Annonce
Hvide Sande

Se videoen: Karl Kristian hylder Hvide Sande i ny sang

Her står Karl Kristian Thuesen og hans bandkammeraterne i et af de gamle fiskerskure på Tyskerhavnen i Hvide Sande. Skuret er fyldt med gamle ting for at skabe en hyggelig og intim stemning. PR-Foto: Cecilie Nyborg Madsen

Den unge sanger Karl Kristian Thuesen fra Hvide Sande har netop sendt sin første single ud i verden. Sangen handler om hjembyen, og musikvideoen blev lavet med hjælp fra hele byen.

Hvide Sande: Karl Kristian Thuesen springer ud som solomusiker med en sang om hjembyen Hvide Sande. Det er en kærlighedserklæring til en barndom med vind, blæst og fiskeri fra havnen.

Karl Kristian Thuesen er i gang med sit tredje år på Musikalsk Grundkursus i Holstebro. Her spiller han guitar og synger kor i bandet Nord, men for nylig besluttede den unge musiker at prøve kræfter med selv at synge og skrive tekster.

- Vi havde et forløb, hvor vi lærte at skrive sange. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle begynde, eller hvad teksten skulle handle om. En kammerat foreslog, at jeg skulle skrive om, hvor jeg kommer fra, og det er jo Hvide Sande, siger Karl Kristian Thuesen.

Karl Kristian Thuesen fortæller, at han blev glad for sangen og spillede den live til flere koncerter med god respons. Men sangen skulle også indspilles, og det skulle gøres ordentligt.

- Jeg ville lave det til et stort projekt og få hele byen indover. Det lykkedes, og nu har sangen et rigtigt tilhørsforhold til Hvide Sande, siger Karl Kristian Thuesen.

Annonce

Indsamling hos de lokale

Den unge sanger begyndte at skrive og ringe rundt til venner og bekendte for at høre, om de ville give en skilling til indspilning og produktion af en musikvideo.

- Det blev nærmest sådan, at jeg gik og stemte dørklokker. Jeg snakkede med flere af butikkerne på havnen og med de lokale foreninger, og de ville meget gerne hjælpe, siger Karl Kristian Thuesen.

Videoen indeholder klip fra havnen, havet og klitterne. Og så kan man se Karl Kristian Thuesen og hans band spille et ganske særligt sted.

- Nede på Tyskerhavnen er der de her små redskabsskure, som er fyldt med alle mulige gamle ting. Da jeg var barn, løb jeg rundt med en kammerat og legede nede ved dem. Jeg snakkede med ejerne til en af dem, og han sagde, at vi godt måtte låne den, så længe det blev brugt til noget godt. Det syntes jeg bestemt, videoen er blevet. Stemningen er nemlig hyggelig og intim, siger Karl Kristian Thuesen.

Nedenfor kan du se musikvideoen til Karl Kristians første single "Hvide Sande".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce