Annonce
Danmark

Selv de hårdeste kritikere i V-baglandet giver nu Løkke lang snor

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V)
15 partiforeninger i Venstre gik forrest i angrebet på Lars Løkke Rasmussen, da han vaklede som formand i 2014. De gik åbent ud og krævede afgang til fordel for Kristian Jensen. Det er nu helt vasket væk: Løkke kan blive så længe han vil, lyder det.

For fem år siden stod store dele af Venstres bagland klar med øksen for at kappe hovedet af formanden. Da Lars Løkke Rasmussen var plaget af endeløse historier om indkøb af tøj på Venstres regning for over 150.000 kroner, og han lige havde leveret et katastrofevalg til Europa-Parlamentet.

Nu er alt vasket væk. Avisen Danmark har talt med 14 af de 15 partiforeninger i Venstres bagland, der gik forrest og i fuld offentlighed lagde hånden på øksen i 2014 i de ti mest dramatiske dage i nyere Venstre-historie.

Og de har forlagt alle angrebsvåben efter især folketingsvalget, hvor Løkke nok mistede Statsministeriet, men også sikrede en folketingsgruppe, der er ni mandater større end den gamle.

Den samstemmende melding fra de rebelske partiforeninger er nu, at Løkke er formand, til Løkke ikke har lyst til at være formand længere. Han bestemmer selv.

Og hvor de for fem år siden holdt næstformand Kristian Jensen op foran sig, er han nu blot en i feltet af flere mulige formænd i fremtiden.

Det sagde de om Løkke dengang, og det siger de nu

Da formandsopgøret i Venstre rasede i maj og starten af juni 2014 oven på et elendigt EU-valg og tøjindkøb for 152.000 for partiets regning, meldte 15 kommuneforeninger i Venstre klart ud og krævede Lars Løkke Rasmussens afgang som formand for at give plads til, at næstformand Kristian Jensen kunne træde frem.

Her er, hvad de sagde dengang, og hvad de siger nu efter Venstres gode valg til Folketinget og Europa-Parlamentet:

Thisted

Dengang: "På det foreliggende grundlag kan et enigt forretningsudvalg for Venstre i Thisted Kommune ikke længere bakke op om Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre.”

Daværende formand Jørgen Christensen

Nu: - Løkke er der så længe, han har lyst. Det er alt for tidligt at tænke på, om han også er det ved næste valg, men det tror jeg da, at han er.

Formand Kenneth Bjerregaard

Langeland

Dengang: “Vi har meldt ud, at Løkke bør trække sig, så vi er selvfølgelig interesserede i, at det sker.”

Daværende formand Bjarne Møller Petersen

Nu: - Lars Løkke er formand så lang tid, Lars Løkke har lyst til.

Formand Peder Hansen

Høje Taastrup

Dengang: “Et flertal i bestyrelsen mener, at det kunne være fornuftigt, hvis der kom nye kræfter til. Det hele er kørt for langt ud nu, og vi tror ikke på, at det er muligt for Lars Løkke at genskabe tilliden hos vælgerne.”

Daværende formand Henrik Hyldegaard Hansen

Nu: - Grundtanken er, at Lars Løkke selv bestemmer, hvor længe han er formand.

Formand Lisbeth Kjærholdt Jensen

Roskilde

Dengang: “Efter min opfattelse bløder Venstre, og Lars Løkke må gå som formand, og det er også, hvad jeg hører fra andre.”

Daværende formand Flemming Friis Larsen

Nu: - Ingen tvivl om, at Lars Løkke er formand for Venstre i hele den kommende valgperiode.

Formand Poul Fejer Christiansen

Slagelse

Dengang: “Vi har altid brugt vores energi på det, der er bedst for Venstre. Og nu er vores konklusion, at det vil være bedst for Venstre, hvis vi får en ny formand.”

Formand Knud Vincents

Nu: - Venstre landsmøde vælger formand hvert år, og der er fuldt opbakning til Lars Løkke indtil videre, og det tror jeg også, der vil være i fremtiden.

Formand Knud Vincents

Vordingborg

Dengang: “Jeg er bange for, at der vil være for meget fokus på Lars Løkke Rasmussens person, hvis han fortsætter som formand. Derfor ser vi ham gerne skiftet ud.”

Formand Henning Larsen

Nu: - Løkke er vores formand, og det er sådan, det er. Vi er kommet videre. Jeg tager stilling til en eventuel aftager, når det bliver aktuelt.

Formand Henning Larsen

Stevns

Dengang: “Hverken jeg selv eller bestyrelsen har tillid til, at Lars fortsat kan lede Venstre.”

Daværende formand Hans Peter Michaelsen

Nu: - Der er fuldstændig opbakning til, at Løkke fortsætter som formand - også efter der er dannet regering uden Venstre.

Formand Karsten Skov

Ringsted

Dengang: “Vælgerne har talt, og vi kommer ikke op igen, så længe Lars er formand.”

Daværende formand Elo Jensen

Nu: - Venstre står i en klart styrket position med ny gejst. Vi har et styrket lederskab – det handler kun om, hvorvidt Lars Løkke trives med at være i opposition eller på et tidspunkt vil noget andet. Hierakiet er på plads. Det er slet ikke et tema for os, hvem der skal være formand næste gang.

Formand Lars Gormsen

Lolland

Dengang: “Det er forkasteligt, at en borgerlig politiker opfører sig på den måde. Venstre kan ikke blive ved med at stå model til det her mere med bilagssag på bilagssag. På et eller andet tidspunkt må nok være nok. Der bør være en grænse. Og den er nået nu.”

Formand Benny Damgaard

Nu: Avisen Danmark har ikke lykkedes med at komme i kontakt med Benny Damgaard, der stadig er formand for Venstre Lolland.

Skanderborg

Dengang: “Der er ikke overensstemmelse mellem gode Venstre-værdier og det signal, der bliver sendt fra toppen af vores parti. Det er den her ødselhed, manglen på forståelse for baglandet og ikke at være i overensstemmelse med værdierne i Venstre, der er faldet os for brystet.”

Daværende formand Maria Noe Hoi

Nu: - Jeg kan ikke tro andet end, at Løkke skal være formand hele næste periode. Han har leveret ni mandater og et godt parlamentsvalg.

Formand Svend Møller Sørensen

Lemvig

Dengang: “Moralsk meget uheldigt.” (Om tøjsagen)

Formand Tage Rækby

Nu: - Vi har Løkke som formand nu, og det er da så fint. Han har lige vundet to valg.

Formand Tage Rækby

Randers

Dengang: "Min egen personlige holdning er, at nu må vi skabe noget ro. Og det gør vi ikke med Løkke som formand."

Daværende formand Bent Olaf Nielsen

Nu: - Vi har valgt Løkke som formand, men man ved aldrig, hvad der sker, hvis der kommer en ny kandidat på et landsmøde. Men mon dog ikke Løkke også er formand efter næste landsmøde?

Formand Knud Pedersen

Silkeborg

Dengang: "Vi er bange for, at den sidste historie om Lars Løkke Rasmussen ikke er skrevet endnu, og derfor har vi vurderet, at det ville være bedst for partiet, hvis vi får en ny formand."

Formand Kresten Friis

Nu: - Løkke har vundet valget, og så er han formand, til han ønsker at gå at af. Hvem der skal tage over efter ham, har jeg slet ikke taget stilling til.

Formand Kresten Friis

Viborg

Dengang: "En politiker - og i særdeleshed en statsministerkandidat - er ikke noget uden vælgernes tilslutning, og den har Lars Løkke Rasmussen ikke længere."

Daværende formand Anders Jensen

Nu: - Hvis Løkke selv vil, er han også vores statsministerkandidat til næste folketingsvalg. Når vi engang skal have ny formand, er det sandsynligt, at det bliver Kristan Jensen, men det bliver en demokratisk proces. Der kan også komme andre kandidater.

Formand Kurt Mosgaard

Ikast-Brande

Dengang: “Der er kommet så mange belastende ting frem om Lars Løkke, at vi er nødt til at skifte ham.”

Daværende formand Jens Jørgen Hansen

Nu: - Så længe Løkke vil være formand, kan han blive ved. Der er en grund til, at valget blev så godt, som det blev. Skal vi på et tidspunkt have en ny, så finder vi ud af det til den tid.

Formand Thomas Kristensen

Avisen Danmark har været i kontakt med de 15 kommuneforeningsformænd i Venstre (undtagen Venstre Lolland) i dagene 17.-20. maj.

Tagstenen

- Der er ingen tvivl om, at Lars Løkke nu selv bestemmer, hvor længe han er formand. Vi fik et godt valg, som også er godt afsæt til kommunalvalget (i 2021, red.), og her tænker jeg da, at Løkke stadig er formand. Der er fuld opbakning, og det tror jeg bestemt også, der vil være i fremtiden, siger formand for Venstre i Slagelse Knud Vincents, der var blandt dem, der tidligst gik i kødet på Løkke i 2014 og var klar til at sætte Kristian Jensen op på toppen.

Men om det stadig er givet, at Kristian Jensen skal være Venstres næste formand, er han ikke klar til at melde ud.

- Det kommer jo an på, om det er nu eller om 12 år f.eks. Men lige nu er han næstformand for at kunne træde til, hvis formanden pludselig får den berømte tagsten i hovedet, siger han.

Annonce

Dumt at skifte

På Langeland var modstanden mod Løkke også stærk i 2014. Nu er opbakningen lige så stærk, som modstanden var.

- Lars Løkke er formand, så lang tid Lars Løkke har lyst. Han er den klart bedste på posten, og det ville være dumt at skifte ud. Og når vi så engang om lang tid skal have ny formand, er det ikke givet, hvem det skal være. Det er op til Venstres landsmøde. Vi ved ikke, hvem der er interesseret til den tid. Venstre har mange dygtige politikere, hvor der er mange, der kan komme i spil, siger formand Peder Hansen.

- Løkke er der så længe, han har lyst til. Det er soleklart med det resultat, han kunne fremvise. Hvem der så skal være formand næste gang, har jeg ingen kommentarer til. Kristian Jensen gør det rigtigt godt, og han er næstformand. Både Jacob Ellemann-Jensen og Kristian Jensen har gjort det godt, men lad os nu se den dag, vi faktisk skal have en anden formand. Det er ikke relevant at snakke om nu, siger Kenneth Bjerregaard formand for Venstre i Thisted, der i 2014 lige nåede at kræve Løkkes afgang kort inden hovedbestyrelsesmødet i Odense, hvor Lars Løkke reddede formandslivet på målstregen.

Knud Vincents, formand for Venstre i Slagelse. PR-foto
Annonce

Leder af oppositionen

Lars Løkke Rasmussen har selv sagt, at han ingen planer har om at forlade formandsposten i nogen som helst overskuelig fremtid, men har tænkt sig at være leder af oppositionen, når Socialdemokratiet efter al sandsynlighed har dannet regering.

"Altså indtil jeg ikke længere er leder af oppositionen, fordi vi genvinder regeringsmagten," som han sagde til Berlingske dagen efter valget.

"Vi skal lige finde vores egen rolle, og det hele skal falde på plads," sagde han til avisen Danmark i det sidste interview, han har tænkt sig at give som statsminister, nu fungerende statsminister.

Venstre har endnu ikke besluttet, hvem der får sæde i den nye gruppeledelse, men afventer, at der bliver dannet regering. Efter avisen Danmarks oplysninger kommer det først til at ske umiddelbart efter sommerferien, medmindre regeringen falder på plads i starten af den kommende uge.

Tage Rækby, formand for Lemvigegnens Venstre. PR-foto
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Politisk skred eller lige lovlig lave stiger? Venstre-løve har bragt sig i øjenhøjde med vælgerne

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Debat

Masser af møder og snak, men intet sker: Hvorfor skal køreskoleerhvervet saboteres?

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Debat

Debat: PFAS-forurening - Nu må Forsvaret få fingeren ud

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Annonce