Annonce
Kultur

Seje fynboer vandrer tværs over Jylland for at tjene penge til kritisk syge børn

Hans Hansen (tv) og Kenneth Hansen gør klar til at trave ud på de lange landevej; udgangspunktet var Æ Ølstouw. Foto Poul Osmundsen.
To fynboer, Hans Hansen og Kenneth Hansen, er til fods på vej fra Ringkøbing til Aarhus.

RINGKØBING: "Skål"!

Hans Hansen og Kenneth Hansen støder de små Underbergflasker sammen, og nedsvælger - for Hans Hansens vedkommende med en grimasse - den bitre drik.

Det kan ikke nytte, at Underberg for ham mere er medicin end en fornøjelse. Når han og Kenneth går deres årlige tur, skal de altid have et lager af Underberg med, de kan skåle i. Det er simpelthen blevet en tradition!

Ligesom vandreturen i sig selv. På dette tidspunkt plejer de to fynboer nemlig at begive sig ud på en ugelang vandretur. Selvfølgelig fordi de hygger sig med det, men også for at samle penge ind til kritisk syge børn.

Mandag satte de af sted ud på årets tur. Den går fra Ringkøbing til Aarhus. Dog ikke langs hovedvejen, men ad diverse mindre veje, så ruten er 160-170 kilometer lang.

Turen starter altid i et værtshus, så de lige kan få sig en lille en, før de drager ud på de lange landeveje; der slutter den også - med en stor, skummende og velfortjent fadøl.

Det er også årsagen til, at turen til Aarhus startede i Æ Ølstouw i Østergade.

- Vi kendte ikke stedet i forvejen, men googlede os frem til det, og da det så hyggeligt ud, valgte vi at starte her, fortæller Hans Hansen.

Annonce
Mens Kenneth Hansen får kompressionssokkerne på plads, modtager Hans Hansen en kontant donation til kritisk syge børn fra Anders Jensen, indehaver af Æ Ølstouw. Foto: Poul Osmundsen

Fyn Rundt

De to mænd har kendt hinanden siden barndommen i Assens, hvor Hans Hansen, der er projektleder ved hjemkommunen, stadig bor; Kenneth Hansen - der arbejder på en privatskole - bor i Odense.

- For fire år siden mødtes vi på den irske pub i Assens og kom til at snakke om, at det kunne være sjovt at gå Fyn Rundt på en uge, fortæller de to.

Begge er i rimelig god fysisk form, men Fyn er en pænt stor ø, så turen blev på godt 200 kilometer og dagsetaper på 30 kilometer.

- Det var hårdt; jeg fik masser af vabler, fastslår Kenneth Hansen med et smil.

Men på trods af vablede fødder og ømme skuldre havde de haft alle tiders tur, så næste år vandrede de ned gennem Fyn, tog færgen til Als og nåede helt over til Sønderjylland. Sidste år vandrede de Langeland rundt. Og i år går turen altså tværs over Jylland.

Undervejs har projektet dog fået et ekstra perspektiv. De to samler penge ind til kritisk syge børn; pengene går til at købe legetøj og andet til børnene, billetter til for eksempel Lalandia og den slags.

Det første år kom der 3500 kroner ind; det andet år 20.000. Men sidste år nærmest eksploderede det, og de nåede op på 72.000 kroner.

Sover under presenning

Efter tre lange vandreture er Hansen & Hansen ved at have lært, hvordan man gør. De ved lige, hvad de skal have med i rygsækkene.

- Vi sover på en presenning, og vi spænder også én ud over os, nærmest som i en bivuak. Engang imellem sover vi dog også i shelter, fortæller Hans Hansen.

Maden er frysetørret kost af den slags, der bare skal tilsættes kogende vand, havregryn - og et pænt lager af Underberg, selvfølgelig. Desuden suppleres der op i dagligvarebutikker undervejs.

- Og så har vi det princip, at én gang undervejs spiser vi en burger, fortæller de.

Undervejs får de tiden til at gå med at snakke, lave opdateringer på Facebook og administrere de penge, der kommer ind til kritisk syge børn.

Turen slutter i den engelske pub på Silkeborgvej i Aarhus.

Man kan følge de to fynboer - og donere penge til dem - hvis man på Facebook søger på "Vandretur for kritisk syge børn".

Skål i Underberg, og så ud på de lange landeveje. Sebastian Frost skulle ikke have noget - men han skulle også køre bilen hjem til Assens. Foto: Poul Osmundsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce