Annonce
Udland

Senatet i Rom tager stilling til mulig retssag mod Salvini

Guglielmo Mangiapane/Reuters
Torsdag beslutter senatet, om Matteo Salvini skal retsforfølges for at have afvist 131 migranter til søs.

Torsdag kan blive en skæbnedag for Italiens tidligere indenrigsminister Matteo Salvini.

Annonce

Her tager senatet i Rom nemlig stilling til, om højrefløjslederen skal retsforfølges i en sag, hvor han nægtede at lade et skib med migranter lægge til i en italiensk havn.

De mange migranter havde i en uge siddet om bord på et af kystvagtens skibe, inden de fik lov at komme i land i andre lande i regionen.

En særdomstol i Italien har anbefalet, at Matteo Salvini stilles for retten for ulovligt at have frihedsberøvet mennesker til søs.

Salvini har selv gentagne gange sagt, at han gerne forklarer sig i retten.

- Det er enhver borgers pligt at forsvare sit land. Jeg vil mene, at jeg forsvarede mit, har Salvini tidligere sagt.

- Hvis der kommer en retssag, må det være sådan.

Salvini, der står i spidsen for højrefløjspartiet Lega Nord, risikerer op til 15 års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Kystvagtskibet "Gregoretti" samlede 140 migranter op på Middelhavet den 25. juli sidste år. De var stævnet ud fra Libyen i et forsøg på at nå til Europa.

Samme dag var 110 andre migranter druknet ud for Libyens kyst.

Nogle få migranter om bord på "Gregoretti", der havde akut brug for lægehjælp, fik lov til at komme i land, men langt de fleste endte med at opholde sig på skibet i næsten en uge.

Salvini afviste at lade migranterne komme til Italien og ville i stedet have andre europæiske lande til at tage imod dem.

Det er en beslutning fra senatet tidligere i februar, som har banet vej for en mulig retssag mod Matteo Salvini.

Den 12. februar stemte senatet således for at ophæve Matteo Salvinis immunitet.

Fratagelsen af immunitet betyder, at Salvini kan retsforfølges i sagen, hvis et flertal i senatet ønsker det.

Italien har længe klaget over, at andre EU-lande har svigtet deres ansvar og overladt det til Italien alene at tage sig af de mange nyankomne migranter.

Hvis Salvini dømmes i en kommende retssag, vil han få forbud mod at bestride et offentligt embede. Det vil være enden på hans ambitioner om at stå i spidsen for en fremtidig italiensk regering.

Det kan dog tage flere år, før en eventuel retssag er afsluttet.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce