Annonce
Vestjylland

Sea War Museum sammen med amerikanere om nye fund

Gert Normann Andersen, Sea War Museum: Det er ganske enkelt fantastisk. Vi har fået muligheder, vi ellers ikke ville kunne have mulighed for. Arkivfoto
Samarbejdsaftale har betydet, at Sea War Museum kan være med til fantastiske fund af skibsvrag i Østersøen - og der er allerede fundet en spændende historie, som vi ikke må høre om endnu

Thyborøn: Sea War Museum og JD Contractor har indgået en samarbejdsaftale med der amerikanske firma Global Expeditions Group, GXG, og det åbner op for helt nye muligheder for at finde og registrere skibsvrag.

- Det er helt fantastisk. Det viser, man har fået øje på os ude i den store verden, når man på denne måde vil samarbejde med os. I forvejen samarbejder vi med udenlandske universiteter, men det her samarbejder åbner helt nye muligheder, som vi ellers ikke ville have haft, siger Gert Normann Andersen fra Sea War Museum.

Fordelen er en helt anden økonomi.

- Vi får adgang til økonomiske midler af en størrelsesorden, vi ikke selv har mulighed for. Vi får udstyr til rådighed, og der kan afprøves nye metoder. Bagdelen er så, at vi må dele resultaterne med andre, men det kan vi leve med, da vi får disse muligheder, vi ellers ikke ville have haft.

Det er Østersøen, der er fokus på i samarbejdet med det amerikanske firma

- Vrag i Nordsøen og Østersøen er vidt forskellige. I Nordsøen er forholdene så voldsomme, at vragene forsvinder på et eller andet tidspunkt. I Østersøen er forholdene helt anderledes. Her bevares de. Men desværre ødelægges træskibene så af fiskernes trawl, og det betyder, at det fortrinsvis er i de områder, hvor der ikke fiskes, at vi kan finde vragene. Hvor der fiskes, splintres de til pindebrænde. Så det er meget inde i for eksempel skærgårdene, vi kan finde de hele vrag.

Gert Norman Andersen forklarer, at man registrerer vragene, men lader dem ligge.

- I nationale farvande er det de enkelte lande, der afgør, om det er så interessant, at man vil forsøge at hente vragene op. I internationalt farvand kunne vi godt gøre det. Men det vigtige er at få vragene registreret, så de ikke bliver ødelagt af trawlerne.

Samarbejdet er allerede startet, og parterne har været på den første ekspedition. Resultaterne er ved at blive behandlet, så Gert Normann Andersen vil ikke melde ud om dem endnu.

- Men det er spændende, og det er utroligt, hvad vi har fundet, og hvilken historie, vi kan fortælle. Det glæder jeg mig til at fortælle om inden så længe, siger han og lader os så vente i spænding på, hvad der er fundet på bunden af Østersøen på den første ekspedition.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce