Debat

Selvopfyldende profeti: Et lidt trist område

Læserbrev: Den 7. februar behandler DR-programmet Orientering på P1 dilemmaerne ved opstilling af vindmøller rundt omkring i lokalområderne. Programmet omhandler de konflikter, der ofte opstår i slipstrømmen af opsættelser af de omkring 200 meter høje møller.

Kristian Borch, seniorforsker i teknologiske konflikter på Danmarks Tekniske Universitet, er gæst i studiet, og taler om vindmøller som en faktor, der kan gøre noget godt for et lokalområde. Hvis en lokal fond hypotetisk set kunne opsætte vindmøller, kunne en del af overskuddet bruges til en ny idrætshal eller andet. I udsendelsen kommer han selv ind på, at det kræver multinationale aktører med en solid økonomi at opføre vindmøller, så idéen skydes ned og overskuddet sendes ud af lokalområdet.

Samtidig insisterer han på, at vindmøller er så ekstremt dyre at opstille langt ude til havs, så vi i en rum tid endnu må fortsætte med at sætte nye parker op på land - og i den forbindelse må man tælle de kystnære som Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, som læserne af Dagbladet Ringkøbing-Skjern kender til hudløshed. Dertil skal vi også acceptere højspændingsmaster tværs gennem landskabet.

Udsagnet bliver ikke modsagt i studiet, selvom havvindmølleparker nu kan opstilles uden statsstøtte. Noun - et datterselskab til Vattenfall vandt sidste år udbuddet om verdens første havvindmøllepark i den hollandske del af Vesterhavet - vel og mærke på markedets betingelser. Man må forvente, at Vattennfall ikke går ind uden et forventeligt afkast.

Kristian Borch taler varmt om Brande og Ringkøbing Skjern - her har man i kraft af vindmølleindustrien taget varmt imod møllerne. Han bliver ikke modsagt i studiet. Han udtaler om opstilling af endnu flere møller: "Det kan løfte et område, som måske er lidt trist".

Opstilles der mange flere og bliver Vesterhav Syd og Nord en realitet, skal området helt sikkert nok blive mere end lidt trist. Beslutter derimod lands- og lokalpolitikerne sammen med industrien at udfordre teknologien og få vindmøllerne langt ud på havet, skal Vestjylland nok blive ved med at være fuldt af herlighedsværdier til glæde for fastboende og besøgende.

En ting har Kristian Borch fat i, i Orientering: "Borgerne føler sig ikke inddraget"

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål