Ringkøbing-Skjern

Selvhjælpsgrupper skal have et boost

Som en del af fremstødet bliver dette postkort uddelt med informationer om selvhjælpsgrupperne. Foto: Christian Baadsgaard
FrivilligVest foretager nu et fremstød for selvhjælpsgrupper, for det at mødes med andre og dele sine problemer har en klar sundhedsfremmende effekt.

RINGKØBING-SKJERN: Ingen mennesker skal gå alene med deres problemer. Men det kan være svært at finde hjælp, når livet gør ondt, og man har brug for en snak.

Derfor foretager FrivilligVest nu et fremstød for selvhjælpsgrupper. Frivillig Vest overtog ved årsskiftet selvhjælpsgrupperne i Ringkøbing-Skjern Kommune, og koordinator Elsebeth Viberg Rasmussen er lige nu rundt på apoteker, biblioteker og i venteværelser med et lille postkort, der gør opmærksom på, at selvhjælpsgrupper eksisterer, og at det kan være en god hjælp i svære tider.

- Står man selv i en krise, er det sjældent, at man har overskud til at se, at det er en mulighed. Derfor er det også familier og venner, der skal gøre opmærksom på det, siger Elsebeth Viberg Rasmussen.

Selvhjælpstanken har eksisteret i omkring 25 år, og der er rigtig gode erfaringer med det. Egentlig er selvhjælp et lidt misvisende ord, mener Elsebeth Viberg Rasmussen, for egentlig handler det om at hjælpe andre og derigennem hjælpe sig selv.

For mødes man med andre i samme livssituation, så finder man ud af, at man ikke står alene med problemet, og måske kan man hjælpe andre med en løsning, eller man selv kan få gavn af et godt råd fra andre.

- Det er helt klart et sundhedsfremmende initiativ, som måske kan spare lægebesøg, forklarer Elsebeth Viberg Rasmussen, der peger på, at ensomhed er lige så farligt for helbredet som rygning - og at det især gør ondt, hvis ikke man har nogen at dele sine problemer med.

Næsten alle problemstillinger

Lige nu er der 19 selvhjælpsgrupper i gang, og der er seks nye grupper på vej. Emnerne spænder vidt og tæller blandt andet kræftramte, angst og depression, særligt sensitive mennesker og sorg. Stort set alle problemstillinger i livet kan danne basis for en selvhjælpsgruppe.

Men hvad hvis der ikke findes en selvhjælpsgruppe for det, der aktuelt er behov for hos en borger?

Så skal man blot henvende sig til FrivilligVest med ønsket, og så skriver Elsebeth Viberg Rasmussen det op og annoncerer, om der er andre i samme situation.

Der skal være fire medlemmer af en selvhjælpsgruppe, og så kommer der en frivillig igangsætter, som tegner rammerne op.

Blandt andet med taletid og tavshedspligt, og efter et par gange er gruppen selvkørende. Gruppen mødes herefter cirka en gang om måneden og er sammen i halvanden time. Deltagelse er gratis.

- Og skulle det udviklle sig til et venskab, så er det bare genialt, siger Elsebeth Viberg Rasmussen.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

Ringkøbing-Skjern

EP-valget: Stemmeprocenten er højere end sidste gang

Ringkøbing-Skjern

Stor forskel kommunerne imellem: Ringkøbing-Skjern bruger fire gange mindre end Varde på eksterne vikarer i ældreplejen

Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sprogskole samler flere elever i Ringkøbing – svært at finde lokaler i Skjern: Det er lidt bekymrende

Ringkøbing-Skjern

Udvalgsformand for børne og familie-området: Ikke sjove besparelser, men vi har fokus på kerneopgaven

Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Ringkøbing-Skjern

Cykelsti bliver 3,2 millioner kroner dyrere end forventet: Finansiering er på plads