Annonce
Syddjurs

Seks synkrone spadestik startede byggeriet af Vestdanmarks første børne- og ungehospice

Holdet, som sikkert gennemførte en perfekt start på byggeriet: Fra venstre er det Christian 12 år, Nete 10 år, Martha 7 år, Elvira 2 år, Elisabeth 11 år og Marius 13 år. Foto: Anne Myrup Pedersen
Byggeriet af Vestdanmarks første børne- og ungehospice, Strandbakkehuset i Rønde, blev tirsdag officielt sat i gang, da seks børn sammen foretog første spadestik. Hospicet, der indrettes med fire familielejligheder forventes færdigt om et år.

Rønde: Der var kagemænd på bordet, bobler i glassene og masser af mennesker forsamlet, da det i går blev markeret, at opførelsen af Strandbakkehuset, landets første nybyggede børne- og ungehospice, nu sættes i gang. Seks børn, tre fra Vendsyssel, én fra Himmerland og to fra Djursland havde fået æren af at tage det allerførste spadestik sammen. Det foregik med en til lejligheden specialkonstrueret spade med seks blade.

Men inden de symbolske spadestik blev taget, havde en række talere delt deres glæde med en hundredtallig skare af mennesker over, at byggeriet nu bliver en realitet.

- Vi er stolte og glade. Over at vi blev valgt som stedet, hvor det nye hospice skal ligge, men så sandelig også over den helt fantastiske opbakning, som projektet har haft siden da, sagde formanden for Strandbakkehusets bestyrelse, Jørgen Kleinicke.

Han takkede alle ildsjæle, som havde været med til at føre projektet så langt som til dagen for det første spadestik.

Annonce
Regionsrådsformand Anders Kühnau sagde blandt andet, at placeringen af hospicet i Rønde er den helt rigtige. Foto: Anne Myrup Pedersen

Rigtig placering

Region Midtjylland, der skal stå for driften af det nye hospice, var repræsenteret ved regionsrådsformand Anders Kühnau, der også glædede sig over, at Strandbakkehuset nu bliver en realitet.

- Det er intet mindre en imponerende, at det på blot 11 måneder er lykkedes jer at indsamle 15,8 millioner kroner af de 27 millioner byggeriet vil koste, sagde han og sendte en særlig tak til de to store fonde Ole Kirks Fond og den A.P. Møllerske støttefond, som sammen har bidraget med langt hovedparten af beløbet.

Også Kühnau glædede sig over, at man havde valgt at placere det vestdanske børne- og ungehospice i netop Rønde, for placeringen, mente han, er den helt rigtige.

- Dels fordi Strandbakkehuset skal være der for kriseramte familier i hele Vestdanmark og derfor ligger fint i forhold til motorvejsnettet. Det ligger samtidig i dejlige omgivelser og tæt på Aarhus Universitetshospital, som familier med meget syge børn jo ofte får brug for at besøge, sagde Anders Kühnau.

Liv leg og lindring

Strandbakkehuset bygges i umiddelbar tilknytning til det eksisterende hospice Djursland, og hospiceleder Dorit Simonsen fortalte forsamlingen, at det er et vigtigt byggeri, der nu tages fat på.

- For selv om vi har masser af erfaring fra voksenhospicet, så kan denne erfaring ikke bare overføres til et børne- og ungehospice, sagde hun.

Hun pegede på, at Strandbakkehuset ikke bare skal være en støtte til det syge barn, men også til søskende, som let kommer til at stå lidt i baggrunden med de voldsomme følelser, der er forbundet med at miste og at have en syg bror eller søster.

- I det hele taget vil vi have fokus på hele familien, sagde Dorit Simonsen.

Under overskriften Liv, Leg og Lindring, vil man i Strandbakkehuset arbejde for at give børn med livstruende sygdomme og deres familier den højest mulige livskvalitet i situationen.

Hospiceleder Dorit Simonsen med børnebørnene Elisabeth under højre arm og Elvira på venstre. Bag dem ses barbershopgruppen Clementones, som med deres flotte acapella-sang bidrog fint til stemningen. Foto: Anne Myrup Pedersen

Indvielse om et år

Mellem to af talerne var der et smukt musikalsk indslag af den aarhusianske barbershop-gruppe Clementones.

Strandbakkehuset opføres som nævnt i direkte tilknytning til Hospice Djursland og indrettes med fire familielejligheder samt en række fælles faciliteter. Den aarhusianske tegnestue Aart Architects har slået stregerne og CJ Group er hovedentreprenør på byggeriet, hvortil seks børn i alderen 2-13 år nu med det første stik med spaden har vist, præcist hvor CJ Groups håndværkere kan begynde deres del af arbejdet.

Dagens seks spadeførere var i øvrigt for de fires vedkommende børnebørn af hospiceleder Dorit Simonsen, og de to børn af stedets administrative koordinator, Rikke Nichols.

Et færdigt Strandbakkehuset forventes at kunne indvies i november næste år.

Spadestiksarrangemenet havde samlet masser af mennesker. Her er det Dorit Simonsen, som fra talerstolen ser ud over sit publikum. Foto: Anne Myrup Pedersen
Der var klapsalver til børnesekstetten for veludført synkront spadestik. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce