: Mikael Sand
Natten sluttede i den lille sal på Højskolehjemmet med, at Kusk, trods reglerne om nul alkohol, alligevel kom med nogle flasker Tuborg-øl
Annonce

Fra i dag går det løs for det danske håndboldlandshold ved VM i Egypten. I den forbindelse har Tage Elkjær kigget lidt i sine arkiver, og det er der kommet følgende tilbageblik på håndbold-fansenes vilkår i 1950'erne....

I de første år, der blev afviklet VM i håndbold i begyndelsen af 1950'erne, skulle man i biografen for at opleve glimt fra de overståede begivenheder, men da Østtyskland (DDR) afviklede mesterskaberne i 1958, kom der levende billeder på tv-skærmen til de få, der havde fjernsyn.

Det var der ikke mange, der havde i det vestjyske den gang. Derfor var det en stor oplevelse for os unge og andre, at man på Højskolehotellet i Algade havde et værstpar Kusk, som sammen med radioforhandler Botha Jørgensen havde opstillet et lille fjernsynapparat i det lokale med indgang fra havedøren på hotellet.

Her mødtes omkring 20-25 håndboldnørder de sene aftener, hvor tysk tv havde transmissioner fra kampene - også Danmarks kampe.

Jeg husker navne som brødrene Børge og Gunnar Hindø, ja selv præsten ude fra Rindum, Sejr Fink, dukkede op.  De var i øvrigt alle i gang med at opføre Vesterhavshallen. Der var "både røg og larm" ledsaget af en god kop kaffe, men der var, som reglerne lød, ingen alkohol på bordet.

Danmark i øvrigt havde et rigtig stærkt landshold, der allerede dengang var blandt verdens bedste. I de indlende kampe gennemtævede vi "mindre nationer" som Brasilien med 32-12, og klare sejre over Jugoslavien og Østrig gjorde ikke begejstringen mindre i det lille lokale på Højskolehjemmet.


Jeg husker navne som brødrene Børge og Gunnar Hindø, ja selv præsten ude fra Rindum, Sejr Fink, dukkede op. De var i øvrigt alle i gang med at opføre Vesterhavshallen. Der var "både røg og larm" ledsaget af en god kop kaffe, men der var, som reglerne lød, ingen alkohol på bordet.


Mens det i mellemrundens første kamp mod Polen kun var et spørgsmål om sejrens størrelse, der endte med dansk sejr på 22-15. Så blev det noget vanskeligere i semifinalen, da det var arvefjenden Sverige som modstander med kanonkongen Stockenberg i spidsen.

Danmark stillede i stærkeste opstilling med velkendte navne som Bent Mortensen, Mogens Olsen, Jørgen Peder Hansen, Per Theilmann, Aage Holm Pedersen, Mogens Cramer og så videre. Alligevel var svenskernes forsvarende mestre endnu mere skræmmende med en fantastisk flok, som træner Wadmark kunne vælge imellem.

Tage Elkjær har skruet tiden tilbage til 1958, hvor Danmark - som i Egypten i disse dage - deltog i VM i håndbold. Arkivfoto: Søren Palmelund

Kampen blev en gyser af de helt store og alle døre og vinduer i den lille sal måtte åbens, for at vi kunne trække vejret. Svenskerne førte 8-5 ved pausen, men i en fantastisk 2. halvleg fik Danmark udlignet til 12-12 , inden svenskernes store skytte Stockenberg scorede på straffe i de sidste minutter til svensk sejr og en plads i finalen.

Alle - i hvert fald os på Højskolehotellet - var enige om, at kampen den 6. marts 1958 i Sportshalle i Leipzig havde været den moralske finale, da svenskerne i selve finalen pulveriserede Tjekkoslovakiet med 22-12.

Danmark var kommet på verdenskortet i herrehåndbold, selv om det blev til et nederlag til det fælles tyske hold BRD/DDR i bronzekampen.

Natten sluttede i den lille sal på Højskolehotellet med, at Kusk, trods reglerne om nul alkohol,  alligevel kom med nogle flasker Tuborg-øl, hvor jeg for første gang, som 18-årig, drak en pilsner!!! Om præsten fra Rindum også fik en tår øl, fortæller jeg ikke noget om!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce