Annonce
Vestjylland

Seks firmaer vil bygge mega møllepark ud for Thorsminde

Sådan forventes det at se ud, når Thor Møllepark fra 2025 til 2027 rejser sig i havet ud for Thorsminde. Mølleparken vil formentlig bestå af cirka 100 møller på hver 8 til 10 megaWatt. Fotomontage: Energistyrelsen
Ikke kun Ørsted og Vattenfall men fire andre konsortier vil byde på at etablere Thor Havmøllepark, som bliver landets hidtil største med en investering på cirka 15 milliarder kroner.
Annonce

Thorsminde: Der er stor interesse for at bygge Thor Havmøllepark ud for Thorsminde, som bliver landets største havmøllepark, når den står færdig om seks år.

Hele seks konsortier har søgt om at blive prækvalificeret, så de kan byde på projektet, som er en investering på cirka 15 milliarder kroner, og hvor der skal opføres omkring 100 kæmpestore vindmøller og med en kapacitet på 800 til 1000 Megawatt.

Alle seks konsortier lever op til kriterierne både teknisk og finansielt og er nu forhåndsgodkendt af Energistyrelsen.


Det bekræfter, at Danmark fortsat er et attraktivt land, når det kommer til investeringer i havvind, og den store interesse er samtidig helt afgørende for en omkostningseffektiv grøn omstilling

Janni Torp Kjærgaard, vicedirektør i Energistyrelsen


To af konsortierne er kendt i Danmark, nemlig Vattenfall Vindkraft og Ørsted Wind Power. De andre er mere internationale konsortier.

- Det er et stærkt felt, som har søgt om at blive prækvalificeret til at byde på Thor havvindmøllepark. Det bekræfter, at Danmark fortsat er et attraktivt land, når det kommer til investeringer i havvind, og den store interesse er samtidig helt afgørende for en omkostningseffektiv grøn omstilling,  siger vicedirektør i Energistyrelsen, Janni Torp Kjærgaard, i en pressemeddelelse.

Udbuddet vil blive gennemført i løbet af i år, og Energistyrelsen forventer at kunne offenfliggøre en vinder sidst på året, som skal etablere havmølleparken.

Thor skal ligge i havet mindst 20 kilometer fra kysten ud for Nissum Fjord, og produktionen fra møllerne vil svare til elforbruget i cirka 800.000 husstande.

Thor Havmøllepark skal ligge i Vesterhavet ud for Thorsminde og Nissum Fjord. Mølleparken bliver landets største og skal ligge inden for det gule felt, som er 20 til 40 kilometer fra kysten. Ill.: Energistyrelsen

Den første mølle kan blive tilsluttet i januar 2025, og mølleparken skal stå færdig senest i 2027.

Annonce

Internationalt felt

De øvrige prækvalificerede tilbudsgivere er ud over danske Ørsted og svenske Vattenfall:

SSE Renewables Offshore Windfarm Holdings Ltd og Thor OFW K/S

Swan Wind P/S (ejet af Eneco Wind B.V. og European Energy A/S).

Thor Wind Farm I/S (interessenterne er RWE Wind Holding A/S, RWE Renewables Denmark A/S og RWE Offshore Wind A/S).

Total Renewables S.A.S og Iberdrola Renovables Internacional S.A.U.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Regionen reagerer: Opretter testcenter i Skjern – men ikke med lyntest og kun én uge

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce