Ringkøbing

Selv om du er gammel og grå, er der ingen grund til at gå i stå

Samtlige medvirkende i forestillingen Ultima er amatører og over 60. På spillestedet Generator i Ringkøbing kan det mandag og tirsdag i næste uge opleves, hvad de ældre kan præstere på en scene. Foto: Kaveer Rai

Sammen med koreograf og teaterleder Nønne Mai Svalholm fra Aarhus lancerer Ringkøbing-Skjern Kommune et workshop-forløb, der henvender sig til personer i aldersgruppen 60+ - med mod på at bruge kroppen og måske indtage en scene.

Ringkøbing-Skjern: - Da min hustru gik bort, besøgte jeg sorggrupper, men det var ikke noget for mig. At være med i workshoppen og være en del af denne gruppe, har givet mig mere, end jeg overhovedet troede muligt - her lever jeg.

Sådan siger 73-årige Poul Ib. En lidt ældre herre, der så lyset, da han tog mod til at acceptere en invitation fra Svalholm i Aarhus. Det er en kulturinstitution drevet af Nønne Mai Svalholm, der siden 2015 har været optaget af at skabe koreografiske værker inspireret af et tema om at gentænke begrebet aldring - med seniorer på den anden side af de 60 til at indtage scenen:

- Det har gjort en ret stor forskel for dem. De kommer i fysisk bedre form, og de føler sig gladere. Og så er der også det sociale i det. Det har en kæmpe betydning, siger Nønne Mai Svalholm.

I 2017 præsenterede hun forestillingen Circuit på Teatret OM i Ringkøbing, og det gav en vis genlyd:

- Det blev vi grebet af, og vi tænkte, at det må vi da også prøve. Så nu håber vi, der er nogle, der har lyst til at lege med, siger Maria Vandborg fra kulturafdelingen i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor hun nu er leder af et nyt samarbejde med Svalholm.

Jeg havde en mormor, der blev 92. Hun var et forbillede for mig. Hun levede sit liv på sin egen måde, blev gift fem gange, fik en masse børn, havde en masse sex og gik klædt, som hun ville. Hun gik sine egne veje

Nønne Mai Svalholm, koreograf
- Det skaber en forståelse af egen krop og en forståelse af, hvad man godt kan, selv om det måske gør lidt ondt hist og her, siger koreograf Nønne Mai Svalholm, der siden 2015 har arbejdet med ældre mennesker. Foto: Henrik H. Breum

Et autentisk billede

De første, vestjyske skridt i en ny retning bliver taget i starten af næste uge, hvor Nønne Mai Svalholm kommer til Ringkøbing. Med sig har hun 30 ældre mennesker, der om aftenen mandag og tirsdag præsenterer danseforestillingen Ultima på spillestedet Generator.

Forestillingen er rå og brutal, og Ultima giver efter sigende et stærkt og autentisk billede af, hvad det vil sige at være menneske - med håb, drømme, passion og frygt:

- Jeg havde en mormor, der blev 92. Hun var et forbillede for mig. Hun levede sit liv på sin egen måde, blev gift fem gange, fik en masse børn, havde en masse sex og gik klædt, som hun ville. Hun gik sine egne veje, siger Nønne Mai Svalholm og tilføjer:

- Det er ikke fordi, man skal have masser af sex... men det er vigtigt, at man lever livet hele livet.

Sideløbende med Ultima-forestillingen bliver der afholdt to introworkshops: mandag 4. februar midt på eftermiddagen på Generator, og tirsdag 5. februar fra sidst på formiddagen i Kulturhuset Mejeriet i Tarm.

- Man skal ikke være klar til at gå på scenen, hvis man kommer til workshop, siger projektleder Maria Vandborg, der bliver bakket op af Nønne Mai Svalholm:

- Der er ingen krav til specielle forudsætninger. Man skal egentlig bare have lyst. Jeg kan se et potentiale i alle kroppe.

Bedre til at parkere

Birgit Wang Nielsen, der er leder af det kommunale Aktivitet Nord, har meldt sig til deltagelse i workshoppen:

- Jeg har tidligere set en af Svalholms forestillinger, og jeg blev grebet af de ældres mod og det, de kunne, siger Birgit Wang Nielsen, der tilføjer, at Ringkøbing-Skjern Kommune er ved at udvikle en ny ældre- og sundhedspolitik.

I det lys fastslår Nønne Mai Svalholm, at projektet kan gøre, at man "ser aldersgruppen som en kæmpe ressource", og at det måske "kan ændre vores syn på alderdom og aldring":

- Der er positive side effekter i at være med. Jeg har nogle ældre, der er blevet gode til at parallelparkere, siger Nønne Mai Svalholm.

Efter det første fremstød i Tarm og Ringkøbing i næste uge bliver der fra midten af marts etableret et tre måneder langt workshopforløb, hvor man mødes én gang om ugen i tre timer:

- Det er et anderledes seniortilbud - i stedet for at gå til gymnastik eller yoga, siger Maria Vandborg.

Tiden vil så vise, om der er basis for - og lyst til - at skabe en egentlig forestilling.

0/0
Kultur

Vores Smag: Helleflynder i forårstøj

Ringkøbing

På Vej: Ringkøbing by night

Ringkøbing

Shoppepause: Sofaen skaber vigtige relationer

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

Se billederne: Fantastisk påskevejr gav kunsthåndværkermarkedet en god premiere

Ringkøbing

En dag på butikssofaen: Is i farvandet, en ny bluse - og så videre til Toscana

Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk