Tarm

Selskab bag mølleprojekt i Sdr. Vium vil tage hensyn til borgerne

Et mølleprojekt i Sdr. Vium skal komme borgerne til gavn, siger Jakob Bundgaard, direktør for energiselskabet NRGI Renewables, der påtænker et projekt i Birkkjær Enge. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Når der torsdag aften skal være borgermøde i Sdr. Vium om et mølleprojekt i Birkkjær Enge, er selskabet NRGI Renewables fuld bevidst om, at landsbyen har en svær historik med vindmøller.

SDR.VIUM: Som tidligere beskrevet i Dagbladet, skal der torsdag være borgermøde i Sdr. Vium Forsamlingshus angående et nyt muligt vindmølleprojekt i Birkkjær Enge.

Og der er tale om at opstille seks møller med en totalhøjde på 150 meter og samtidig etablere et solcelleanlæg på 30 hektar. Det oplyser administrerende direktør i NRGI Renewables, Jakob Bundgaard.

- Vi har vurderet, at området er velegnet, både til vindmøller og solceller. Vi har skåret projektet til, så reglerne overholdes med en komfortabel margin, for at tage hensyn til lokalområdet. Reglerne siger, at der skal være mindst 600 meter til byen, men det område, vi arbejder med, ligger halvanden kilometer fra byen, forklarer Jakob Bundgaard.

Det er ikke, fordi der ligefrem er mangel på møller i Sdr. Vium. Efter de seneste mølleopsætninger er der 30 møller rundt om byen - og 46, hvis man tæller Holmen med.

Det har fået Vikie Trelborg, Sdr. Vium, til at markere sig i debatten med utilfredshed over, at der muligvis skal endnu flere møller op.

- Vi er meget bevidste om, at der er en historik i området, og derfor er vi også interesseret i lokal opbakning og få balanceret det i forhold til borgernes ønsker. Som et andelsejet energiselskab ligger det os meget på sinde, at vi hele tiden er i forbindelse med borgerne, og at vi kan give noget tilbage til lokalområdet, så de ikke bare har møllerne uden at få noget ud af det, forklarer Jakob Bundgaard.

NRGI Renewables har flere konkrete tiltag, som skal præsenteres på borgermødet. Hvilke vil Jakob Bundgaard ikke oplyse, men han forklarer, at det kan være bidrag til en lokal fond.

Energiselskabet har endnu ikke sendt en ansøgning til Ringkøbing-Skjern Kommune, og om projektet bliver til noget, afhænger blandt andet af lokal opbakning.

- Jeg er helt bevidst om og har respekt for, at sådan et projekt kan sætte sindene i kog, men som andelsselskab hviler vi på et godt fundament. Vores værdi er ansvarlighed, og det er gennemgående, forklarer Jakob Bundgaard.

0/0
Forsiden netop nu
Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg

Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej